Niciun supravieţuitor în urma prăbuşirii în Egipt a unui avion al unei companii ruse, cu 224 de oameni la bord. Statul Islamic revendică doborârea aeronavei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion de linie din Rusia s-a prăbuşit în Sinai, anunţă autorităţile egiptene. La bordul avionului se aflau 217 pasageri, în mare parte turişti ruşi, dar şi trei ucraineni, şi şapte membri ai echipajului. Oficialii anunţă că nu există supravieţuitori. Statul Islamic a revendicat doborârea aeronavei ce aparţinea companiei ruse Kogalimavia/Metrojet.

Gruparea teroristă Statul Islamic (SI) susţine că militanţii ei sunt responsabili pentru doborârea avionului în Egipt, într-un comunicat transmis prin aplicaţia Telegram. Sinaiul de nord, unde a avut loc accidentul, are o reţea teroristă activă, jihadiştii locali jurând credinţă teroriştilor din Statul Islamic, notează BBC.

Responsabilitatea doborârii avionului a fost susţinută de Statul islamic şi pe website-ul Aamaq, care este un fel de agenţie de ştiri semi-oficială a Statului Islamic. „Luptătorii Statului Islamic au reuşit să doboare un avion rusesc în provincia Sinai, care transporta peste 220 de combatanţi ruşi. Au fost cu toţii ucişi, slavă Domnului“, se arată în comunicatul jihadiştilor ce era promovat pe Twitter.

Anterior, autorităţile egiptene au anunţat că nu există indicii referitoare la doborârea intenţionată sau la vreo explozie. Totuşi specialiştii spun că altitudinea avionului rusesc prăbuşit în Egipt sugerează că nu a fost lovit de la sol.

image

Primele imagini de la locul prăbuşirii avionului în Egipt FOTO Autorităţile egiptene via lifenews.ru

Comunicatul Statului Islamic nu specifică totuşi cum teroriştii ar fi doborât aeronava. În provincia Sinai, există un tip de rachete lansate în aer numite Manpad. Experţii susţin că avionul zbura la 9.450 de metri altitudine şi că ar fi fost în afara razei de acţiune a rachetelor Manpad.

Autorităţile egiptene spun că toţi cei 224 de oameni aflaţi la bordul avionului, dintre care 214 ruşi şi trei ucraineni, au fost ucişi. 

Majoritatea victimelor erau femei. Din totalul de 217 pasageri, 138 au fost femei, 62 bărbaţi şi 17 copii, potrivit Cabinetului egiptean. Restul de şapte persoane erau membri ai echipajului.

Ambasada Rusiei din Egipt a transmis că nu există supravieţuitori în cazul prăbuşirii aeronavei Airbus A-321 în peninsula Sinai.

Surse din oficialii egipteni din securitate au declarat pentru Reuters că aproximativ 150 de cadavre au fost recuperate deja de pe o rază de cinci kilometri, din jurul locului prăbuşirii. 

image

Avionul companiei Kogalimavia/Metrojet, prăbuşit în provincia Sinai FOTO Sergey Korovkin 84

Compania aeriană: „Nu ştim ce a cauzat accidentul“

Purtătorul de cuvânt al companiei aeriene Kogalimavia, Oxana Golovina, a declarat că pilotul aerpnavei prăbuşite, Valeri Nemov, avea peste 12,000 de ore de zbor experienţă, notează agenţia de ştiri Interfax. 

Avionul era complet operaţional, echipajul nostru era exerimentat, iar pilotul avea foarte multă experienţă de zbor. Aşadar nu ştim ce a cauzat prăbuşirea“, a declarat Golovina.

„Nu avem motive să dăm vina pe o eroare umană“, a adăugat aceasta.

Examinările iniţiale ale rămăşiţelor avionului rusesc arată că acesta s-ar fi prăbuşit din cauza unor probleme tehnice, susţin surse din securitatea egipteană.

Agenţia de reglementare în transporturi din Rusia, Rostransnadzor va efectua verificări dacă Kogalimavia, compania aeriană căreia îi aparţinea avionul, s-a conformat regulilor de siguranţă aeriene. Postul rusesc Rossiya 24 a raportat că oficialii au percheziţionat birourile companiei din Moscova şi au luat nişte documente.

Ajutor pentru rudele victimelor accidentului aviatic

Aleksei Anikin, oficial din Ministerul de Urgenţă rus, a declarat că se face tot ce este posibil pentru rudele victimelor accidentului aviatic, la aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

„În acest moment, un centru de operaţiuni de urgenţă a fost înfiinţat. Familiile victimelor vor fi primite la Hotelul Crown Plaza“, a declarat oficialul reporterilor. Acesta a adăugat că servicii psihologice vor fi oferite rudelor victimelor.

image

Rudele victimelor accidentului aviatic adunate la aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg FOTO AP

Kogalimavia va oferi zboruri gratuite spre Egipt pentru rudele celor ucişi în accidentul aviatic şi va plăti o sumă drept compensare,companiei, care a făcut declaraţii în cadrul unei conferinţă de presă ţinută la Moscova. Golovina a anunţat că Kogalimavia a lansat o investigaţie internă.

Câteva cadavre au fost transportate aerian la morga din Cairo

15 cadavre au fost recuperate de la locul accidentului din peninsula Sinai şi au fost transferate la o morgă din capitala Egiptului, potrivit unui comunicat guvernamental citat de AFP. Corpurile celor decedaţi au fost transportate pe cale aeriană la morga Zeinhom din Cairo.

image

Un angajat al serviciilor de urgenţă egiptene se roagă înaintea debarcării cadavrelor în Cairo, pentru a fi transportate la morgă FOTO AP

Avionul s-a prăbuşit lângă Nekhel, în nordul Peninsulei Sinai. Potrivit unui oficial din securitate aflat la faţa locului, citat de Reuters, avionul rus este complet distrus, toţi oamenii de la bord fiind probabil morţi. Printre ei s-ar afla şi 17 copii.

Iniţial s-a anunţat că ar putea exista supravieţuitori: vocile pasagerilor prinşi în rămăşiţele avionului prăbuşit au putut fi auzite dintr-o secţiune a avionului, potrivit unui oficial egiptean aflat la locul prăbuşirii.

Surse din securitatea egipteană au declarat că nu există niciun indiciu că avionul să fi fost doborât sau aruncat în aer, potrivit Reuters.

Agenţia de presă mai transmite că mai multe cadavre, inclusiv ale unor copii, au fost scoase din rămăşiţele avionului. „Văd acum o scenă tragică. Mulţi morţi la pământ, iar alţii au murit încă pe scaunele lor, prinşi cu centurile de siguranţă. Avionul a fost rupt în două, o mică parte din coadă a ars, iar o parte mai mare s-a prăbuşit peste o stâncă. S-au scos cel puţin 100 de cadavre, restul fiind încă înăuntru“, a declarat o sursă pentru Reuters.

Avionul s-a prăbuşit la 50 de kilometri de aeroportul unde solicitase aterizare de urgenţă

Corespondentul BBC din Cairo spune că pilotul avionului solicitase o aterizare de urgenţă la aeroportul El Arish, dar nu a mai reuşit să ajungă acolo, avionul prăbuşindu-se la 50 de kilometri distanţă. Egiptenii investighează în special o problemă tehnică.

Peste 100 de cadavre au fost găsite de-a lungul a doi kilometri. Ranyah Sabry de la BBC spune că două echipe de investigaţie egiptene cercetează prăbuşirea, una de la biroul procurorului general, cea de-a doua de la autoritatea aviatică.

A fost găsită cutia neagră a avionului rusesc prăbuşit

Cutia neagră a avionului prăbuşit în Sinai a fost găsită, anunţă corespondentu BBC Sanyah Sabry, aflat la Cairo.

   

image

Condiţiile meteo au fost normale. Nu a fost atac terorist, spun specialiştii

Rapoartele iniţiale anunţau că vremea este dificilă şi astfel echipele de salvare au probleme să ajungă la locul tragediei. Însă observatorii meteorologici anunţă că vremea este relativ normală în regiune.

Au existat de asemenea rapoarte potrivit cărora aeronava ar fi fost doborâte de militanţii din provincia Sinai afiliaţi Statului Islamic. Totuşi specialiştii spun că altitudinea avionului rusesc prăbuşit în Egipt sugerează că nu a fost lovit de la sol.

Egiptul, o destinaţie turistică preferată de ruşi

Aproximativ trei milioane de ruşi călătoresc în Egipt, anual. Acest număr reprezintă aproape o treime din turiştii din Egipt, din 2014, potrivit AP.

Avionul rusesc prăbuşit în Sinai a fost găsit

Avionul s-a prăbuşit într-o zonă montană în centrul Sinai, iar condiţiile meteorologice nefavorabile au complicat intervenţia echipelor de salvare, a adăugat oficialul pentru Reuters. Eventualii supravieţuitori şi cadavrele vor fi transportate pe cale aeriană la Cairo, potrivit oficialului aflat la faţa locului.

Potrivit presei agiptene, cel puţin 45 de ambulanţe au fost trimise la locul prăbuşirii.

Aviaţia Civilă a Egiptului a confirmat că resturile avionului rusesc prăbuşit au fost descoperite în regiunea Hassana, la sud de Arish, în Sinai.

image

Reacţia rudelor la aflare veştii prăbuşirii avionului rus în Sinai. Aeroportul Pulkovo, Sankt Petersburg FOTO AP

Avionul zbura la o altitudine de 9.400 de metri atunci când a dispărut de pe ecranele radarelor, notează Reuters.

Avionul Airbus A-321 tocmai decolase din staţiunea de la Marea Roşie Sharm el-Sheikh şi se ducea spre oraşul rusesc Sankt Petersburg, informează BBC.

Iniţial, au existat rapoarte contradictorii despre soarta avionului, unii susţinând că acesta ar fi dispărut de pe radar deasupra Ciprului.

Toţi pasagerii de la bordul avionului prăbuşit erau turişti ruşi

Oficialii egipteni anunţă că toţi pasagerii de la bordul avionului erau turişti ruşi.

Avionul este deţinut de compania rusă Kogalimavia, care foloseşte şi denumirea Metrojet. Aeronava transporta 217 pasageri şi şapte membri ai echipajului.

Un cominicat din partea biroului premierului Egiptului a anunţat că s-a format o celulă de criză pentru a se ocupa de tragedie.

Autoritatea aeriană rusă Rosaviaţia a anunţat într-un comunicat că Zborul 9268 a părăsit Sharm el-Sheik la ora 6.51, ora Moscovei (5.51, ora României) şi trebuia să ajungă în Sankt Petersburg, pe aeroportul Pulkovo, la ora Moscovei 12.10 (11.10, ora României). Rosaviaţia a adăugat că aeronava nu a reuşit să contacteze, după cum era programat, controlorii aerieni din Cipru, la 23 de minute după decolare, dispărând de pe radar.

Avion rusesc prăbuşit în Sinai - Vladimir Putin a transmis condoleanţe. 1 noiembrie, zi de doliu naţional în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a transmis condoleanţe familiilor victimelor prăbuşirii avionului. Comunicatul preşedinţiei a fost transmis de Kremlin, potrivit agenţiilor de ştiri ruse.

Vladimir Putin a anunţat că 1 noiembrie este zi de doliu naţional, în memoria victimelor accidentului din Sinai.

De asemenea, preşedintele rus a ordonat lansarea unei investigaţii privind cauzele prăbuşirii avionului. 

Rusia lansează o investigaţie împotriva companiei aeriene

RIA Novosti anunţă că Comitetul de Investigaţii din RUsia a lansat o investigaţia împotriva companiei aeriene Kogalimavia. Cazul va fi deschis potrivit articolului din lege care priveşte „încălcarea regulilor zborurilor şi pregătirea pentru ele.

Oamenii se adună la biroul de informaţii al companiei Kogalimavia din aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg, sperând să afle mai multe informaţii despre aeronava care s-a prăbuşit în Peninsula Sinai din Egipt.

image

Aeroportul Pulkovo, Sankt Petersburg FOTO AP

Pilotul avionului rusesc prăbuşit ar fi anunţat defecţiuni tehnice şi a solicitat schimbare de curs

O sursă de la Aeroportul Sharm el-Sheikh a declarat pentru RIA Novosti că pilotul avionului prăbuşit în Peninsula Sinai ar fi solicitat o schimbare a cursului, spunând că avionul trebuie să aterizeze în Cairo.

Pilotul s-a plâns de o defecţiunile la dispozitivele wireless cu câteva momente înainte de prăbuşire şi a solicitat o aterizare de urgenţă la cel mai apropiat aeroport, notează „The Telegraph“.

Echipajul avionului se plânsese recent de probleme la motor, potrivit agenţiei de ştiri ruse RIA Novosti, care citează surse din aeroportul din Sharm el-Sheikh.

De câteva ori în ultima săptămână acest avion solicitase ajutor şi intervenţie tehnică din cauză că motorul nu pornea“, a declarat sursa egipteană pentru RIA Novosti.

Website-ul de monitorizare a zborurilor „Flight Radar 24“, a transmis pe Twitter că avionul cobora la o rată de aproximativ 1.830 de metri pe minut, chiar înainte de pierderea semnalului.

Armata israeliană îşi oferă ajutorul în tragedia din Sinai

Armata israeliană s-a oferit să ajute Egiptul şi Rusia după prăbuşirea aeronavei ce transporta 224 de persoane. „De dimineaţă, IDF (Forţele de Apărare Israeliene) au ajutat cu supraveghere aeriană eforturile egiptenilor din peninsula Sinai de a localiza avionul rus. IDF şi-a oferit în continuare ajutorul şi Rusiei şi Egiptului, dacă se solicită acest lucru“, se arată în comunicatul armatei.

Avionul Airbus A-321, al companiei ruse Kogalimavia, având numărul de înregistrare KGL-9268, zbura de la Marea Roşie, Egipt, de-a lungul peninsulei Sinai, îndreptându-se spre Sankt Petersburg. Graniţa Israelului cu Egipt se întinde de-a lungul peninsulei. Cele două ţări au semnat un acord de pace în 1979.

Aceeaşi companie aeriană rusă a mai avut un accident în urmă cu patru ani

Compania aeriană Kogalimavia/Metrojet a mai avut un incident şi în urmă cu patru ani. Pe 1 ianuarie 2011, un incendiu a izbucnit la unul dintre motoarele unui Tupolev Tu-154B-2, înainte de decolare.

Avionul avea 116 pasageri la bord şi 8 membri ai echipajului şi opera pe ruta Surgut-Moscova. Acesta a fost evacuat cu doar câteva secunde înainte ca flăcările să cuprindă fuselajul. Trei oameni au fost ucişi atunci, alţi 43 de pasageri fiindă răniţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite