Bezna din Coreea de Nord: istoria unei ţări autoizolate de secole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa străină este interzisă în Coreea de Nord. Interacţiunea cu turisti este strict controlată. Internetul este inaccesibil în aproape toată ţara. Studenţii n-au auzit nici măcar de Nelson Mandela. Iar lumea din afara cunoaşte prea puţine despre viaţa celor 24 de milioane de nord-coreeni.

Prestigioasa publicaţie Huffington Post a făcut o analiză a Coreei de Nord, unul dintre cele mai izolate state ale lumii, unde preşedintele poate „dispărea de pe radar” mai bine de o lună

Coreea de Nord a devenit „o ţară o paria la nivel mondial, cu sancţiuni internaţionale care izolează şi mai mult economia centralizată, socialistă a naţiunii“, scrie Charlotte Alfred, jurnalist specializat pe politică internaţională, pe huffingtonpost.com.

Văzut din spaţiu noaptea, capitala Phenian este ascuns în întuneric, ceea ce arată în cel mai clar mod posibil cât de subdezvoltată este acest stat în comparaţie cu restul regiunii. „Politicile economice ale Phenianului au fost un dezastru, agravând şi mai mult sărăcia din Coreea de Nord“, scrie Alfred.


Coreea de Nord, o „gaură neagră” pe Glob FOTO citylab.com/ imagine din spaţiu

image

Tradiţie şi geopolitică, originile „Regatului sihastru“

Coreea a avut o lungă istorie de autoizolare, scrie Charlotte Alfred, chiar înainte ca Peninsula Coreeană să fi fost împărţită în două ţări în secolul trecut, ţinând deopotrivă de tradiţii antice şi de geopolitica sângeroase ale epocii moderne.

Autoizolarea a pornit, după istorici, odată cu dinastia Choson, care a condus Coreea începând cu secolul al XIV-lea până la începutul secolului XX. Ţara a rupt contactele cu exteriorul ca o modalitate de a se îngriji de invaziile străine, dar şi din credinţa că aparţin unei culturi superioare.

În secolul al XIX-lea, Coreea de Nord a fost numită de către occidentali „Regatul sihastru“. „Chiar şi atunci când China şi Japonia au fost nevoite să adopte politici externe mai deschise Occidentului, Coreea a preferat să rămână o necunoscută în străinătate", au declarat academicienii Uichol Kim şi Young-Shin Park.

În 1910, Coreea a fost anexată de Japonia, iar mai târziu a fost împărţită între americani şi sovietici, măsură ce se dorea temporară. Marile puteri nu s-au mai înţeles însă. Stalin l-a instalat pe Kim Il Sung ca lider al Coreei de Nord, iar acesta a condus ţara peste 50 de ani. A urmat apoi în fruntea ţării fiul său, urmat de actualul lider suprem Kim Jong Un.

Susţinute fiecare de aliaţii lor, cele două Corei au declanşat un război devastator în 1950.


Imagine nedatată făcută publică de Agenţia Centrală de Presă din Coreea de Nord, care prezintă soldaţii nord-coreeni pătrunzând în Seul FOTO AP

„Coreea de Nord este o societate cu o mentalitate de asediu permanent. Ea a trăit sub o ameninţare constantă de război din 1950", susţine Charles Armstrong, director al Centrului coreean pentru Cercetare din cadrul Universităţii Columbia (SUA).

image

Armele nucleare au inclus Coreea de Nord în „Axa Răului“  

În 2002, preşedintele în funcţie al SUA, George W. Bush, a inclus Coreea de Nord în Axa Raului, iar Phenianul a expulzat inspectorii internaţionali pe probleme nucleare. Un an mai târziu, nord-coreenii au dezvăluit că au arme nucleare.

„Andrei Lankov, un expert în ceea ce priveşte Coreea de Nord, spune că cel mai probabil regimul se va prăbuşi în cele din urmă şi Nordul va fi absorbit de Sud“, se mai arată în analiza publicată pe Huffington Post.

Dar Lankov vede şi alte variante: China ar putea interveni în caz de criză. În acelaşi timp, este puţin probabil ca Coreea de Nord să fie curând primită înapoi în spaţiul internaţional. Asta pentru că ţara a promis să continue cu dezvoltarea programului său nuclear.

„Dar China, unicul aliat al nord-coreenilor, este din ce în ce frustrată cu pornirile războinice ale Phenianului, deschizând posibilitatea ca Coreea de Nord să piardă o parte din protecţia Beijingului, care protejează parţial ţara de presiunea internaţională.
 
„Ei vor să discute cu SUA, doresc ajutor de la lumea exterioară, ei vor să iasă din impas, din stagnare, dar fără a renunţa la armele nucleare", a declarat Choi Jin-wook, cercetător nord-coreean la Institutul National de Unificare a Coreii din Seul, pentru Huffington Post.

De la stânga la dreapta: liderul nord-coreean Kim Il Sung, preşedintele Republicii Populare Chineze Mao Zedong şi liderul sovietic Iosif Stalin, ilustraţi pe un afiş în cadrul unei expoziţii organizate la Seul (Coreea de Sud), în 2010 FOTO AP

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite