Capturarea petrolierului britanic. Jeremy Hunt solicită eliberarea vasului. Gărzile Revoluţionare au publicat un video cu sechestrarea acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrolierul Stena Impero FOTO The Guardian
Petrolierul Stena Impero FOTO The Guardian

Ministrul de Externe britanic, Jeremy Hunt, a solicitat Iranului să elibereze petrolierul capturat „ilegal”, spunând că incidentul „ridică semne grave de întrebare” cu privire la securitatea navelor britanice şi la navigarea comercială în Strâmtoarea Ormuz, relatează BBC.

Solicitarea are loc în contextul în care Gărzile Revoluţionare au dat publicităţii vineri un video cu sechestrarea petrolierului Stena Impero , iar Iranul a declarat că vasul „încalcă legile maritime internaţionale”.

După convorbirea telefonică cu omologul său iranian, Hunt a spus că Iranul abordează situaţia ca una de tip „dinte pentru dinte” după ce petrolierul său a fost reţinut de forţele britanice în Gibraltar, ceea ce însă nu este cazul.

Proprietarii suedezi ai Stano Impero cer accesul în portul Bandar Abbas la cei 23 de membri ai echipajului despre care spun că sunt în stare bună de sănătate.

Înregistrarea cu sechestrarea petrolierului a fost publicată de agenţia de ştiri Fars şi arată mascaţi coborând pe o funie dintr-un elicopter, în timp ce bărci cu motor înconjoară vasul.

Fregata forţelor navale regale, HMS Montrose, care a mai intervenit într-un incident asemănător abia acum o săptămână, a fost chemată în ajutor şi ar fi putut intervenit probabil cu succes dacă s-ar fi aflat mai aproape de navă – când a ajuns, petrolierul era deja în apele teritoriale iraniene.

Agenţia de stat IRNA a comunicat că petrolierul britanic a fost capturat după ce s-a ciocnit cu o barcă de pescuit şi nu a răspuns mesajelor lansate de aceasta din urmă.

Proprietarii suedezi ai Stena Impero au declarat că nu au încălcat nici un fel de norme şi se aflau în apele internaţionale la momentul incidentului. Aceştia au mai spus că cei 23 de membri ai echipajului, care sunt de naţionalităţi diferite (ruşi, lituanieni şi filipinezi) au o stare bună de sănătate.

Duminică, guvernul britanic s-a întrunit de urgenţă la Cobra, un diplomat iranian de rang înalt fiind convocat la Londra.

Hunt a transmis după întrunire că parlamentarii britanici vor fi informaţi luni despre „alte măsuri” şi că situaţia este una la cel mai ridicat nivel de alertă din punct de vedere al securităţii.

 

Ce spun oficialii iranieni

Ministrul de externe iranian, Javad Zarif,  scris pe Twitter că UK  „trebuie să înceteze să mai fie complice la #Terorismul Economic al SUA”, adăugând că Iranul  este cel care asigură securitatea în Golf.

„Spre deosebire de actul de piraterie din Strâmtoarea Gibraltar, acţiunile noastre în Golful Persic au menirea să apere regulie maritime internaţionale”, a spus el.

Pe de altă parte, Abbasali Kadkhodaei,  purtătorul de cuvânt al organizaţiei de supraveghere Guardian Council a scris pe Twitter că „legea represaliilor este un concept recunoscut de legislaţia internaţională”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite