„Bomba cu scorpioni”, noua armă a Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jihadiştii folosesc scorpionii pentru a stârni panică FOTO AP
Jihadiştii folosesc scorpionii pentru a stârni panică FOTO AP

Gruparea teroristă Statul Islamic foloseşte scorpioni vii pentru a teroriza sate întregi din Irak, povesteşte un fost oficial cu rang înalt din armata britanică şi NATO.

Militanţii Statului Islamic au găsit o nouă metodă de a stârni panică în rândul celor care s-ar putea gândi să li se opună în eforturile de a înfiinţa un califat islamic care să cuprindă Irakul şi Siria. Teroriştii umplu canistre cu scorpioni, pe care le lansează apoi prin aer. Rezultatul este o adevărată „ploaie” cu scorpioni vii, povestesc martorii. 

„Este o nebunie. Statul Islamic a elaborat dispozitive pentru a lansa canistrele. Promovează foarte tare această armă pentru a crea panică”, explică pentru tabloidul britanic „The Mirror” Hamish de Bretton-Gordon, fost director al diviziei pentru arme biologice şi chimice a NATO. 

„Scorpionii sunt robuşti, chiar dacă sunt aruncaţi câţiva kilometri, atunci când canistra este distrusă, mii dintre ei ies afară şi încep să mişune”, continuă Bretton-Gordon, care, după ce a ieşit din forţele armate britanice, a devenit consultant pe teme de securitate. 

Acesta recunoaşte că dispozitivele pline cu scorpioni au mai degrabă un „impact psihologic masiv”, fără a fi neapărat o metodă de a omorî oameni. 

Bretton-Gordon s-a aflat până săptămâna trecută în Bagdad, unde a fost angajat pentru a consilia forţele irakiene pentru a lupta cu militanţii islamişti, notează jurnaliştii britanici. 

image

Pe 10 septembrie, în ajunul celei de-a 13 comemorări a atacurilor teroriste de la 11 sptembrie, preşedintele american Barack Obama a declarat un nou război terorismului. „Dacă ameninţaţi America, nu veţi mai fi niciodată în siguranţă", a avertizat  Obama într-un discurs puternic, rostit la Casa Albă.

Preşedintele laureat cu Premiul Nobel pentru Pace a anunţat că forţele armate americane vor demara o ofensivă militară coordonată asupra grupării Statul Islamic, continuând războiul împotriva terorismului declanşat în urma atentatelor. 

După ce a fost aspru criticat pentru că a declarat că „nu există o strategie a SUA pentru combaterea Statului Islamic”, Obama a prezentat planul prin care Washingtonul şi-a propus să elimine această nouă ameninţare teroristă. Strategia americanilor se bazează pe atacuri aeriene, fie cu drone, fie cu avioane de luptă şi, pentru prima dată, vor viza şi poziţii din Siria ale extremiştilor. 

„Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak. În colaborare cu guvernul irakian, vom extinde acţiunile noastre dincolo de protejarea compatrioţilor şi misiuni umanitare şi vom viza Statul Islamic, pentru a susţine forţele irakiene în ofensiva lor”, a declarat Obama.

Obama: „Vom învinge Statul Islamic”

Americanii au demarat deja, de mai bine de o lună, astfel de atacuri – mai bine de 190 de raiduri - asupra militanţilor din Irak, acolo unde gruparea a declarat chiar un califat islamic în partea de nord a ţării. „Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic”, a subliniat preşedintele american, adăugând că jihadiştii sunniţi care au decapitat jurnaliştii americani aparţin „unei organizaţii teroriste care nu are altă viziune decât masacrul celor care i se opun”. Deşi Obama nu a oferit o dată la care vor începe atacurile aeriene, experţii în strategie militară susţin că este o chestiune de zile până când vor avea loc primele raiduri. Însă strategia de luptă a americanilor nu se bazează exclusiv pe raidurile aeriene.

Strategia de luptă

Suplimentarea forţelor în aer va fi completată de accentuarea eforturilor pentru instruirea armatei irakiene, care deja a beneficiat de astfel de programe în trecut, fiind dotată şi cu echipament american.Americanii au trimis deja aproape 300 de consilieri militari pe lângă armata irakiană din iunie încoace, atunci când jihadiştii au demarat atacurile. Un contingent de 475 de militari suplimentari va fi trimis irakienilor şi kurzilor, pentru a-i forma, dar şi în misiuni de culegere de informaţii. Pe lângă aceste trupe, în Irak şi Siria vor fi trimise şi echipe mici de elită, precum şi agenţi ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

Totodată, irakienii şi kurzi vor primi, cel mai probabil, armament şi formatori supliemntari, atât din partea Statelor Unite, cât şi a altor parteneri din coaliţie. În frunte cu Franţa, mai multe ţări europene au început deja să furnizeze armament luptătorilor kurzi, singurii care mai activează ca o armată regulată în Irak. Însă această strategie va fi mult mai dificilă în ceea ce priveşte Siria.

Din cauza fragmentării extreme a opoziţiei, în Armata Siriană Liberă au ajuns să lupte inclusiv facţiuni jihadiste, militanţi al-Qaeda şi ai altor grupări extremiste. De aceea, americanii trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că va instrui doar rebeli moderaţi, care luptă atât împotriva grupării teroriste Statul Islamic, cât şi împotriva regimului condus de familia preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite