„Banditul-whisky“ ar putea face avere

Cel mai iubit hoţ ungar, Attila Ambrus, secui la origine, a fost eliberat. Îl aşteaptă o viaţă dulce: interviuri, memorii, publicitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urmă cu câteva zile, dintr-o închisoare de la Budapesta a fost eliberat ­Attila Ambrus, cel mai simpatizat hoţ din istoria criminalităţii ungare. Cunoscut drept „hoţul băutor de whisky", deoarece înainte de jaf obişnuia să bea 100-200 de grame din această băutură, în anii '90 Ambrus a dat peste 30 de lovituri reuşite la o serie de bănci, case de economii, oficii poştale,birouri de voiaj. Se ducea cu taxiul în locul cu pricina, îl punea pe şofer să-l aştepte şi pleca cu aceeaşi maşină. Şoferul habar n-avea că, între timp, el a jefuit o bancă. Şi-a consolidat faima oferind flori femeilor de la ghişeu, înainte de a le jefui şi trimiţând apoi sticle de vin poliţiei. Nu a rănit pe nimeni.

Secui din Miercurea-Ciuc

Attila Ambrus s-a născut în 1967 într-o comună de lângă Miercurea-Ciuc. A fugit în Ungaria în 1988, după ce a dus şi în România o viaţă de infractor. Între 1994 şi 1999 a fost portar la echipe de hochei pe gheaţă, de liga a doua. În cursul jafurilor, el a adunat peste 142 de miloane de forinţi. Prins la graniţa româno-ungară, a fost condamnat la 17 ani de închisoare din care a efectuat 12. Deşi înarmat, niciodată nu a folosit arma.

În închisoare, şi-a dat Bacalaureatul, apoi a absolvit cursurile de comunicare ale unei şcoli superioare de la Dunaujvaros. A învăţat engleza, s-a specializat în olărit şi a declarat că vrea să fie reporter de război. Canalul Discovery a făcut un film documentar intitulat „Balada hoţului băutor de whisky", prezentat pe 25 aprilie 2010. Acum a ajuns  din nou în centrul atenţiei şi se bucură de simpatie, precum şi de o atenţie nemaivăzută din partea mass-mediei.

De ce această simpatie şi ce va face el?  Potrivit criminologului Jozsef Vegh, intervievat de cotidianul „Nepszabadsag", Ambrus este mai ales simpatizat de femei şi de persoane cu venituri mici care se confruntă astăzi cu numeroase probleme. Femeilor, afirmă el, le plac bărbaţii macho care ies din comun, fie ei şi infractori. În ceea ce priveşte persoanele cu probleme financiare, există unii care în adâncul sufletului s-au jucat cu ideea că ce bine ar fi să jefuiască o bancă, afirmă Vegh.

Un bun consilier?

Potrivit unor specialişti în publicitate, acum, că este liber, Ambrus ar putea face avere din faima lui - să-şi dea numele pentru un sortiment de whisky, să deschidă un bar, să producă tricouri inscripţionate cu numele lui, să dea interviuri  şi să-şi scrie memoriile. El ar fi şi foarte bun consilier de securitate la o bancă. „La prima vedere este o idee ciudată, dar puţini ştiu ce factori ar determina un potenţial criminal să nu atace o bancă şi să caute un alt obiectiv. Iar în istoria criminologiei se cunosc multe cazuri când un răufăcător a trecut de partea cealaltă, cele mai bune exemple fiind hackerii", a declarat Jozsef Vegh. Cel mai probabil însă, Ambrus va deveni jurnalist - la închisoare a obţinut o diplomă de jurnalism. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările