Bashar al-Assad: Orientul Mijlociu va exploda

Bashar al-Assad: Orientul Mijlociu va exploda

Bashar al-Assad, în dialog cu jurnaliştii cotidianului francez „Le Figaro”. FOTO: Reuters

Preşedintele sirian a descris Orientul Mijlociu drept un „butoi cu pulbere” al cărui „fitil se scurtează” şi care va „exploda” dacă forţele occidentale vor ataca Siria.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Oricine acuză trebuie să aducă dovezi. Am provocat Statele Unite ale Americii şi Franţa să ofere cea mai mică urmă de dovadă. Obama şi Hollande au fost incapabili să facă asta chiar şi în faţa propriilor popoare”, a declarat preşedintele sirian Bashar al-Assad în primul interviu acordat unei publicaţii străine de vineri, când SUA l-au acuzat că a ucis peste 1.400 de persoane, dintre care mai bine de 400 de copii, într-un atac cu gaz neurotoxic. 
 
Ofensiva vestică ar putea declanşa un război regional şi va „dăuna intereselor Franţei”, a declarat preşedintele jurnaliştilor de la cotidianul francez „Le Figaro”.
 
Assad vrea să întoarcă Franţa împotriva SUA
 
Declaraţiile lui Assad vin în contextul în care preşedintele american Barack Obama a cerut avizul Congresului pentru a demara o ofensivă militară în Siria, după ce premirul britanic David Cameron a făcut acelaşi lucru.
 
Nimeni nu ştie ce se va întâmpla (după astfel de atacuri – n.r.). Toată lumea va pierde controlul asupra situaţiei atunci când butoiul cu pulbere va exploda. Haosul şi extremismul se vor extinde.
Bashar al-Assad, preşedintele Siriei
 
Parlamentarii de la Londra au decis ca Marea Britanie să nu se implice în conflict, iar Washingtonul şi-a pierdut aliatul care până atunci fusese cel mai vehement în favoarea unui atac occidental asupra Siriei. Assad a mizat pe reticenţa popoarelor vestice de a gira o nouă intervenţie militară în Orientul Mijlociu şi a încercat să constrângă Franţa să renunţe la aceste planuri, aşa cum au făcut şi britanicii. 
 
„Poporul francez nu este duşmanul nostru. Dacă politicile statului francez sunt ostile faţă de poporul sirian, atunci acest stat va deveni inamic. Această ostilitate se va încheia atunci când statul francez îşi va schimba politicile. Vor exista repercusiuni – negative, bineînţeles – împotriva intereselor Franţei”, a avertizat Assad.
 
Obama este „un lider slab”
 
Similar primelor sale reacţii după ce a fost acuzat de folosirea armelor chimice, când a numit această ipoteză „nebunească”, Assad a contestat acum „logica” acelora care-l acuză.
 
„Să presupunem că armata noastră vrea să folosească arme de distrugere în masă. Este posibil să facă asta într-o zonă în care sunt mobilizaţi soldaţii noştri, care au fost răniţi de aceste arme, aşa cum au observat şi inspectorii ONU în timpul vizitelor în spitalele în care erau trataţi răniţii? Unde este logica?”, s-a întrebat retoric preşedintele acuzat că a ordonat armatei să folosească gaz sarin, un agent letal care se evaporă la mai puţin de două minute de când este eliberat, pentru a anihila o celulă de rebeli aflată în suburbia Zamalka din capitala Damasc. 
 
Preşedintele sirian l-a numit pe Obama „un lider slab” şi a respins orice apel de a se aşeza la masa negocierilor cu rebelii care din martie 2011 luptă pentru a înlătura de la putere regimul controlat de familia Assad. 
 
„Ne luptăm cu terorişti. Între 80 şi 90% dintre aceia cu care luptăm fac parte din al-Qaeda. Nu sunt interesaţi de reforme sau politică. Singura cale de a rezolva situaţia cu ei este de a-i anihila. De-abia apoi vom putea discuta despre măsuri politice”, a spus preşedintele.
 
Un nou refugiat la fiecare 15 secunde
 
Între timp, războiul civil care se poartă în Siria de mai bine de doi ani a forţat două milioane de sirieni să fugă din ţară. Numărul refugiaţilor sirieni a crescut cu de la puţin peste 230.000 la peste două milioane în ultimul an, potrivit înaltului comisariat ONU pentru refugiaţi. Astfel, în ultimul an, la fiecare 15 secunde un sirian a devenit refugiat din cauza luptelor care, până acum, au curmat peste 100.000 de vieţi. Dintre aceste persoane, cel puţin 40.000 erau civili.
 
CITEŞTE MAI MULT
 
 
Un atac occidental este iminent, însă preşedintele Bashar al-Assad preferă să-şi ţină toţi aşii ascunşi – şi are destui, mai ales după întăririle promise de Rusia şi Iran.
 
 
Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.
 
 
Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.
 
 
Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.
 
 
Specialistul în geopolitică Marius Văcărelu a intrat în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu pentru a analiza situaţia Siriei, ţară măcinată de peste doi ani de un război civil. După un presupus atac cu arme chimice de săptămâna trecută, în care au murit până la 1.300 de oameni, Vestul pare hotărât să intervină militar, cu sau fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.
 
 
 
Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.
 
 
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei

Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice

Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.

John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?

„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.

SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria

Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.

Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“

Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările