„Băieţii deştepţi“ de la Rosatom, după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scandal de corupţie uriaş zguduie Rusia. Departamentul pentru securitate economică din Ministerul de Interne de la Moscova a descoperit o deturnare de fonduri la compania nucleară de stat, Rosatom, de aproape trei milioane de euro.

Autorul „furtului" este Evgheni Evstratov, fost director adjunct al instituţiei. El a fost arestat şi pus sub acuzare, într-o primă fază, pentru deturnarea a peste 1,25 milioane de euro, bani destinaţi cercetării în domeniul energiei atomice. Evstratov, care a fost din 2007 până în luna aprilie responsabil pentru securitatea nucleară la Rosatom, ar fi făcut să dispară în total 2,75 milioane de euro în perioada 2008 - 2009. „În august 2010 a fost declanşată o anchetă pentru deturnare de fonduri destinate proiectării, construcţiei şi exploatării unor echipamente pentru Atomflot", au declarat surse din Ministerul rus de Interne, citate de Ria Novosti. Atomflot este compania de stat care exploatează spărgătoarele de gheaţă ruseşti cu propulsie nucleară.

Rosatom, „stat în stat"

O lună mai târziu poliţia l-a arestat pe Serghei Kolobaev, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Evstratov. Luna aceasta a mai fost deschisă o nouă anchetă pentru alte două cazuri de deturnare de fonduri, în cadrul Rosatom. Este vorba de aproximativ 1,5 milioane de euro, bani destinaţi tot unor proiecte de cercetare, printre ele numărându-se şi două uzine de reciclare a deşeurilor nucleare. Directorul Departamentului pentru securitate economică din Ministerul de Interne de la Moscova, generalul Denis Sugrobov a explicat presei că departamentul condus de Evgheni Evstratov a justificat cheltuirea fondurilor cu dosare de cercetare fictive. Generalul a precizat că subalternii lui Evstratov nu făceau niciun fel de cercetare, ci la ordinul şefului lor luau materiale ştiinţifice de pe internet, pe care apoi le prezentau drept rezultate relevante ale propriilor studii, obţinând astfel banii.

Fostul director adjunct al Rosatom riscă să rămână după gratii 10 ani.
Într-un raport al Transparency International, publicat în noiembrie 2010, compania Rosatom este descrisă drept „un stat în stat", care nu se supune niciunui control. Directorul companiei nucleare de stat, Serghei Kirijenko, a declarat recent că Rosatom va construi anul acesta patru obiective nucleare în Rusia şi în străinătate. Printre acestea se numără instalaţiile atomice Busher (Iran), Kalinin (Rusia), Kudankulam (India) şi o uzină de îmbogăţire a uraniului în China.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite