Ayatollahul Iranlui a condus rugăciunea de vineri pentru prima dată în ultimii opt ani: Marea Britanie, Franţa şi Germania sunt „lacheii Americii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei a condus, vineri, principalele rugăciuni săptămânale din Teheran, pentru prima dată în ultimii opt ani. Acesta i-a acuzat pe inamicii tării pentru exploatarea dezastrului aviatic din 8 ianuarie în scop propagandistic, relatează AFP.

Ayatollahul a declarat că incidentul în urma căruia un avion ucrainian s-a prăbuşit a fost o tragedie „amară”, dar că nu ar trebui să umbrească „sacrificiul” unuia dintre legendarii comandanţi ai Iranului, care a fost ucis de o dronă americană. „Accidentul avionului ucrainian a fost unul amar, ne-a pătruns la inimă”, a spus Khamenei într-o cuvântare susţinută de strigătele mulţimii care ovaţiona „Moarte Americii”.

„Unii au încercat să manipuleze în aşa fel încât să dăm uitării chinurile şi sacrificiul generalului Qasem Soleimani”, comandantul forţei de operaţiuni externe a Gărzilor Revoluţionare din Iran, care a fost asasinat la Bagdad, pe 3 ianuarie.

Lăudându-l pe generalul ucis, Khamenei a motivat că acţiunile comandantului dincolo de graniţele Iranului au fost în slujba „securităţii” naţiunii şi şi-a îndemnat poporul să opună „rezistenţă” inamicilor săi. Ayatollahul a spus că inamicii Iranului au încercat să folosească tragedia avionului pentru a submina republica islamică.

Acesta a acuzat, de asemenea, Marea Britanie, Franţa şi Germania, care, marţi, au decis să declanşeze un mecanism privind încălcarea acordului nuclear de către Iran, ca urmare a ameninţărilor americane de a impune tarife pentru maşinile europene. „S-a dovedit acum că sunt, în adevăratul sens al cuvântului, lacheii Americii”, a declarat el.

Preşedintele american Donald Trump a transmis un mesaj pe Twitter prin care îi sugerează lui Khamenei să-şi urmărească cuvintele.

„Aşa-numitul „lider suprem” al Iranului, care nu a fost atât de suprem în ultima vreme, a declarat nişte lucruri neplăcute despre Statele Unite şi Europa. Economia lor se prăbuşeşte, iar oamenii lor suferă. Ar trebui să fie foarte atent cu cuvintele sale! ”, a replicat Trump.

Imagine indisponibilă

Sursa: captură twitter Donald Trump

Predica Ayatollahului Ali Khamenei a a venit după o lună tensionată pentru Iran şi pare să urmărească recâştigarea popularităţii în urma presiunilor internaţionale şi a protestelor masive cu care regimul dictatorial de la Teheran se confruntă. Ultima oară când Khamenei a condus rugăciunea de vineri a fost în 2012, pentru a marca a 33-a aniversare a Revoluţiei Islamice. Acesta a mai ţinut o astfel de predică şi în 2009, în mijlocul protestelor ce au urmat alegerilor prezidenţiale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite