Baze militare americane în Irak atacate de rachete, pe fondul tensiunilor americano-iraniene în Golful Persic

Baze militare americane în Irak atacate de rachete, pe fondul tensiunilor americano-iraniene în Golful Persic

FOTO AP

Rachete au vizat baze americane sau întreprinderi în care se află americani, pe întregul teritoriu irakian, în cinci rânduri, în mai puţin de o săptămână, au anunţat oficiali, pe fondul unor tensiuni între Washington şi Teheran, cei doi mari aliaţi ai Bagdadului, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceste tiruri, înregistrate de vineri, nu au fost revendicate încă, însă Bagdadul îşi exprimă de mai multe săptămâni temeri cu privire la faptul că tensiuni între Iran şi Statele Unite în regiunea Golfului Persic ar putea să degenereze pe teritoriul irakian.

Un eventual conflict, afirmă observatori, nu este de îndepărtat, într-o ţară în care majoritatea liderilor politici sau a grupărilor armate se acuză reciproc de loialitate faţă de diverse capitale, între care Teheranul, Ankara, Riadul şi Washingtonul.

Miercuri, ”o rachetă de tip Katiuşa a fost trasă asupra unei companii de foraj irakiană, în sectorul Bourjessiya, în apropiere de Basrah, şi a rănit trei persoane, potrivit unui prim bilanţ”, a anunţat într-un comunicat Comandamentul Militar irakian.

Un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Petrolului, Assem Jihad, a declarat pentru AFP că cei trei răniţi sunt toţi irakieni.

Bourjessya este un complex în care au sedii diverse companii petroliere, locale şi străine, între care şi gigantul american Exxon Mobil.

Cei 83 de angajaţi expatriaţi ai grupului american s-au întors de mai puţin de trei săptămâni la posturi, în instalaţia petrolieră din provincia Basrah, situată la frontiera cu Iranul.

Ei s-au retras la jumătatea lui mai, după ce Washingtonul şi-a rechemat diplomaţii neesenţiali de la Ambasada Statelor Unite la Bagdad şi de la Consulatul de la Erbil (nord).

Bourjessiya se află la câţiva kilometri de puţuri şi alte instalaţii petroliere, iar incidentul ”nu a avut vreun impact asupra producţiei”, a dat asigurări Assem Jihad.

Cu doar câteva ore mai înainte, Comandamentul Militar anunţa că o ”rachetă (de tip) Katiuşa s-a abătut asupra Comandamentului Operaţiunilor din provincia Ninive”, la Mosul, în nord-vestul ţării, unde, potrivit unor surse locale, sunt desfăşurate trupe americane.

Comandamentul militar de la Ninive a precizat că această rachetă era de ”fabricaţie locală”.

Luni seara, Comandamentul Militar irakian a anunţat că ”trei rachete (de tip) Katiuşa au fost trase asupra bazei militare de la Taji”, unde se află trupe străine, în principal americane, dar şi irakiene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: