Autorităţile de la Damasc sunt suspectate de utilizarea unor arme chimice în lupta împotriva rebelilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii susţin că deţin „indicaţii referitoare la utilizarea unui produs chimic industrial toxic” în Siria, într-un oraş aflat sub controlul rebelilor, experţii americani examinând elementele pe care le deţin în acest caz, informează agenţia Reuters care citează Departamentul american de Stat.

"Avem indicaţii referitoare la utilizarea unui produs chimic industrial toxic în Siria, în localitatea Kafarzita, aflată sub controlul opoziţiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney. „Examinăm acuzaţiile potrivit cărora Guvernul (sirian) este responsabil„ de aceste atacuri, a adăugat reprezentantul american.

Militanţi din localitatea Kafarzita şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului au acuzat, la 12 aprilie, regimul sirian de un atac cu materiale explozive, fapt cea provocat „asfixieri şi intoxicaţii” în rândul localnicilor, puterea de la Damasc apelând la acest tip de arsenal în cel puţin şase ocazii numai în luna aprilie.

Reprezentanţii puteri siriene au întrebuinţat în atacurile lor o substanţă numită în Primul Război Mondial bertolită, compus care atacă în primul rând căile respiratorii şi duce asfixiere. Pentru a-şi întări argumentele Coaliţia Naţională Siriană a trimis organismelor internaţionale fotografii ale recipientului pe care era inscripţionat CI2, simbol chimic al substanţei folosite de atacatori.

Preşedintele François Hollande a declarat duminică, într-un interviu pentru postul de radio Europe1, că deţine „unele elemente” cu privire la utilizarea de către regimul sirian a unor arme chimice, dar nu dispune de „probe”.

„Avem câteva elemente suplimentare, dar nu avem probe, deci nu pot să le prezint aici", i-a răspuns liderul de la palatul Elysee unui jurnalist care l-a întrebat dacă este adevărat că preşedintele sirian Bashar al-Assad utilizează arme chimice la ora actuală.

În cadrul unui acord ruso-american, încheiat în septembrie 2013, care a permis evitarea unor atacuri militare din partea Statelor Unite,Siria s-a angajat să distrugă arsenalul său chimic până pe 30 iunie.

Televiziunea publică siriană a recunoscut utilizarea acestui tip de substanţă în Kafarzita, însă au afirmat că cei care au apelat la acest tip de confruntare au fost membrii Frontului Al-Nostra, grupare jihadistă afiliată Al-Qaeda. Substanţa întrebuinţată în atacurile din oraşul sirian nu a fost declarată de preşedintele Assad pe lista întocmită pentru  Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice în vederea distrugerii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite