UPDATE Brazilia: Bilanţul victimelor creşte la 37 de morţi. Peste 24.000 de persoane evacuate, din cauza riscului ruperii celui de-al doilea dig

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O alertă a fost lansată duminică la Brumadinho, în sud-estul Braziliei, cu privire la riscul unei ruperi iminente a unui al doilea baraj minier, în urma catastrofei care s-a soldat cu cel puţin 37 de morţi şi aproximativ 300 de persoane date dispărute vineri, relatează AFP.

UPDATE Salvatori brazilieni au procedat la evacuarea a aproximativ 24.000 de locuitori ai unei localităţi din statul Minas Gerais, în contextul în care un al doilea dig riscă să se rupă, după cel care a cedat vineri şi a provocat o catastrofă sângeroasă, relatează Reuters.

Sirene de alarmă au răsunat duminică dimineaţa, după ce ploi puternice au cauzat o creştere considerată îngrijorătoare a nivelului apei reţinute de acest al doilea dig al unei exploatări miniere aparţinând companiei Vale, în apropiere de Brumadinho.

”Ne aflăm în faţa unei situaţii de risc iminent, deşi nu a avut loc vreo ruptură pentru moment. Supraveghem situaţia”, a declarat Pedroa Aihara, un purtător de cuvânt al pompierilor de la nivelul statului.

Al doilea dig se află la aproximativ 50 de metri de cel care s-a rupt vineri, eliberând un torent de noroi care a luat la vale clădiri şi instalaţii aparţinând societăţii miniere, dar şi locuinţe.

Aproximativ 250 de persoane erau date dispărute în continuare, iar potrivit unor oficiali locali probabil că au murit.

Pompieri au anunţat duminică că bilanţul provizoriu  a crescut la 37 de morţi.


O catastrofă asemănătoare a avut loc în 2015, la aproximativ 100 de kilometri est de Brumadinho, într-o exploatare minieră a societăţii Samarco Mineracao, care aparţine Vale şi grupului BHP.

Ultimul bilanţ oficial, provizoriu, anunţa sâmbătă că s-au găsit 34 de corpuri în mareea de noroi care s-a revărsat din baraj, însă pompierii au anunţat duminică faptul că s-au înregistrat alte trei corpuri.

Căutarea unor supravieţuitori, care urma să fie reluată duminică dimineaţa, după ce a fost întreruptă sâmbără seara, a fost suspendată din cauza alertei lansate din cauza riscului ruperii altui baraj.

”Acest risc este real, iar de aceea echipele noastre şi-au întrerupt căutările şi se consacră numai evacuării populaţiei care locuieşte în zone ce ar putea fi afectate”, a declarat pentru presă şeful corpului local al pompierilor, Pedro Aihara.

”Imediat ce alarma a fost dată, pompierii au început să evacueze satele cele mai apropiate de baraj”, a anunţat el.

Sirenele au răsunat duminică, la ora locală 5.30 (9.30, ora României), în această localitate cu 39.000 de locuitori din Minas Gerais, trezind din somn o populaţie deja traumatizată de dramă şi afectată de faptul că nu a primit veşti despre apropiaţi daţi dispăruţ de două zile.

EVACUARE DE URGENŢĂ

”Atenţie, evacuare generală în zonă, căutaţi să ajungeţi în locuri cât mai înalte în oraş. Evacuare de urgenţă”, s-a anunţat la difuzoare.

”Eram acasă, sirena m-a trezit din somn şi am văzut salvatori fugind către uşa noastră, cerându-ne să evacuăm”, a declarat pentru AFP José Maria Silva, în vârstă de 59 de ani.

”Am văzut mulţi oameni care ieşeau fugind, disperaţi, şi am auzit la dufuzoare spunându-se că alt baraj este în pericol să se rupă”, a declarat un instalator, Sagner Miranda, în vârstă de 29 de ani. ”Cei care nu au maşină au plecat pe jos, cu saci în spate, luând tot ceea ce puteau. Sunt copii, persoane în vârstă”, a adăugat el.

Compania minieră Vale a anunţat într-un comunicat că a acţionat alarmele după ce a ”detectat o creştere a nivelului apei în Barajul VI”, o structură care face parte din mina Corrego do Feijao, al căreibaraj s-a rupt vineri.

Întreprinderea a subliniat că Barajul VI ”nu conţine deşeuri miniere”, ci aproximativ 3-4 milioane de metri cubi de apă.

Sâmbătă, baletul funebru al elicopterelor nu a încetat totată ziua, în încercarea de găsi vreun semn de viaţă în dărâmături de clădiri şi vehicule.

Salvatori au găsit un autocar destinat salariaţilor complet împotmolit, în care se aflau mai multe corpuri fără viaţă, care nu au fost scoase şi înregistrate în mod oficial.

AJUTOR ISRAELIAN

Preşedintele Jair Bolsonaro, care a vizitat zona sâmbătă, a anunţat duminică, pe Twitter, că o delegaţie a armatei israeliene urma să sosească la faţa locului, pentru a ajuta autorităţile locale, cu 140 de oameni şi 16 tone de material.

Un purtător de cuvânt al pompierilor a anunţat că militarii aduc aparate dotate cu sonare capabile să localizeze corpuri la mare adâncime, are urmează să fie folosite începând de luni.

Statul Minas gerais a fost îndoliat, deja, în 2015, de ruperea altui baraj minier, în apropiere de mariana, la 120 e kilometri de Brumadinho, soldat cu 19 morţi şi care a cauzat un dezastru de mediu fără precedent în Brazilia.

Sute de kilomertri pătraţi au fost acoperiţi de un adevărat tsunami de noroi, care a traversat două state braziliene şi s-a răspândit pe o distanţă de 650 de kilometri, până la Oceanul Atlantic, prin albia fluviului Rio Doce, unul dintre cele mai importante în Brazilia.

Luiz Jardim Wanderley, un specialist în mine la Universitatea de stat din Rio de Janeiro (UERJ), avertizează că alte catastrofe de acest tip ar putea să aibă loc în viitor.

”Este întru totul posibil ca acest lucru să se repete (...). Aproximativ 10% dintre baraje nu au asigurată stabilitatea sau nu există informaţii despre starea lor reală. Există un număr destul de mare de baraje care continuă să opereze fără condiţii de securitate adecvate în Minas Gerais”, a declarat el.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite