Bolivia: Poliţia s-a revoltat în mai multe oraşe. Guvernul lui Evo Morales denunţă o lovitură de stat orchestrată de opoziţie

Bolivia: Poliţia s-a revoltat în mai multe oraşe. Guvernul lui Evo Morales denunţă o lovitură de stat orchestrată de opoziţie

FOTO EPA EFE /  Juan Carlos Torrejón

Poliţia din oraşe precum Cochabamba, Santa Cruz şi Sucre, capitala constituţională a Boliviei, s-a alăturat protestatarilor care, de la finalul lunii octombrie, contestă noul mandat al lui Evo Morales. În urma revoltei poliţiei, Executivul a asigurat că nu va mobiliza armata şi este de părere că opoziţia încearcă să dea o lovitură de stat.

Cel puţin trei persoane au murit în confruntările dintre susţinătorii şi contestatarii preşedintelui, în protestele începute imediat după alegerile prezidenţiale. Au fost înregistraţi 383 de răniţi, potrivit autorităţilor.

Preşedintele Evo Morales a denunţat lovitura de stat pe Twitter: „Surori şi fraţi, democraţia noastră este ameninţată de o lovitură de stat, pusă la cale de grupuri violente care atentează la ordinea constituţională. Denunţăm în faţa comunităţii internaţionale acest atentat la statul de drept“. El a făcut apel la unitatea poporului, pentru „bunăstarea patriei şi a păcii“.

Opoziţia a reclamat ca frauduloase alegerile din 20 octombrie şi cere demisia lui Morales şi convocarea de noi alegeri.

Sâmbătă, ministrul de Externe a transmis într-un comunicat că o lovitură de stat organizată de grupuri civice radicale este „în curs“. 

Luis Fernando Camacho, lider civic din Santa Cruz, care a devenit un simbol al opoziţiei, i-a replicat pe Twitter lui Morales: „Nu am venit să răsturnăm un preşedinte, am venit să eliberăm Bolivia de dictatură“.

Camacho plănuieşte să conducă, luni, un marş spre palatul Guvernului cu o demisie simbolică pe numele lui Morales.

Cochabamba a fost scena celor mai recente violenţe, iar acolo, vineri noapte, agenţii de poliţie au protestat pe acoperişul sediului instituţiei.

Adriana Salvatierra, preşedinta Senatului şi membră a partidului de la putere, a făcut sâmbătă apel la calm şi a declarat reporterilor că Guvernul urmează să aibă discuţii cu poliţia pentru a găsi o soluţie paşnică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: