Bătălia pentru Afganistan. Circa o treime din ţară a ajuns sub controlul talibanilor, care ameninţă în prezent capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Talibanii controlează în prezent circa o treime din teritoriul Afganistanului, numeroase teritorii fiind cucerite în contextul retragerii forţelor occidentale după 20 de ani de război, relatează The Sun.

În timp ce SUA şi aliaţii lor occidentali continuă să-şi retragă forţele din Afganistan, talibanii duc o ofensivă de amploare pentru cucerirea ţării.

Ofensiva a început la sfârşitul lui aprilie, imediat după anunţul preşedintelui american Joe Biden cu privire la retragerea trupelor până la 11 septembrie, şi riscă să se intensifice în cursul verii, scrie The Sun, care citează surse din domeniul securităţii.

În aproape două luni de ofensivă, talibanii au capturat 69 dintre cele 421 de districte ale Afganistanului, inclusiv bastioane guvernamentale.

Ei controlează în prezent 142 de districte, adică circa o treime din ţară, şi ameninţă oraşe mari precum Herat şi capitala Kabul.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, talibanii ar putea cuceri Kabulul în cel mult şase luni.

Un comandant taliban din provincia Ghazni a declarat pentru NBC News că el şi oamenii săi au fost surprinşi de viteza operaţiunii lor şi chiar au evitat capturarea unor zone pentru a nu supăra prea tare SUA.

Seria lor de cuceriri riscă să inverseze două decenii de eforturi ale SUA şi NATO şi să risipească costurile colosale ale celui mai lung război al Americii, notează The Sun.

Conform ultimului raport al Departamentului american al  Apărării, războiul din Afganistan a costat SUA 815,7 miliarde de dolari.

Aproape 11.000 de civili au fost ucişi sau răniţi în acest razboi, în timp ce aproape şapte milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească casele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite