Capul lui Al Baghdadi pentru campania prezidenţială a lui Trump

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi

Victoria împotriva Daesh autointitulat Stat Islamic – ISIS sau ISIL – a fost declarată până acum de două ori. Mai întâi de către Donald Trump, preşedintele american anunţând încheierea campaniei în Siria „în proporţie de 98%“, cu ocazia ocupării sătucului Baghouz, ultima zona din celebrul Califat rămasă controlată de către organizaţie.

Guvernarea Califatului cu sharia şi imagini macabre pe net

Epopeea Daesh a început cu 6 ani înainte, când lansase campania de control territorial şi creare a Califatului şi ajunsese, la momentul de apogeu la un teritoriu de dimensiunea Marii Britanii, la frontiera între Siria şi Irak, pe care-l controla şi-l conducea cu legea islamică sharia, cu atrocităţi, măceluri şi fimuleţe macabre cu execuţiile cele mai inimaginabile, postate pe internet. Pe de altă parte, Guvernul irakian a clamat înfrângerea Daesh/Stat Islamic în Irak tot în decembrie anul trecut.

Totuşi, un raport special făcut pentru Consiliul de Securitate al ONU lansat miercuri vine să infirme aceste anunţuri. Mai mult, Grupul Consiliului de Securitate al ONU pentru monitorizarea impactului sancţiunilor internaţionale făcute să slăbească Stat Islamic, Al Qaeda şi alte organizaţii teroriste din cele două francize, a anunţat că Stat Islamic s-a pregătit să lanseze atacuri internaţionale complexe în cursul anului, după ce revendicase şi i se atribuie cel mai sângeros atac din Sri Lanka, la 21 aprilie, care viza nouă explozii aproape simultane în bisericile catolice şi hotelurile de 5 stele din insula ceaiului, cu 258 de morţi şi peste 500 de răniţi.

Potrivit raportului, se aşteaptă atacuri inedite, neaşteptate, bine plasate şi sofisticate, susţinute de campania de propaganda media globală, cu scopul redobândirii relevanţei globale şi a marcării mesajului că Stat Islamic există în continuare, nu a dispărut, este activ şi are capacitatea de a planifica şi realiza atacuri majore de mare complexitate.

Principalele arii vizate ar fi în Africa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud Est. Din descrierile raportului, nu ar fi vizate Europa, SUA sau Australia, dar nici alte zone situate mai degrabă în miezul capacităţilor de apărare antiteroriste occidentale. Ţintele ar fi obiective occidentale sau care conţin mulţi turişti de peste tot din lume, atacuri cu impact major şi multe victime, dar în zone mai puţin pregătite să se confrunte şi să prevină atacuri teroriste de amploare.

De asemenea, formulările din raport par ciudate şi nespecifice. Nu Stat Islamic ar comite atacurile, cât se vorbeşte despre „mai multe atacuri inspirate de Stat Islamic vor avea loc“, cu referire la ideologia grupului şi la capacitatea sa mediatică, mai mult decât la acţiunea directă a acestuia.

Imagine indisponibilă

30.000 de luptători şi 450 de milioane de dolari pentru acţiuni teroriste complexe

Pe de altă parte, forţa Stat Islamic nu trebuie minimalizată. La această oră, după distrugerea ultimelor zone controlate/ocupate/administrate de Daesh Stat Islamic la frontiera dintre Siria şi Irak, încă există mici pungi pe care organizaţia teroristă le controlează în Siria şi Irak. În plus, dispune, după eliminarea teritorialităţii sale, de peste 30.000 de luptători în diferite formule, în întreaga lume, unii fiind foşti luptători refugiaţi cu grupări ale organizaţiei în special în zona sub-sahariană dintre strâmtoarea Bab el Mandeb şi Sahara Occidentală – Mali în Vestul Africii, la Oceanul Atlantic – a doua categorie fiind soldaţi afiliaţi şi necunoscuţi autorităţilor, rămaşi în formula celulelor silenţioase peste tot în lume.

Nu trebuie uitat că un grup mic de înalţi oficiali al Daesh Stat Islamic cunoscuţi din perioada vârfului dominaţiei lor, inclusiv Abu Bakr al-Baghdadi, sunt liberi

În plus, Daesh/Stat Islamic beneficiază încă de vaste resurse financiare. Daesh / Stat Islamic a fost cea mai bogată organizaţie teroristă, cu bani furaţi din bănci irakiene în zona ocupată, din vânzarea de produse petroliere ale rafinăriilor controlate şi aşa mai departe. Potrivit raportului, Daesh ar mai avea în conturile sale, sub diferite forme, peste 450 milioane de dolari, o sumă încă mai mare decât produsul din 10 ani după 2001 al Al Qaeda cu toate francizele sale. Cu asemenea resurse se pot organiza şi planifica atacuri internaţionale pe scară largă peste tot în lume, cu preponderenţă în statele unde accesul la arme de foc şi produse explozibile sau precursori ai acestora este mai lesne posibil iar coruperea unor zone de funcţionari de nivel redus sau obţinerea de suport local din partea unor francize e mult mai probabilă.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat că un grup mic de înalţi oficiali al Daesh Stat Islamic cunoscuţi din perioada vârfului dominaţiei lor, inclusiv Abu Bakr al-Baghdadi, sunt liberi. În cazul liderului formal - despre care se spune că nu prea ar avea un rol major în zona operaţiunilor, fiind doar un lider simbolic - nici premiul de 25 milioane de dolari pus pe capul său de americani nu a ajutat şi acesta nu a putut fi identificat, mai mult, oficialii americani au recunoscut explicit că acţiunile şi locurile unde s-ar putea afla nu sunt cunoscute.

Victoria anunţată de către preşedintele american la 20 decembrie 2018 pentru Siria, în proporţie de 98%, ca şi cea anunţată tot la sfârşitul anului trecut de către autorităţile irakiene au primit cel mai puternic răspund în aprilie, la atentatul din Sri Lanka, despre care nu se poate spune cu exactitate ce legătură a avut şi ce rol a avut Daesh direct în planificarea, finanţarea şi realizarea lui. De altfel, pe al Baghdadi îl caută în continuare americanii, ruşii, sirienii, irakienii şi kurzii din regiune.

Imagine indisponibilă

Al Baghdadi e liber, în ciuda celor 25 milioane dolari premiu de la CIA pentru capturarea sa

Col. Sean Ryan, purtătorul de cuvânt al coaliţiei anti ISIS, din care face parte şi România, a anunţat clar şi explicit faptul că: „Coaliţia nu-l deţine, nu-l are în custodie sub nici o formă, nici nu ştie unde se află“. În mod concret, se ştie despre el că acum 18 luni s-ar fi aflat în zona frontierei dintre Irak şi Siria, în deşertul ce separa cele două state şi se îndinde în jurul frontierei. Este ultimul moment când s-a manifestat şi poate fi probat ca trecând prin regiune, unde a fost văzut de către terţi.

De altfel, structurile de informaţii irakiene au comunicat oficial că al Baghdadi s-ar ascunde undeva în acel desert, ar folosi tuneluri pentru a se mişca subteran între cele două state, având mai multe ieşiri în diferite zone. Nu utilizează comunicaţii electronice de nici un fel, nici echipament electronic, de frică să nu fie identificat din satelit sau de drone în vreun fel. Atunci când vrea să se întâlnească cu cineva, procedura spune că persoana e adusă la o distanţă de două ore de locul unde se află cu maşinile, apoi este luat cu motocicleta de o persoană şi ajunge la întâlnire.

El pare să fie în viaţă şi nimeni nu a reclamat decesul său credibil şi nu a dat informaţii care să ducă la capturarea sa şi culegerea premiului de 25 mln dolari.

De altfel, oficialii americani anunţau că au ţintit toţi apropiaţii disponibili în efortul de a ajunge la Al Baghdadi, un trofeu relevant pentru viitoarea campanie prezidenţială a lui Donald Trump. Bodyguardul personal al lui Al Baghdadi, Khaled al Saudi a fost ucis, în zona al Baaj, lângă frontiera irakiano-siriană. Soţia sa a fost arestată. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu alţi apropiaţi ai lui al Baghdadi, sperându-se în cooperarea or sau în piste directe. Nu a fost, însă, cazul.

Singura apariţie publică a lui Al Baghdadi, de unde sunt imaginile cu el, datează de la 29 iunie 2014, când a jurat asumarea responsabilităţii de conducător al Califatului în Marea Moscheie al Nuri din Mosul. Şi despre familia sa se ştiu puţine lucruri, băiatul său fiind ucis în Siria central în iulie 2018. Toate rapoartele ulterioare care spuneau despre rănirea sau uciderea sa s-au dovedit false.

Cel mai recent aparţine ruşilor, care în 2017 a anunţat oficial că „este o mare probabilitate“ ca al Baghdadi să fi fost ucis într-un bombardament rus. SUA a infirmat repede afirmaţiile, iar în septembrie 2017, al Baghdadi a avut un mesaj audio public care a fost autentificat, după un altul în august, acestea fiind ultimele sale semne de viaţă. La nivel public. Altfel, el pare să fie în viaţă şi nimeni nu a reclamat decesul său credibil şi nu a dat informaţii care să ducă la capturarea sa şi culegerea premiului de 25 mln dolari.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite