Băsescu va fi însoţit de Constantinescu la înmormântarea lui Havel

Preşedintele Traian Băsescu va fi însoţit vineri de fostul şef al statului, Emil Constantinescu, la funeraliile organizate la Praga pentru Vaclav Havel.

Constantinescu va călători la Praga cu aeronava prezidenţială, la invitaţia lui Băsescu, a informat joi fostul preşedintele, printr-un comunicat.

Funeraliile vor avea loc vineri, între orele 12.00-14.00, la Catedrala Sf. Vit, Václav şi Vojtěch a Castelului din Praga.

"Invitaţia de participare a fost transmisă la cabinetul preşedintelui Constantinescu din partea Cancelariei Preşedinţiei Cehiei prin intermediul Ambasadei la Bucureşti. La funeralii au primit invitaţii câte un reprezentant din partea statelor: preşedinte, prim ministru sau un reprezentant al acestora. Lor li s-au adăugat, pe o listă separată, prietenii preşedintelui Havel propuşi de familie şi de cei apropiaţi fostului preşedinte. Pe lista prietenilor figurează, printre alţii, şi fostul preşedinte al Poloniei Lech Walesa, fostul preşedinte al SUA Bill Clinton, fostul preşedinte al Bulgariei Jelio Jelev şi fostul preşedinte al Sloveniei Milan Kucan", se arată în comunicat.

Cei doi vor avea un traseu separat la Praga

Conform protocolului aprobat de Preşedinţia Cehă, invitaţii de pe cele două liste vor urma un traseu separat pentru accesul la Castel şi la Catedrală. Şeful statului va fi însoţit de ambasadorul acreditat la Praga, iar invitatul special de primul consilier al ambasadorului.

Palatul Cotroceni a anunţat miercuri prezenţa preşedintelui Băsescu la funeraliile lui Havel. Fostul lider ceh a decedat, duminică dimineaţă, la vârsta de 75 de ani.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările