Boris Johnson încearcă să-şi spele imaginea la Ankara cu ajutorul unei maşini de spălat turceşti

Boris Johnson încearcă să-şi spele imaginea la Ankara cu ajutorul unei maşini de spălat turceşti

Boris Johnson Foto: AFP

După ce a făcut campanie în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, avertizând asupra unei iminente aderări a Turciei la blocul comunitar, actualul ministru britanic de Externe, Boris Johnson, a considerat potrivit să facă public la Ankara faptul că este „mândrul proprietar“ al unei maşini de spălat turceşti, relatează AFP.

„Avem şansa în Marea Britanie de a fi printre principalii importatori de produse turceşti (...) şi eu sunt mândrul proprietar al unei maşini de spălat turceşti care funcţionează foarte bine“, a declarat şeful diplomaţiei britanice la finalul unei întrevederi cu ministrul turc al Afacerilor Europene, Omer Celik.
 
Johnson a încercat să ilustreze bunele relaţii dintre Londra şi Ankara şi printr-un alt exemplu - el a afirmat că Turcia primeşte anual 2,5 milioane de turişti britanici. „Este o dovadă extraordinară de amabilitate din partea Turciei. Sper că turiştii britanici se poartă frumos... ei bine...sunt sigur că aşa fac“, a glumit ministrul britanic de Externe.
 
În luna iunie, în cursul campaniei pentru Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE), Boris Johnson, care se află acum la prima sa vizită ministerială în Turcia, a afirmat de mai multe ori că se opune aderării acestei ţări la blocul comunitar.
 
Cei care erau în favoarea unui vot pentru Brexit au realizat chiar un afiş pe care scria că „Turcia (cu populaţia ei de 76 de milioane de locuitori) este pe cale să se alăture UE“, plasând astfel imigraţia în centrul campaniei dinaintea referendumului.
 
Johnson urmează să se întâlnească marţi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, o întâlnire care ar putea fi marcată de momente stânjenitoare, având în vedere că, în luna mai, actualul ministru de Externe al Marii Britanii a câştigat „un concurs pentru  poeme insultătoare“ la adresa preşedintelui turc, competiţie organizată de o publicaţie britanică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: