Blinken: „SUA nu are prieteni mai buni decât Germania pe faţa pământului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antony Blinken / FOTO EPA-EFE
Antony Blinken / FOTO EPA-EFE

Antony Blinken, secretarul american de Stat, a declarat miercuri că Germania cel mai apropiat prieten al Statelor Unite, în cadrul unei vizite la Berlin.

„Cred că putem spune că Statele Unite nu au niciun alt partener ori preten în lume mai bun decât Germania”, a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă altărui de cancelarul Angela Merkel.

Blinken i-a mulţumit şefei executivului german pentru „leadership-ul remarcabil”. Angela Merkel urmează să se retragă din activitatea politică în septembrie, după 16 ani în fruntea guvernului german.

Declaraţia reprezintă o schimbare radicală a tonului diplomaţiei americane după patru ani în relaţiile Washington-Berlin au fost tensionat în mandatul lui Donald Trump.

Blinken a participat în Berlin la o conferinţă internaţională pe tema situaţiei din Libia. 

Înainte de conferinţa cu Merkel, secretarul american de stat a participat şi la o întâlnire cu şeful diplomaţiei germane, Heiko Mass, în urma căreia a ţinut să clarifice că relaţiile dintre Germania şi SUA nu sunt, totuşi, perfecte, notează Politico.

„Nu cădem întotdeauna de acord - am vorbit cu ministrul de Externe astăzi despre gazoductul Nord Stream 2, despre care credem în continuare că e o ameninţare la securitatea energetică a Europei. Germania are o perspectivă diferită, iar lucrurile astea se mai întâmplă din când în când între prieteni”, a declarat Blinken.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite