Bashar al-Assad spune că este pregătit să negocieze cu opoziţia, însă nu cu organizaţii teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul de la Damasc este dispus să negocieze, cât timp organizaţiile teroriste nu iau parte la discuţii, a declarat preşedintele sirian, Bashar al-Assad, într-un interviu acordat agenţiei de presă spaniole EFE, relatează Fox News Latino.

„Suntem pregătiţi să începem negocierile cu opoziţia. Însă depinde de definiţia opoziţiei. Opoziţia, pentru toţi din lume, nu înseamnă militant. Este o mare diferenţă între militanţi, terorişti şi opoziţie“, a spus Bashar al-Assad.

Întrebat despre dorinţa de a negocia cu opoziţia începând din 1 ianuarie, preşedintele sirian a susţinut că „încă de la începutul războiului din Siria“ regimul său a adoptat „strategia dialogului cu fiecare partid care este implicat în conflict“.

„Am observat că unele ţări, inclusiv Arabia Saudită, Statele Unite şi unele ţări occidentale, au dorit ca grupările teroriste să se alăture acestor negocieri“, a acuzat liderul de la Damasc.

Condiţiile opoziţiei siriene pentru începerea negocierilor cu regimul de la Damasc

Afirmaţiile sale coincid cu un anunţ făcut de principalele grupări politice şi militare ale opoziţiei siriene, care şi-au exprimat, la Riyadh, susţinerea pentru lansarea negocierilor de pace mediate de ONU cu reprezentanţii Administraţiei lui Bashar al-Assad, însă au cerut plecarea de la putere a şefului statului odată cu începutul unei eventuale perioade de tranziţie.

Într-un comunicat publicat după două zile de negocieri la Riyadh, participanţii s-au declarat „pregătiţi să intre în negocieri cu reprezentanţii regimului în baza declaraţiei de la Geneva (30 iunie 2012) şi rezoluţiilor internaţionale (...) într-un termen asupra căruia se va conveni cu ONU“.

Însă, înainte de orice negociere, ei au cerut în egală măsură ca regimul al-Assad să ia „măsuri de consolidare a încrederii“. Opozanţii au făcut referire la eliberarea deţinuţilor, suspendarea condamnărilor la moarte, ridicarea asediului pentru zonele încercuite, oferirea de ajutor umanitar, întoarcerea refugiaţilor şi încetarea bombardamentelor în zonele civile cu butoaie cu explozibili.

Poziţiile au convenit de asemenea să formeze o delegaţie care ar reprezenta opoziţia în viitoare negocieri, pentru a se ajunge la o soluţie politică privind conflictul sirian, care a izbucnit în martie 2011. În vederea unor eventuale negocieri, la conferinţa de la Riyadh s-a ajuns la „un acord asupra unei viziuni unificate a unui proces de reglementare şi asupra (formării) unei instanţe supreme“ pentru a supraveghea delegaţia în timpul negocierilor, a spus Souheir al-Atassi, un conducător al Coaliţiei Naţionale, principala componentă a opoziţiei siriene aflate în exil.

Participanţii au subliniat „respingerea faţă de terorism sub toate formele sale“ şi a prezenţei „tuturor combatanţilor străini“ pe teritoriul Siriei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite