Brookings Institutions: „Acordul cu Arabia Saudită pentru vânzarea de armament de 110 miliarde de dolari este o ştire falsă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump şi ministrul apărării al Arabiei Saudite/ Foto: EPA
Donald Trump şi ministrul apărării al Arabiei Saudite/ Foto: EPA

Luna trecută, preşedintele Donald Trump a efectuat o vizită în Arabia Saudită la finalul căreia a anunţat încheierea unui acord de vânzare de armament în valoarea de 110 miliarde de dolari. Problema este că nu există niciun astfel de acord. „Totul este o ştire falsă”, susţine Bruce Riedel, fost angajat al CIA şi în prezent expert în politică externă la Brookings Institution.

„Am discutat cu contactele mele din industria de armament şi din Washington, şi toţi susţin acelaşi lucru: Nu există niciun contract de 110 miliarde $. În schimb, sunt o grămadă de scrisori de intenţie, dar niciun contract. Multe dintre aceste scrisori conţin oferte despre care cei din industria de apărare susţin că i-ar putea interesa pe saudiţi în viitor. Însă, până acum, nimic nu a ajuns în Senat pentru a putea fi revizuit. Agenţia pentru Cooperare în Securitate şi Apărare DSCA, aripa ce se ocupă cu vânzările în Pentagon, le numeşte „vânzări în intenţie”. Niciuna dintre aceste înţelegeri identificate până în prezent nu reprezintă o noutate, toate au demarat în timpul administraţiei Obama”, afirmă Bruce Riedel, pe blogul think tankului Brookings Institution.

Un exemplu al unei astfel de propuneri incluse în acest acord o reprezintă propunerea de vânzare a patru fregate către regatul saudit. Bruce Riedel susţine că Departamentul de Stat a menţionat această propunere încă din anul 2015, fără ca vreun contact specific să se materializeze. La fel, continuă expertul american, se vorbeşte că această înţelegere ar viza un sistem anti-rachetă THAAD, precum cel desfăşurat în Coreea de Sud, şi 150 de elicoptere de atac Black Hawk. La fel, scrie Bruce Riedel, un acord pentru sistemul anti-rachetă THAAD a fost încheiat în anul 2015 de administraţia Obama, fără ca această tranzacţie să se materializeze.

„Acestea sunt toate ştiri vechi reambalate. Ce a făcut administraţia Trump şi oficialii saudiţi a fost să compună o listă de oferte, un pachet naţional al unei liste de dorinţe ale saudiţilor - pe care l-au prezentat ca un acord încheiat. Nici măcar cifrele nu corespund. Totul este o ştire falsă”, a completat Bruce Riedel.

„În plus, este puţin probabil ca Arabia Saudită să-şi permită să plătească 110 miliarde $, ţinând cont de preţul petrolului şi de faptul că de doi ani de zile conduce un război în Yemen”, a adăugat expertul american.

Acesta îşi susţine acest punct de vedere arătând că şi preşedintele Obama a vândut regatului arme în valoare de 112 miliarde $ în cei 8 ani de mandat - contracte pe care Arabia Saudită nu le-a onorat în totalitate încă, ceea ce face puţin probabil să îşi permită această nouă investiţie.

În plus, Statele Unite şi Israelul au încheiat un acord prin care acestea se angajează să menţină superioritatea tehnologică cu privire la tehnica militară a Israelului faţă de ţările arabe din Golf. 

„Vom ştii că înţelegerea încheiată de Trump e reală atunci când Israelul va începe să ceară un pachet de ajutor militar prin care să-şi păstreze avantajul tehnologic al forţelor sale de apărare”, a încheiat comentatorul american.

Luni, oficialii de la Pentagon au confirmat aprobarea unui contract, parte a acestei înţelegeri  cu Arabia Saudită, ce priveşte echipament militar şi asistenţă în pregătirea aviaţiei militare saudite, estimat la valoarea de 1,4 miliarde $.

Cu toate acestea, există unii reprezentanţi din Senatul american care se opun acestei înţelegeri, în special faptului că aceste contracte nu vin însoţite de anumite condiţii cu privire la drepturile omului în Arabia Saudită. „Nu ştiu dacă vom avea cele 50 de voturi necesare blocării acestui acord, dar cred că vom reuşi să mobilizăm o opoziţie serioasă la aceste contracte. Această administraţie nu a arătat niciun interes în ataşarea la aceste acorduri a genului de condiţii pe care administraţia anterioară a făcut-o”, a declarat Senatorul Chris Murphy.

Conform estimărilor celor de la FMI economia Arabiei Saudită va creşte cu doar 0,4% în anul 2017, fiind afectată în special de preţul scăzut al petrolului, dar şi de costul ridicat al implicării militare în Yemen.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite