Avocata fondatorului Wikileaks, înainte de judecarea apelului privind extrădarea în SUA: Julian Assange „arată foarte rău”

Avocata fondatorului Wikileaks, înainte de judecarea apelului privind extrădarea în SUA: Julian Assange „arată
foarte rău”

Julian Assange FOTO EPA-EFE

Fondatorul WikiLeaks ”arată foarte rău”, afirmă partenera lui Julian Assange, Stella Moris, luni, înaintea examinării de către justiţia britanică, începând de miercuri, a unui apel al Statelor Unite împotriva unui refuz al extrădării australianului în această ţară, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

”L-am văzut pe Julian sâmbătă la Închisoarea Belmarsh”, în apropiere de Londra, a declarat într-o conferinţă de presă Stella Moris.

”Arată foarte rău”, subliniază ea.

”Sperăm să se termine de data asta”, declară Stella Moris, avocata lui Julian Assange, care a devenit partenera acestua, înaintea unei audieri prevăzute miercuri şi joi.

”Julian nu va supravieţui unei extrădări. Aceasta este concluzia judecătoarei”, a subliniat ea, apreciind drept ”terifiantă” posibilitatea unei infirmări a refuzului extrădării.

Judecătoarea britanică Vanessa Baraitser a respins în ianuarie o cerere de extrădare a lui Julian Assange, inculpat de către justiţia ameicană cu privire la o divulgare uriaşă de documente, din cauza riscului sinuciderii australianului în vârstă de 50 de ani.

El riscă 175 de ani de închisoare în Statele unite, într-un dosar denunţat de către apărători ai drepturilor omulu drept un dosar politic şi un atac asupra libertăţii de exprimare.

Directoarea campaniilor internaţionale a Reporters sans frontières (RSF), Rebecca Vincent, consideră că preşedintele american Joe Biden a pierdut ocazia de a se ”distanţa de predecesorii săi” şi a îndemnat, ca susţinătorii acestua, la o abandonare a inculpării lui Julian Assange.

Redactorul-şef al WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, consideră ”de negândit ca Înalta Curte de la Londra să ajungă la altă concluzie decât o confirmare” a refuzului extrădării.

Prin această procedură în apel, Washingtonul pune la îndoială fiabilitatea unui expert care a depus mărturie în favoarea lui Julian Assange şi a fragilităţii sănătăţii mentale a acestuia.

Psihiatrul Michael Kopelman a recunoscut că a înşelat justiţia prin faptul că a ”disimulat” faptul că clientul său a devenit tată pe când era un refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările