Blinken cere retragerea mercenarilor şi a forţelor străine din Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercenarii din Wagner, organizaţia paramilitară aflată în solda Kremlinului FOTO The Sun
Mercenarii din Wagner, organizaţia paramilitară aflată în solda Kremlinului FOTO The Sun

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut miercuri retragerea forţelor străine din Libia, apelul său survenind înaintea unui summit la Berlin pe tema pacificării acestei ţări din nordul Africii destabilizată de un deceniu de un conflict sângeros, relatează AFP.

„Armistiţiul din 23 octombrie trebuie să fie implementat pe deplin, inclusiv prin retragerea tuturor forţelor străine din Libia”, a subliniat Blinken într-o conferinţă de presă comună, la Berlin, cu omologul său german Heiko Maas.

„Împărtăşim (împreună cu Germania) obiectivul unei Libii suverane, unificate şi sigure, liberă de orice amestec străin. Acesta este lucrul pe care poporul îl merită şi este un lucru esenţial în securitatea regională”, a subliniat şeful diplomaţiei americane, care a început miercuri un turneu european.

Principalele ţări implicate în conflict se reunesc miercuri la Berlin, într-un nou summit, la care participă Antony Blinken, al cărui obiectiv este stabilirea organizării unor alegeri în Libia la sfârşitul acestui an şi îndepărtarea trupelor străine şi a mercenarilor.

ONU estima în decembrie că aproximativ 20.000 de mercenari şi combatanţi străini se află în Libia, în principal ruşi din cadrul Wagner, dar şi mercenari din Ciad, Sudan sau Siria. Mercenarii Wagner, prezenţi acolo unde Kremlinul are interese, luptă în Libia de partea mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul ţării.

Sute de militari turci sunt de asemenea prezenţi în Libia, în virtutea unui acord bilateral încheiat cu precedentul guvern de la Tripoli.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite