FOTO VIDEO Bătălia ruso-americană din Venezuela

FOTO VIDEO Bătălia ruso-americană din Venezuela

Proteste anti-Maduro la Caracas

În cursul unei discuţii telefonice miercuri cu omologul său rus Serghei Lavrov, Mike Pompeo a acuzat Moscova că "destabilizează" Venezuela şi i-a cerut din nou Rusiei să înceteze sprijinul acordat lui Nicolas Maduro.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Situaţie foarte încordată în Venezuela unde regimul Maduro înfruntă o revoltă populară.Liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, insistă că nu va da înapoi în tentativa de a-l înlătura de la putere pe preşedintele ţării, Nicolas Maduro, în vreme ce guvernul de la Caracas spune că va înăbuşi ceea ce numeşte „tentativa minoră de puci” a unor elemente „trădătoare” din armată.Cei doi au sprijinul unor mari puteri. Juan Guaido, al SUA şi altor 50 de state din UE şi America Latină, Maduro, al Rusiei, Chinei şi Cubei, în principal. 
 
Contre Pompeo-Lavrov
 
La Washington, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a avertizat că "o intervenţie militară este posibilă. Dacă este necesar, Statele Unite vor proceda în consecinţă".
 
Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a declarat miercuri că preşedintele Trump este pregătit, dacă va fi necesar, ca armata americană să intervină în Venezuela, unde au avut loc ciocniri violente în urma revoltei, marţi, a unui grup de soldaţi împotriva preşedintelui Nicolas Maduro.
 
''Am prefera o tranziţie paşnică la putere, cu plecarea lui Maduro şi organizarea de noi alegeri, dar preşedintele (Trump) a afirmat că la un moment dat va trebui să ia decizii'', a explicat Pompeo.
 
Autorităţile americane au crescut presiunea asupra lui Nicolas Maduro, alături de avertismente împotriva celor mai noi susţinători ai preşedintelui socialist al Venezuelei, cerând de asemenea cadrelor la putere la Caracas să se se delimiteze şi să se alăture taberei opozantului Juan Guaido.
 
Secretarul de stat Mike Pompeo a spus că Nicolas Maduro era pe cale să părăsească ţara, dar Rusia l-a convins să se răzgândească. Preşedintele Trump a ameninţat Cuba să înceteze sprijinul pentru regimul de la Caracas, riscând altfel sancţiuni drastice, chiar o blocadă.
 
Şeful Petagonului şi-a anulat vizita în Europa
 
Şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, a anulat miercuri, în ultimul moment, o vizită planificată în Europa din cauza evoluţiei situaţiei din Venezuela, a anunţat purtătorul de cuvânt al acestuia, locotenent colonel Joe Buccino, relatează AFP.
 
"Ministrul Apărării interimar nu se va mai deplasa în Europa şi a decis să rămână la Washington pentru a se coordona mai eficient cu Consiliul de Securitate Naţională (de la Casa Albă) şi cu Departamentul de Stat privind situaţia din Venezuela'', a precizat purtătorul de cuvânt într-un comunicat, cu doar câteva ore înainte de plecarea ministrului Patrick Shanahan, care era programată în cursul după-amiezii.
 
În cursul unei discuţii telefonice miercuri cu omologul său rus Serghei Lavrov, Mike Pompeo a acuzat Moscova că "destabilizează" Venezuela şi i-a cerut din nou Rusiei să înceteze sprijinul acordat lui Nicolas Maduro.
 
Pompeo i-a spus lui Lavrov că implicarea cubaneză şi rusă riscă să destabilizeze Venezuela şi să afecteze relaţia dintre Washington şi Moscova, a transmis purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, într-o declaraţie oficială. 
 
Serghei Lavrov i-a răspuns că "ingerinţa Washingtonului în treburile Venezuelei" este "o încălcare flagrantă a dreptului internaţional" şi că "această influenţă distrugătoare nu are nicio legătură cu democraţia".
 
 
Noi confruntări între forţele de securitate şi protestatari
 
În acest timp, confruntările dintre forţe de ordine ale lui Maduro şi Protestatari au continuat. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc asupra persoanelor care protestau faţă de Guvernul lui Maduro, a relatat postul Todo Noticias, citat de Dpa. Protestatarii au atacat forţele de securitate cu pietre şi beţe.
 
Cel puţin 100 de persoane au fost afectate de gaze lacrimogene în cartierul La Florida din Caracas.
 
Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a făcut miercuri apel la organizarea „celui mai mare protest" din istoria Venezuelei.
 
Guaido cheamă la grevă generală, Maduro promite că îi va pedepsi pe trădători
 
Opozantul Juan Guaido a lansat miercuri un apel la grevă generală şi continuarea manifestaţiilor în Venezuela în speranţa de a îl alunga de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro, care a promis să îi pedepsească pe "trădătorii" responsabili de revolta militară eşuată de miercuri, comentează AFP.
 
Cel puţin 27 de persoane au fost rănite, dintre care una de gloanţe, în cursul noilor ciocniri între forţele ordine şi manifestanţi, cu prilejul unui marş al partizanilor lui Juan Guaido de 1 Mai, la Caracas.
 
Dacă locuitorii capitalei Caracas au ieşit în număr mare în sprijinul lui Juan Guaido, acesta nu pare să fie reuşit pariul de a face în ziua de 1 Mai "cea mai mare manifestaţie din istoria Venezuelei".
 
"Mâine (joi), ne vom alătura propunerii de grevă prin rotaţie (făcută de muncitori) pentru a ajunge la grevă generală", a declarat în faţa miilor de partizani opozantul de 35 de ani, recunoscut ca preşedinte interimar de peste 50 de ţări, printre care Statele Unite.
 
"Vom continua pe stradă până vom obţine libertatea", a dat asigurări Juan Guaido, în cămaşă albă cu mânecile suflecate, urcat pe un autovehicul dotat cu boxe.
 
Cu o zi înainte, el a îndemnat armata să se ridice împotriva puterii. Această tentativă de insurecţie s-a dovedit un eşec după ce principalii reponsabili militari şi-au reafirmat sprijinul pentru socialistul Nicolas Maduro.
 
În faţa mai multor mii de simpatizanţi adunaţi pentru sărbătorirea Zilei Muncii în faţa palatului prezidenţial Miraflores, Nicolas Maduro a avertizat că nu va avea "nicio ezitare" să îi "trimită după gratii pe responsabilii acestei lovituri de stat criminale", pusă la cale în opinia sa de John Bolton, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american, Donald Trump.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: