VIDEO Beirutul, zguduit de două explozii puternice. Cel puţin 100 de morţi şi 4.000 de răniţi. Ce substanţe au produs deflagraţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Două explozii puternice au avut loc în capitala Libanului, una în apropierea portului maritim din Beirut. Cel puţin 100 de oameni au murit şi peste 4.000 au fost răniţi, potrivit unui bilanţ provizoriu.

GALERIE FOTO

Două explozii puternice au zguduit marţi capitala libaneză Beirut. Zeci de persoane sunt îngropate sub dărâmături, iar spitalele sunt arhipline. Deflagraţiile au spulberat geamurile mai multor clădiri din oraş şi au răsturnat maşini, potrivit corespondenţilor AFP aflaţi la faţa locului.

UPDATE Cele două explozii uriaşe din portul din Beirut care au distrus marţi cartiere întregi în capitala Libanului s-au soldat cu cel puţin 100 de morţi şi peste 4.000 de răniţi, a anunţat miercuri Crucea Roşie libaneză, informează AFP.

UPDATE: Numărul victimelor a ajuns la cel puţin 78 de morţi şi 4.000 de răniţi. Libanul a decretat trei zile de doliu naţional, începând de miercuri.

UPDATE: Ambasada americană la Beirut le-a transmis celor aflaţi în preajma epicentrului exploziilor să evite să iasă din casă şi să poarte mască de protecţie, în zonă fiind raportate degajări de gaze toxice.

UPDATE Suflul exploziilor a generat un val seismic echivalent cu cel al unui cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter.

UPDATE Preşedintele libanez: „Este inacceptabil ca 2.750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate”

UPDATE Bilanţul provizoriu al exploziilor din Liban a crescut la 73 de morţi şi 3.700 de răniţi.

UPDATE Bilanţul provizoriu a crescut la 50 de morţi şi 2.750 de răniţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii. 

Potrivit purtătorului de cuvânt Reda Moussaoui, bilanţul este provizoriu, iar spitalele sunt deja saturate din cauza numărului mare de răniţi.

UPDATE Premierul libanez: Responsabilii pentru această catastrofă vor trebui să dea socoteală

"Ceea ce s-a întâmplat nu va trece fără ca responsabilii să dea socoteală. Responsabilii acestei catastrofe vor plăti", a declarat premierul libanez Hassan Diab.

Şeful Guvernului a cerut "ţărilor prietene" să ajute Libanul. "Lansez un apel urgent ţărilor prietene care iubesc Libanul să fie alături de noi", a mai spus el.

    

UPDATE Cel puţin 27 de morţi şi 2.500 de răniţi s-au înregistrat în urma exploziilor de la Beirut, potrivit unui bilanţ provizoriu al Ministerului Sănătăţii din Liban, transmite News.ro.

Crucea Roşie libaneză a anunţat că spitalele din Beirut sunt arhipline, numărul persoanelor rănite care solicită îngrijiri fiind extrem de mare. De asemenea, Crucea Roşie a făcut apel la donarea de sânge.

UPDATE Secretarul general al partidului Kataëb a murit ca urmare a exploziei

Nizar Najarian, secretar general al partidului Kataëb, a murit marţi ca urmare a exploziei din portul din Beirut, a anunţat agenţia naţională ANI. 

Najarian, care se afla la sediul partidului din Saïfi, a suferit o lovitură la cap în urma exploziei.

UPDATE Exploziile ar putea fi cauzate de „materiale explozibile confiscate”

Exploziile violente ar putea să fi fost cauzate de „materiale explozibile” confiscate şi stocate în depozit „de ani”, a estimat marţi un înalt responsabil al securităţii, potrivit Le Figaro.

image

Foto EPA EFE

„Se pare că există un depozit care conţine materiale confiscate de mai mulţi ani şi pare că este vorba de unele foarte explozive”, a indicat directorul general al Securităţii generale Abbas Ibrahim, întrebat de televiziuni, aflat în zonă. 

„Departamentele în cauză fac anchetă şi ne vor spune care este cauza incidentului", a adăugat el.  

UPDATE Ambasada României la Beirut, avariată uşor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, în urma exploziilor produse marţi seară, imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol. Până în prezent, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară, adaugă MAE.

UPDATE Guvernatorul din Beirut: Îmi aminteşte de Hiroshima şi Nagasaki

Marwan Abboud, guvernatorul Beirutului, a declarat, la locul exploziei, că evenimentul îi aminteşte de ce s-a întâmplat în Japonia, la Hiroshima şi Nagasaki. „Nu am văzut niciodată daune de această dimensiune şi atât de catastrofale. Aceasta este o catastrofă naţională. Este o problemă pentru Liban şi nu ştim cum vom ieşi din ea”, a declarat guvernatorul.

El a precizat că a sosit la locul exploziei pentru a căuta pompierii care au intervenit pentru stingerea focului izbucnit înainte de explozie.

„Au venit să lupte cu focul, apoi au dispărut. Nu ştim unde sunt. Suntem aici pentru a-i căuta”, a spus el.

Explozie Beirut 4 august 2020 FOTO EPA-EFE

Foto EPA EFE

UPDATE Explozia, probabil provocată de azotatul de amoniu

Ministrul de Interne libanez, Mohamed Fehmi, a declarat la MTV Liban că explozia pare să fi fost cauzată de „cantităţi uriaşe de azotat de amoniu” stocate în port.

Este al doilea oficial care sugerează acest lucru, după ce directorul general al Vămilor, Badri Daher, a făcut aceeaşi afirmaţie pentru televiziunea Al Mayadeen.

UPDATE Spitalele afectate de explozie nu pot trata răniţii

Un medic de la spitalul St Joseph’s, aflat la mai puţin de 2 kilometri de explozie, a declarat că zeci de răniţi sunt aduşi la spital, însă nu pot fi îngrijiţi deoarece spitalul a fost distrus.

„Aduc oameni la spital, dar nu îi putem trata. Îi lasă afară, pe stradă. Spitalul este afectat, urgenţele sunt afectate”, a spus el, potrivit The Guardian.

UPDATE Aeroportul, aflat la 10 kilometri distanţă, a fost afectat

Dimensiunea exploziei pare din ce în ce mai mare, pe măsură ce apar imagini noi cu diferite zone din Beirut, unele situate la mare depărtare de port.

De exemplu, aeroportul din Beirut este situat la 10 kilometri de port, însă imaginile publicate de site-ul de ştiri Al-Aan ilustrează că până şi acesta a suferit daune severe. 

aeroport beirut afectat explozie foto twitter Akhbar

Foto: Twitter / Akhbar

UPDATE Impactul exploziei s-ar fi simţit până în Cipru

Explozia din Beirut s-a simţit până în Cipru, care se află la o distanţă de 234 kilometri.

O femeie din Nicosia, Cipru, a declarat, potrivit Cyprus Mail: „Am crezut că cineva încearcă să intre în casă. M-am repezit la parter să văd ce s-a întâmplat”.

Un bărbat din zona Engomi a spus că valul de şoc i-a zguduit uşa casei. Un cipriot turc care locuieşte în Famagusta a declarat că a auzit o explozie uriaşă. Un alt bărbat din Nicosia a spus că a crezut că ceva a căzut pe clădirea în care lucrează.

Alte câteva persoane au spus că au auzit explozia până în Troodos.

Un bărbat care locuieşte în Kouka a scris pe reţelele de socializare că a crezut că este vorba de un tunet.

UPDATE Israelul neagă implicarea în explozia din portul Beirut

„Israelul nu are nicio legătură cu incidentul", a declarat un oficial, cu condiţia anonimatului, potrivit Reuters.

Ministrul de externe al ţării, Gabi Ashkenazi, a declarat pentru televiziunea N12 că explozia a fost cel mai probabil un accident cauzat de un incendiu.

Tensiunile au fost mari în această săptămână între cele două ţări, în urma unei confruntări transfrontaliere dintre Israel şi grupul militant libanez, Hezbollah.

image

Foto EPA EFE

UPDATE Zi de doliu naţional

Premierul libanez Hassan Diab a decretat miercuri zi de doliu naţional în Liban, pentru „victimele exploziei din portul de la Beirut”.

Preşedintele Michel Aoun a convocat o „reuniune urgentă” a Consiliului Superior al Apărării, conform lefigaro.fr.

UPDATE Sute de răniţi 

Crucea Roşie libaneză afirmă că sunt sute de răniţi. Ministerul Sănătăţii a confirmat un bilanţ grav uman şi material, fără a indica cifre. Reuters informează că ar fi deja 10 morţi.

„Un oraş devastat”. Guvernator: Am pierdut legătura cu pompierii

Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a declarat marţi, în timpul unei vizite la locul exploziei din capitala libaneză, că "amploarea pagubelor este enormă", precizând că Beirutul este "un oraş devastat", scrie publicaţia libaneză lorientlejour.com.

Guvernatorul a indicat că autorităţile au pierdut legătura cu unii dintre pompierii care au intrat în port, unde a avut loc explozia, pentru a stinge incendiul, sunt daţi dispăruţi.

Abboud a afirmat că este lovit, adăugând că ceea ce s-a întâmplat este fără precedent.

Potrivit CNN, sursa exploziei a fost un incendiu puternic la un depozit de artificii, în apropiere de portul din Beirut, conform agenţiei de stat locale.

Un nor roşu de fum s-a întins deasupra Beirutului.

Multe clădiri au fost avariate de explozie, inclusiv sediul fostului premier Saad Hariri şi biroul CNN, pagubele ajungând până la 10 kilometri, au declarat unii martori, iar imaginile făcute publice pe internet arată cum maşinile au fost răsturnate.

Zona portului a fost izolată de forţele de securitate, care nu lasă să pătrundă în zonă decât protecţia civilă, ambulanţele şi camioanele de pompieri. Jurnaliştilor li s-a interzis accesul, potrivit unui corespondent al AFP. În zona cartierului portului, distrugerea este totală, mai scrie France Presse.

Media locale au difuzat imagini cu persoane prinse sub dărâmături, unele dintre ele acoperite de sânge.

Explozie Beirut 4 august 2020 victime raniti FOTO Profimedia FOTO AFP / Anwar Amro

FOTO AFP

"Clădirile tremură", a postat pe Twitter un locuitor din oraş, afirmând că "toate geamurile apartamentului său au explodat".

"Am văzut o minge de foc şi fum ridicându-se deasupra Beirutului. Oamenii ţipau şi alergau, mulţi dintre ei sângerând. Balcoanele au căzut de pe clădiri. Geamurile din clădiri înalte s-au distrus şi au căzut pe stradă", a declarat un martor al Reuters.

Potrivit corespondenţilor AFP, numeroşi locuitori răniţi se îndreaptă pe jos către spitale. În faţa centrului medical Clemenceau aşteptau să fie internaţi zeci de răniţi, printre care şi copii, potrivit sursei citate.

Aproape toate vitrinele magazinelor din cartierele Hamra, Badaro şi Hazmieh au sărit în aer, la fel ca şi geamurile autoturismelor. Numeroase maşini au fost de altfel abandonate, cu airbag-urile umflate.

Deflagraţia a distrus numerose clădiri, iar martorii vorbesc despre oameni surprinşi de suflu şi acoperiţi de sânge şi resturi de sticlă spartă.

Cauza exploziei n-a fost stabilită. Unele surse spun că ar fi putea fi vorba despre un accident tehnologic petrecut în portul oraşsului.

Din locul în care a avut loc explozia s-a ridicat iniţial un nor uriaş de fum alb, apoi roz.

    

Geamurile a numeroase imobile au fost sparte. Potrivit Al Mayadeen, canalul de ştiri pan-arab cu sediul în Liban, nu este vorba de un atac terorist, ci de o explozie într-un depozit care adăpostea materiale pirotehnice.

Zeci de oameni au fost răniţi în urma unei explozii de origine necunoscută în portul Beirut, o parte dintre ei fiind îngropaţi sub moloz, a informat Crucea Roşie a Libanului marţi.

Explozia puternică s-a auzit în tot oraşul, provocând panică în capitala libaneză. Ferestre ale unor clădiri din oraş şi de la periferie au fost sparte de forţa deflagraţiei, iar un fum negru s-a ridicat deasupra portului.

În zona din apropierea portului au fost distruse câteva case. Potrivit reporterului RIA Novosti, câteva zeci de persoane au fost rănite, ambulanţele evacuează oamenii din Zaituna Bay şi cartierele vecine.

Surse din cadrul serviciilor de securitate libaneze citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro susţin că în capitala Libanului au avut loc două explozii, iar zeci de persoane au fost rănite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite