Autorităţile din Iran au pus capăt operaţiunilor de salvare după cutremur. Bilanţul victimelor s-a ridicat la 530 de morţi şi peste 8.000 de răniţi

Autorităţile din Iran au pus capăt operaţiunilor de salvare după cutremur. Bilanţul victimelor s-a ridicat la 530 de morţi şi peste 8.000 de răniţi

Cutremur în Iran FOTO AFP

Autorităţile din Iran au pus capăt operaţiunilor de salvare lansate după cutremurul cu magnitudinea 7,3 produs duminică la graniţa cu Irakul, punând la îndoială posibilitatea de a mai găsi supravieţuitori în zona afectată, relatează Reuters online. Bilanţul victimelor s-a ridicat la 530 de morţi şi peste 8.000 de răniţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Citată de Reuters, agenţia de presă Irna anunţă 530 de morţi şi peste 8.000 de răniţi în urma cutremurului produs duminică la graniţa iraniano-irakiană. În Iran, cutremurul a afectat oraşe şi sate dintr-o zonă muntoasă a provinciei Kermanshah. După trei zile de căutări, autorităţile au pus capăt operaţiunii, punând la îndoială posibilitatea de a mai găsi victime sau supravieţuitori, deşi mulţi oameni au fost surprinşi dormind în timpul seismului.

Mii de persoane şi-au petrecut noaptea în adăposturi improvizate, în timp ce altele au preferat, în ciuda frigului, să doarmă afară, de teama unor noi replici puternice. În total, 193 de replici au avut loc după cutremur.

Două sate au fost complet distruse şi 30.000 de case avariate în Iran. Grav răniţii au fost transferaţi la Teheran, capitala ţării.

Preşedintele Hassan Rohani s-a deplasat marţi în zona afectată şi a promis că Guvernul va face „tot posibilului pentru a rezolva problemele în cel mai scurt timp“.

„În unele sate, oamenii au nevoie urgent de hrană, apă potabilă şi un adăpost“, spune guvernatorul comitatului Qasr-e Shirin, Faramarz Akbari.

Potrivit primarului din Ezgeleh, Nazar Barani, 80% din clădirile din localitatea sa au fost distruse. El spune că are nevoie de corturi, mai ales pentru vârstnici şi copii, iar supravieţuitorii se tem să nu moară de foame.

Iranul este plasat pe importante lini de falie şi înregistrează adesea mişcări telurice. La 26 decembrie 2003, 31.000 de persoane au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,6 produs în oraşul Bam, în sudul ţării.

citeste totul despre: