Baconschi arată cu degetul sudul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România îşi apără dreptul de a intra în Schengen invocând problemele altor state în domeniul securizării frontierelor. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a arătat că deficienţe, care permit migranţilor ilegali să ajungă cu miile în inima Europei, au inclusiv graniţele sudice ale Uniunii Europene.

Declaraţia ministrului de Externe care, în mod logic vizează Spania, Italia, Grecia şi Franţa - toate membre Schengen - a fost făcută de şeful diplomaţiei române în prezenţa ambasadorului francez la Bucureşti, Henri Paul, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Bucureşti, cu ocazia lansării preşedinţiei ungare a UE. Declaraţia face referire la permeabilitatea frontierelor maritime ale Franţei şi ale Spaniei, constatată de UE.

Mai citeşte şi:

Şanse europene pierdute de România

„Vulnerabilităţi există în tot spaţiul Schengen, deci nu este o construcţie perfectă. Pe toată frontiera sudică a UE pătrund în număr important imigranţi clandestini din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu", a subliniat Baconschi. Afirmaţia sa vine în replică la criticile repetate ale Berlinului, dar mai ales ale Parisului privind ,,vulnerabilitatea" frontierelor româneşti.

Ne păzim singuri graniţa

Baconschi a amintit de cazul Greciei care a cerut ajutorul agenţiei europene pentru securitatea graniţelor, FRONTEX, pentru a face faţă valului de migranţi ilegali.

Întrebat dacă România va prelua modelul elen cerând ajutorul grănicerilor FRONTEX, ministrul de Externe a declarat că ţara noastră este în stare să-şi păzească singură graniţele. „Dar, în momentul în care alţii (n.r. - Germania, Franţa, Olanda) se îndoiesc de acest lucru, îi invităm: veniţi, vedeţi, verificaţi voi înşivă dacă evaluarea experţilor europeni şi prezentarea raportului lor în faţa Consiliului nu vă sunt suficiente", a adăugat Baconschi.

El a reiterat că temerile unor state privind aderarea României la spaţiul Schengen sunt nejustificate şi a invocat nevoia ca aceste ţări să trateze România cu respect. „Noi trebuie mai degrabă să cerem respectul pe care-l acordăm partenerilor noştri, să conlucrăm şi să demontăm această percepţie, în mare parte nejustificată, cu privire la incapacitatea noastră tehnică", a explicat ministrul.

Susţinere pentru aderarea la Schengen are România de la vecina Ungaria, care deţine până în iulie Preşedinţia UE.

Eşec european

„Orice nerealizare legată de extindere sau aderare este un eşec, dar nu va fi doar eşecul preşedinţiei ungare şi nici al României, ci al întregii Europe", susţine ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkár Füzes.

Acesta a arătat că stoparea extinderii Schengen va avea efecte negative în domeniul economic, încălcând, totodată, şi principiul liberei circulaţii a mărfurilor pe teritoriul UE.

"Veniţi, vedeţi, verificaţi voi înşivă frontierele dacă evaluarea experţilor europeni nu vă este suficientă."
Teodor Baconschi
ministrul de Externe

CE, supărată pe zelul francez

CE critică reintroducerea controalelor interne, nejustificate, în spaţiul Schengen  Foto: Reuters



Ungaria declară extinderea Schengen spre Est drept una dintre priorităţile preşedinţiei sale UE. În schimb, Comisia Europeană spune că din punctul ei de vedere proiectul este încă nefinalizat, relatează publicaţia „Behörden Spiegel".

Jurnaliştii germani amintesc de avertismentul lansat de comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, în privinţa încălcării acordului Schengen, inclusiv de Franţa. Reintroducerea temporară a controalelor la graniţele interne este acceptată în Schengen în cazuri excepţionale (spre exemplu, summituri). Comisia Europeană a ajuns însă la concluzia că practica ţărilor europene este alta. Astfel, Franţa a reintrodus controlul la frontiere ca să exercite presiune asupra politicii privind drogurile implementată de Olanda.

Acord încălcat

Belgia a preluat modelul din Hexagon pentru a se proteja de huligani. Nici Spania nu se sfieşte să încalce Codul  Frontierelor Schengen, organizând controale regulate la graniţa cu Franţa. „Un spaţiu fără frontiere interne, în care persoanele se pot deplasa liber, este una dintre cele mai importante realizări ale cooperării europene şi de care cetăţenii beneficiază efectiv. Prin urmare, este regretabil că acesta nu este respectat pretutindeni, conform celor evidenţiate de raport", a declarat Malmström.

Comisia Europeană  şi-a exprimat oficial îngrijorarea faţă de dificultăţile semnalate de călători în legătură cu presupuse verificări periodice şi sistematice efectuate în anumite zone de frontieră internă.

image

Bruxelles-ul a mai constatat cu părere de rău că, la punctele rutiere de trecere a frontierelor interne, încă mai este menţinută infrastructura de mari dimensiuni, însoţită frecvent de limite de viteză semnificative, lucru care congestionează traficul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite