Berlinul caută o alternativă la eurobonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania ar putea accepta punerea în comun a datoriilor excesive ale zonei euro, dar nu sub forma emisiunii de eurobonduri, ci sub forma unui fond comun al datoriilor.

Propunerea aparţine unui grup de experţi independenţi care consiliază guvernul german şi începe să câştige teren la Berlin, scrie „New York Times". Planul a fost ignorat atunci când a fost propus guvernului german, anul trecut, însă este acum luat în calcul, în condiţiile în care criza se extinde. Datoriile excesive sunt definite drept cele care depăşesc 60% din PIB, adică aproape 3.000 de miliarde de euro, după unele estimări. Aceste datorii ar urma să fie transferate într-un fond comun, garantat de toate ţările eurozonei, şi ar urma să fie achitate în 25 de ani. 

Propunerea diferă de introducerea eurobondurilor deoarece garanţia acordată de Germania este limitată la acest fond, iar măsura ar putea fi aprobată de Curtea Constituţională a Germaniei.

„Din conversaţiile cu oficialii guvernamentali, avem impresia că guvernul examinează cu atenţie această propunere", a declarat Wolfgang Franz, profesor de economie la Universitatea Mannheim şi preşedintele Consiliului Economic al Guvernului german. Pariurile fondurilor de hedging împotriva monedei euro au crescut la un nou maxim record, fiind aşteptate noi deprecieri după ce valuta europeană a scăzut deja la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, pe fondul crizei bancare din Spania şi al temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro.

Spania cere finanţare externă

Spania a solicitat pentru prima dată finanţare internaţională pentru a face faţă crizei financiare. Ministrul Bugetului, Cristobal Montoro, a afirmat ieri că instituţiile europene ar trebui să contribuie la sprijinirea băncilor spaniole.

Băncile spaniole nu au nevoie de „sume excesive" pentru recapitalizare, iar „întrebarea este de unde vor veni acei bani", a afirmat Montoro. „De aceea este atât de important ca instituţiile europene să se deschidă şi să ne ajute să obţinem aceşti bani", a spus el. Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a cerut în mai multe rânduri ca fondul permanent de urgenţă al zonei euro să poată recapitaliza direct băncile. Germania se opune acestei idei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite