Beijingul vrea un „război al poporului“ împotriva SUA. Trump ameninţă că va impune noi tarife Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Războiul comercial dintre Statele Unite şi China continuă să se complice, Beijingul făcând apel la un „război al poporului“ împotriva Washingtonului şi preşedintele american Donald Trump ameninţând că va impune noi tarife pe bunuri chineze în valoare de 300 de miliarde de dolari, potrivit Business Insider.

Într-o serie de editoriale şi articole publicate luni, presa chineză de stat a criticat dur ceea ce a catalogat drept „lăcomia şi aroganţa“ administraţiei Trump şi a cerut un „război al poporului“ împotriva ei. Presa de stat chineză este portavocea Partidului Comunist.

„Cel mai important lucru este că în războiul comercial China-SUA, Statele Unite luptă pentru lăcomie şi aroganţă... şi moralul va ceda în orice moment. Partea chineză contraatacă pentru a-şi proteja interesele legitime“, a scris publicaţia Global Times într-un editorial în limba chineză al agenţiei de stat Xinhua.

„Războiul comercial din SUA este creaţia unei singure persoane şi unei singure administraţii, dar afectează întreaga populaţie a acelei ţări. În China, întreaga ţară şi poporul său sunt sub ameninţare. Pentru noi acesta este un adevărat <<război al poporului>>“.

Declaraţiile răsunătoare vin în contextul unei escaladări a războiului comercial în ultima săptămână. 

  • Vineri, Trump a crescut tarifele pe importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari de la 10 la sută la 25 la sută.
  • Luni, China a reacţionat spunând că va creşte taxele pe bunuri americane în valoare de 60 de miliarde de dolari, începând cu 1 iunie, rezultând în taxe de la 5 la 25 la sută
  • Spre sfârşitul zilei de luni, Biroul Reprezentantului comercial al SUA a publicat o listă de importuri chineze în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, notând că a propus tarife suplimentare de până la 25 la sută pentru aceste produse. Acestea includ cai de rasă, carne, lapte condensat, tutun, articole de îmbrăcăminte şi vâsle de canoe.

Dacă administraţia Trump ar impune noile tarife pe bunuri  adiţionale de 300 de miliarde de dolari, asta ar însemna că bunuri chineze de 500 de miliarde de dolari ar intra sub incidenţa tarifelor. Aceast număr reprezintă aproape toate importurile chineze din SUA. SUA au importat în 2018 bunuri din China în valoare de 540 de miliarde de dolari, potrivit informaţiilor de la Biroul de Recensământ.

Editorialul din Global Times mai acuză făţiş administraţia Trump de faptul că-i induce în eroare pe americani în legătură cu cei care vor avea de suferit de pe urmele impunerii tarifelor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite