Un plan care, la modul ideal, ar fi trebuit să reunească azi la Washington, sub bagheta preşedintelui american, în primul rând delegaţiile reprezentând Israelul şi Autoritatea Palestiniană, cât şi liderii cât mai multor state arabe din regiune. Cu certitudine, vor lipsi palestinienii.

Cu certitudine, vor fi la Washington atât Netanayahu şi Ganz, cei doi mari favoriţi în cea de-a teia rundă de alegeri din Israel, ambii susţinători ai planului, cât şi, extrem de posibil dar încă neconfirmat, lideri din Arabia Saudită şi Emiratele arabe Unite.

Mohammed Shtayyeh, primul ministru palestinian, a cerut ca marile puteri internaţionale să boicoteze planul american:

"Acest plan este făcut pentru a-l proteja pe Trump de impeachement şi a-l proteja pe Netanayahu de închisoare. Nu este un plan de pace pentru Orientul Mijlociu...Este modul de a transfera către Israel suveranitatea asupra teritoriului palestinian. Cerem comunităţii internaţionale să nu fie parte la asta deoarece contravine legislaţiei internaţionale". Mai mult, s-au dat numeroase semnale în ultimele zile că palestinienii, în semn de protest, dacă se va continua pe direcţia planului american, vor considera nule şi neavenite Acordurile de pace de la Oslo precum şi toate documentele semnate de Arafat în sensul normalizării relaţiilor cu Israelul şi vor înceta coordonarea de securitate existentă acum între Israel şi Cisirodania. Unele servicii de informaţii au difuzat şi o afirmaţie - pare-se făcută de Mahmourd Abbas la o reuniune de coordonare a Autorităţii Palestiene, el spunând că ar fi posibil ca să renunţe complet la orice formă de administrare a teritoriului palestinian, obligându-i astfel pe israelieni să preia controlul, ceea ce-i va face "putere de ocupaţie".

Dar reacţiile care pun deja foarte serioase probleme de securitate sunt cele ale forţelor para-militare sau organizaţiilor jihadiste din sfera de control a ISIS. A apărut o declaraţie semnată de grupare Forţele naţionale şi islamice din Ramallah şi El-Bireh care-i cheamă pe totţi palestinienii să considere ziua de azi drept o "zi a mâniei populare împotriva unui acord al ruşinii". Desigur că, aparent, chemarea la revoltă merge mai departe în tonul minor: cere palestinienilor să-şi exprime mânia faţă de Administraţia americană prin ştergerea tuturor însemnelor care indică diverse proiecte realizate cu bani americani, precum şi un boicot complet al tuturor produselor americane, aşa cum sunt boicotate produsele din implantările israeliene considerate ilegale din Cisirodania.

Dar ameninţarea realmente foarte serioasă este cea care vine în continuarea din partea ISIS şi organizaţiilor sale afiliate. Dacă mai întâi a fost chemarea generală la Jihad rostită simbolic în Moscheea Al Aşsa (despre care v-am vorbit la timpul potrivit), de data asta ameninţarea devine extrem de precisă. Este vorba despre o înregistrare audio difuzată pe 27 ianuarie, mesaj aprţinând lui Abu Ibrahim Al-Hamzah Al-Qurashi, cel care vorbeşte acum în numele ISIS (preluat după Jihad and Terrorism Threat Monitor).

   

 

Într-un moment în care totul este legat de prezentarea de la Washington a planului de pace, el anunţă demararea unei noi faze a atacurilor care, de data asta, se vor concentra asupra Israelului şi ţintelor israeliene. În mesajul său de 37 de minute, deloc întâmplător transmis ieri, de Ziua Holocaustului, cheamă toate facţiunile ISIS existente în Peninsula Sinai şi în Levant să atace ţintele israeliene folosind în acest scop toate tipurile de arme pe care le au la dispoziţie.

"De azi am început o nouă fază în războiul pe care-l purtăm împotriva voastră...Loviţi în aşezările şi pieţele lor. Puneţi-i la pământ testându-vă armele şi rachetele cu încărcături chimice şi alte tipuri de arme".

Cred că trebuie luate foarte în serios aceste avertismente, îndeosebi această referinţă la rachetele cu încărături chimice şi "alte arme" care se află în arsenalele ISIS. În ultimii doi ani de zile, principalele servicii de informaţii (europene, americane şi ruseşti) au transmis de mai multe ori avertismente privind ofertele de recrutare lansate de cei de la ISIS în atenţia celor care aveau pregătirea necesară pentru a monta laboratoare, chiar primitive ca dotare, care să producă substanţe posibil de folosit în atacuri chimice sau bateriologice. Există acum indicaţii că laboratoarele respective au fost construite şi iată acum apelul să fie folosite.

Asta nu este propagandă şi ar fi o imensă greşeală să se creadă că toate aceste evenimente şi apeluri nu converg către un scop comun.

Evident, în primul rând este acela de a destabiliza şi lovi cât mai grav Israelul. Dar, mai nou, în acest moment, mesajul acesta mai are şi o altă direcţie foarte precisă: statele arabe sau organizaţiile care ar vrea să accepte sau să susţină planul american. Spre exemplu, în mesajul celor de la ISIS (îl puteţi accesa aici https://www.memri.org/reports/isis-spokesman-dismisses-trumps-declarations-annihilating-isis-declares-war-israel-oh) se face o referinţă clară la cei din HAMAS, declaraţi acum "câini trădători" deoarece susţin planul american. Dar ameninţarea este perfect valabilă şi pentru guvernele care sprijină acum proiectul sau care s-ar putea angaja ulterior în Acord. Au cei de la Isis forţa să-şi pună în aplicare ameninţările?

Aici este întrebarea cea mai dificilă şi la care absolut toată lumea nu are decât răspunsuri bazate de date conjuncturale. O interpretare care mi se pare realistă este că, de-abia din acest moment, răspunzâmd unei asemenea chemări, s-ar putea să intre în acţiune nu numai forţele "clasice" ale Isis, adică cel concentrare până acum în perimetrul Sirian, ci cele care sunt refăcute pe perimetrul Maghreb-Orientul Apropiat şi au primit ordinul de a accesa depozitele speciale de muniţii.

De ce acum? Pentru că, într-adevăr, situaţia se află, ca niciodată în ultimele decenii, într-o situaţie de profund dezechilibru. Armele respective, chimice sau biologice, erau păstrate pentru situaţia de criză ultimă, iar palestinienii au lansat acum un asemenea apel de supravieţire. Iar cei de la ISIS ştiau că, dacă dau ordinul de folosire a unor asemenea tipuri de arme interzise, vor declanşa o ripostă teribilă. A doua întrebare de pe listă este dacă (şi când) unei asemenea riposte, pe lista deschisă de SUA şi Israel, se vor alătura alte state. Poate, eventual, sub anume condiţii şi cerând anumite privilegii ulterioare, vor veni statele arabe "aliate strategice non-Nato" ale SUA, cle care să constituie garanţia de securitate a implantării Planului Trump.

Azi se deschide seria marilor întrebări de suprabieţuire pentru întreg Orientul Apropiat. Şi numai.