Califul din Bagdad îi cheamă pe musulmani la jihad: „Veţi cuceri Roma şi, odată cu ea, lumea întreagă!”

Califul din Bagdad îi cheamă pe musulmani la jihad: „Veţi cuceri
Roma şi, odată cu ea, lumea întreagă!”

Una din puţinele fotografii cu liderul autoproclamat al noului califat FOTO: CBS News

Liderul grupării teroriste desprinse din Al-Qaida, autointitulată SIIL, a făcut apel la toţi musulmanii din lume să pună mâna pe arme şi să vină în noul califat creat pe teritoriile ocupate recent în Siria şi Irak.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proclamând „o nouă eră”, una în care musulmanii vor triumfa, Abu Bakr Al-Bagdadi a iniţiat chemarea la jihad (lupta sfântă), într-un mesaj audio de circa 20 de minute, postat online în cursul zilei de marţi. 

A fost primul mesaj al acestuia de la numirea în funcţia de lider suprem al noului califat, eveniment ce a avut loc duminică, la numai câţiva zeci de kilometrii de capitala Irakului, Bagdad. 

Bagdadi şi-a asumat funcţia cu conotaţii istorice de calif, folosind mesajul pentru a-şi impune autoritatea peste toţi musulmanii din lume. Acesta i-a îndemnat pe adepţii Profetului să răzbune nedreptăţile comise împotriva religiei islamice.  

„Îngroziţi orice inamic al lui Allah şi căutaţi moartea în locuri unde v-aţi aştepta să o găsiţi”, a spus acesta. „Fraţii voştrii din fiecare colţ de lume se aşteaptă ca voi să-i salvaţi.” 

Înregistrarea audio intitulată „ Un mesaj către mujahedini şi naţiunea musulmană în luna Ramadanului” a fost postată online prin intermediul braţului armat al grupării.

Chiar dacă succesul recent al mişării SIIL ar putea părea tentant pentru mulţi militanţi, în ultima vreme au apărut neînţelegeri în rândul luptătorilor. Unele grupuri islamiste ce luptă în Siria au respins anunţul, explicând că „termenii pentru întemeierea unui califat nu au fost îndepliniţi”, avertizându-i pe cei tentaţi să se alăture grupării să stea deoparte. 

Îngroziţi orice inamic al lui Allah şi căutaţi moartea în locuri unde v-aţi aştepta să o găsiţi,
Abu Bakr Al-Bagdadi

„Să facem cunoscut lumii că trăim într-o eră nouă. Cei ce nu sunt atenţi ar trebui să fie alerţi, cei ce sunt adormiţi ar face bine să se trezească. Musulmanii de astăzi au un cuvânt greu de spus, la fel de greu ca bocancii pe care îi poartă”, a mai adăugat Bagdadi în mesajul audio. 

Liderul jihadiştilor i-a îndemnat pe musulmani să emigreze în califatul întemeiat de acesta, motivând că este de datoria fiecăruia dintre ei s-o facă. Într-un mesaj direct şi confidenţial, acesta i-a îndemnat pe adepţii săi „să asculte, să se elibereze din ghearele slăbiciunii şi să se ridice împotriva tiraniei”

În acceaşi înregistrare audio, Al-Bagdadi îşi face cunoscută intenţia de a invada Europa, transformând-o într-un teritoriu musulman, condus sub auspiciile legii Sharia: „(...)Acesta este sfatul meu către voi. Dacă vă ţineţi de el, veţi cuceri Roma şi, odată cu ea, lumea întreagă!”, a ţinut să puncteze omul considerat cel mai periculos terorist al momentului. 

Declaraţia de întemeiere a noului califat vine la trei săptămâni de la avansul suprinzător al grupării SIIL pe teritoriul Irakului.

Dominând porţiuni largi din teritoriul sirian şi irakian, califatul îşi propune să şteargă graniţele trasate de puterile coloniale şi să înfrunte guvernul şiit de la Bagdad, susţinut de Iran şi Statele Unite.

Cine este Abu Bakr Al-Bagdadi

Puţine detalii sunt cunoscute despre Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai pe numele său adevărat. Al-Bagdadi s-a născut în oraşul irakian Samrra în 1971. Acesta a avut tot timpul funcţii în ierarhia religioasă a Irakului, posedând chiar şi un doctorat în filosofe şi religie  de la Universitatea din Bagdad. Aflat la un moment dat în custodia americanilor, acesata a reuşit să acapareze o avere impresionantă din acţiunile sale ilegale, la momentul de faţă fiind considerat cel mai periculos terorist din lume. 


Citeşte şi: 

Jihadiştii vor să-şi extindă califatul până în Balcani, inclusiv în România Islamiştii radicali din Irak şi Siria au anunţat instaurarea unui califat în regiunile pe care le controlează. Potrivit unei harţi răspândite pe reţelele de socializare de membrii SIIL, grupul islamist îşi propune să-şi extindă graniţele până în 2020 şi în Europa.

Noua hartă a Orientului Mijlociu De aproximativ 10 luni, toată planeta dă semne că nu mai rezistă în vechile forme, care se pare că ar fi nişte chingi ce nu dau voie energiilor ce se tot acumulează să explodeze. 

O nouă ţară pe harta lumii: Kurdistanul plănuieşte un referendum de independenţă. Israelul susţine ideea Preşedintele regiunii autonome Kurdistan din Irak a declarat astăzi că doreşte să organizeze un referendum cu privire la independenţa regiunii şi formarea unui nou stat, acesta susţinând că Irakul este „deja partiţionat” de diferitele facţiuni ce se luptă pentru putere în ultimele luni.

Andrei Manolescu: ISIS şi maţele încurcate din Orientul Mijlociu Recenta ocupare a unei părţi a Irakului de către gruparea intitulată „Statul Islamic în Irak şi Levant” (ISIS sau SIIL) a scos la iveală cît de complicate sînt lucrurile cînd e vorba de zona în discuţie.

Iran şi Qatar, aliate împotriva „valului terorist” Liderul şiit al Iranului şi conducătorul sunnit al Qatarului au jurat că vor coopera pentru a lupta „împotriva terorismului din regiune”, potrivit unui comunicat de presă emis de biroul de presă al preşedintelui iranian Hassan Rouhani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: