Barometrul de încredere Edelman 2020: Oamenii nu au încredere în instituţii, în ciuda unei economii globale puternice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Barometrul de încredere Edelman pe 2020 dezvăluie că, în ciuda unei economii globale puternice şi unui nivel scăzut al şomajului, niciuna dintre cele patru instituţii sociale pe care studiul le măsoară - guvernarea, domeniul afacerilor, organizaţiile nonguvernamentale şi media - nu se bucură de încrederea oamenilor.

Cauza acestui paradox stă în temerile oamenilor legate de viitor şi de rolul pe care îl au în el, lucru ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru instituţii, ca acestea să adopte un mod mai eficient prin care să câştige încrederea cetăţenilor: echilibrarea competenţei cu comportamentul etic.

Cei mai mulţi dintre respondenţii din statele dezvoltate nu se aşteaptă să fie într-o situaţie mai avantajoasă peste cinci ani. 56% consideră că actuala formă de capitalism face mai mult rău decât bine.

Rezultatul reprezintă o lume a două realităţi diferite ale încrederii. Publicul informat - mai înstărit, mai edicat şi consumator frecvent de ştiri - are o încredere mult mai mare în fiecare instituţie, faţă de restul populaţiei. În majoritatea pieţelor de pe glob, mai puţin de jumătate din masa populaţiei are încredere că instituţiile vor face ceea ce este corect. 

La nivel global, există un decalaj de 14 puncte procentuale între publicul informat (65) şi marea masă a populaţiei (51). Decalaje mari sunt în 23 de ţări, inclusiv în Australia (23 de puncte), Franţa (21 de puncte), Arabia Saudită (21 de puncte), Germania (20 de puncte), Marea Britanie (18 puncte) şi Spania (17 puncte). 

Îngrijorările oamenilor sunt diverse şi profunde. Majoritatea angajaţilor (83%) de la nivel global se tem că îşi vor pierde locul de muncă din cauza automatizării, se tem de o recesiune care se întrezăreşte, de lipsa unei pregătiri adecvate, de o concurenţă străină mai ieftină, de imigranţie şi de o economie bazată pe contracte temporare.

De asemenea, dintre cele patru instituţii vizate de barometru, guvernele se bucură de cea mai puţină încredere a populaţiei, 57 la sută dintre respondenţi spunând că guvernul din ţara lor serveşte doar intereselor celor puţini, în timp ce 30 la sută consideră că guvernele acţionează în slujba tuturor cetăţenilor.

Mediul de business (58%) este cea mai de încredere instituţie, preluând rolul de conducere în guvernanţa globală.

„Mediul de business şi-a asumat locul gol lăsat de guvernele populiste şi partizane”, spune Edelman. 

„Afacerile nu se mai pot derula în parametrii tradiţionali, concentrându-se exclusiv pe profiturile acţionarilor. Cu 73% din angajaţi care spun că vor o oportunitate ca să schimbe societatea şi cu aproape două treimi dintre consumatori cumpărând motivat, directorii executivi îşi dau seama că mandatul lor s-a schimbat.”

În prezent, oamenii acordă încredere unei instituţii pe baza a două caracteristici diferite: competenţă (respectarea promisiunilor) şi comportament etic (a face lucrul corect şi a îmbunătăţi societatea). 

Barometrul încrederii de anul acesta dezvăluie că niciuna dintre cele patru instituţii nu este văzută ca fiind şi competentă şi etică. Mediul de afaceri este pe primul loc în ceea ce priveşte competenţa, având cu 54 mai multe procente faţă de guvern. Organizaţiile nonguvernamentale suntcele mai de încredere în ceea ce priveşte comportamentul etic. Guvernul şi media sunt considerate atât incompetente, cât şi lipsite de etică.

Guvernul local/regional (54%) se bucură de o încredere mai mare decât guvernul central/federal (51%).

Deşi guvernul, la fel ca presa, rămâne instituţia care beneficiază de cel mai scăzut nivel de încredere, este totuşi considerată instituţia cea mai potrivită pentru a aborda probleme precum: asistenţa medicală (53%); inegalitatea veniturilor (51%); imigraţia (48%); produsele dăunătoare (42%); incluziunea (41%).

Tehnologia (75%) rămâne cel mai de încredere sector, dar a înregistrat cea mai mare scădere la nivel global, de patru puncte. Mai multe state au înregistrat scăderi dramatice, inclusiv Franţa (-10 puncte), Canada (-8 puncte), Italia (-8 puncte), Singapore (-8 puncte), Rusia (-8 puncte) şi SUA (-7 puncte). Iar tehnologia nu mai este cel mai de încredere sector în 9 din cele 28 de ţări incluse în studiu, inclusiv în Australia, Canada, Hong Kong, Italia, Rusia, Irlanda, Singapore, Olanda şi Marea Britanie.

Nicio instituţie nu are o viziune pentru viitor în care majoritatea respondenţilor să creadă: guvern (35%), mass-media (35%), mediul de afaceri (41%), ONG-uri (45%).

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite