Avertisment de la OMS: Pulverizarea de soluţii dezinfectante pe străzi împotriva noului virus, periculoasă şi ineficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pulverizarea de soluţii dezinfectante pe străzi, aşa cum se procedează în unele ţări, nu permite eliminarea noului coronavirus şi poate crea un risc sanitar, a avertizat sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, informează AFP.

„Pulverizarea spaţiilor exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie”, explică OMS într-un document despre curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor în răspuns la noul coronavirus.

„Chiar şi în lipsa materiilor organice, este puţin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafeţele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni”, notează OMS.

„În plus, străzile şi trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu COVID-19”, iar „pulverizarea de dezinfectanţi, chiar şi în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană”, avertizează organizaţia.

„Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact”, insistă OMS.

În spaţiile interioare, OMS recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanţe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluţie.

Dezinfectarea unor obiecte cum sunt toaletele, aparatele electronice sau mânerele este importantă pentru că, deşi nu au existat până acum cazuri în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafeţe, transmiterea sa pe această cale nu poate fi nici exclusă, având în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute.

OMS aminteşte că, deşi unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe, aceste durate maxime nu sunt decât teoretice, fiind înregistrate în condiţii experimentale.

Şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) are o serie de recomandări mai specifice, în care se trasează o diferenţă clară între spaţiile publice în care a fost prezent un caz confirmat şi suspect de COVID-19 şi cele în care se face igienizare generală.

 În primul caz, precum şi pentru dezinfectare toaletelor publice, este recomandată folosirea detergenţilor obişnuiţi, urmată de aplicarea unei soluţii pe bază de hipoclorit de sodiu, în timp ce pentru restul cazurilor este sugerată doar utilizarea detergenţilor. Cu toate acestea, pulverizarea dezinfectanţilor chimici pe carosabil a fost o practică folosită la scară largă încă de la începutul pandemiei, când autorităţile chineze au folosit cantităţi industriale în spaţii publice, în cadrul eforturilor de a opri răspândirea virusului. 

Ministerul Sănătăţii din India chiar propune folosirea unei concentraţii mai ridicate pentru zonele exterioare decât cea recomandată de organizaţiile sanitare internaţionale. Cea mai mare problemă a dezinfectării străzilor cu biocizi chimici este legată de eficacitatea practicii, în comparaţie cu riscurile pe care le prezintă pentru sănătatea publică.

Riscuri pentru mediu şi sănătate

Folosirea biocizilor chimici în mod repetat, la scară largă, ar putea duce la poluarea mediului, pe lângă riscurile asociate contactului direct. Un exemplu al riscurilor pentru mediu a fost relatat în februarie, când peste o sută de animale sălbatice din 17 specii au murit subit în metropola chineză Chongqing, iar autorităţile veterinare regionale suspectau că incidentul ar fi avut legătură cu repetatele dezinfectări stradale efectuate în zonă pentru a încetini răspândirea coronavirusului.

 Mai mult, soluţiile de hipoclorit irită pielea şi ochii şi pot cauza probleme respiratorii dacă lichidul este inhalat, generând în primul rând riscuri pentru personalul folosit în operaţiunea de dezinfecţie, în cazul în care acesta nu are echipament de protecţie sau are unul necorespunzător/cu defecte. În acelaşi timp, deşi hipocloritul de sodiu în sine nu este considerat cancerigen, poate interacţiona cu anumite substanţe organice pentru a crea compuşi organici volatili, unii dintre ei toxici şi suspectaţi de a creşte riscul de cancer.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite