VIDEO Luarea de ostatici de la Sydney s-a încheiat tragic. Trei persoane, printre care şi atacatorul, au murit în timpul asaltului forţelor de poliţie australiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 30 de persoane au fost luate ostatice, luni dimineaţă, de un bărbat înarmat într-o cafenea din centrul oraşului australian Sydney. Poliţia a intervenit în forţă la 16 ore de când atacatorul, identificat drept un extremist iranian, a intrat înarmat în cafenea. Agresorul şi alte două persoane au murit în timpul confruntărilor care au izbucnit după intervenţia forţelor de ordine.

Poliţia şi trupele speciale australiene au intervenit în forţă pentru a elibera ostaticii dintr-o cafenea din Sydney. intervenţia a avut loc la mai bine de 16 ore de când un bărbat, identificat drept un cetăţean iranian cu viziuni extremiste, condamnat în trecut, a intrat înarmat într-o cafenea Lindt din centrul oraşului Sydney şi a luat aproximativ 30 de ostatici. 

    Trei persoane au murit, iar şase au fost rănite în urma intervenţiei forţelor de ordine la cafeneaua din Sydney unde era o luare de ostatici, printre persoanele decedate fiind şi presupusul autor al agresiunii, anunţă Poliţia australiană.

Autorul luării de ostatici din Sydney a fost Man Haron Monis, un cleric radical de origine iraniană supranumit "Şeicul Haron". Bărbatul de 50 de ani era cunoscut autorităţilor australiene pentru trimiterea de scrisori insultătoare familiilor unor militari decedaţi.

Doi ostatici au fost împuşcaţi mortal în operaţiunea forţelor de ordine. Alţi şase ostatici au fost răniţi.

În total, poliţiştii au recuperat 14 ostatici, ceea ce înseamnă că numărul total a fost de 19 - cinci dintre ei au reuşit să fugă după şase ore de captivitate. 


More ABC US news | ABC World News

UPDATE 21.32 Regimul islamist de la Teheran a condamnat luarea de ostatici din Australia, un atac comis de un cleric de origine iraniană, relatează AFP.

UPDATE 21.29  Atacul comis de un militant islamist la cafeneaua din Sydney este un "act izolat", conform concluziilor preliminare anunţate de autorităţile australiene, relatează AFP. "Este vorba de un act izolat", a comunicat Poliţia australiană după încheierea crizei ostaticilor.

UPDATE 20.10 Presupusul autor al luării de ostatici din Sydney se numără printre cele trei persoane care au murit în confruntările izbucnite după intervenţia forţelor de ordine, anunţă surse australiene, citate de Sky News.

Potrivit unor surse, autorul luării de ostatici din Sydney a fost Man Haron Monis, un imigrant iranian în vârstă de 50 de ani cunoscut autorităţilor australiene pentru trimiterea de scrisori insultătoare familiilor unor militari decedaţi.

În afară de presupusul autor al atacului, încă două persoană au murit, iar alte trei au fost grav rănite în urma intervenţiei unităţilor de elită ale poliţiei.

Autorităţile australiene au comunicat că luarea de ostatici de la cafeneaua din Sydney s-a încheiat, după 16 ore.

Agenţii unităţilor de elită ale poliţiei au pătruns din două direcţii în Cafeneaua Lindt din Sydney. 

Autorul luării de ostatici a fost împuşcat mortal. Nu este clar cine este a doua persoană decedată în asaltul forţelor de ordine.

Poliţia australiană a precizat că, în momentul lansării operaţiunii, în cafenea erau nouă persoane.

***

UPDATE 18.46 Autorităţile australiene încă nu confirmă starea atacatorului şi existenţa a două victime. Presa scrie însă că, într-adevăr, două persoane au fost ucise - atacatorul şi un ostatic. Alte trei persoane ar fi rănite grav, printre care şi un poliţist. 

UPDATE 17.49 Presa australiană anunţă că două persoane au murit în timpul operaţiunii de eliberare a ostaticilor, demarată de poliţie. Una dintre cele două victime ar fi atacatorul, despre cealaltă nu se ştie încă dacă era ostatic sau poliţist. 

UPDATE 17.45 Poliţia confirmă că operaţiunea de eliberare a ostaticilor s-a încheiat, însă nu confirmă moartea atacatorului şi rănirea ostaticilor. 

UPDATE 17.33 Niciun ostatic nu se mai află în cafenea, unde a intrat o echipă de genişti. Atacatorul a ameninţat că a plasat patru bombe în Sydney, însă nu a spus că ar avea vreuna asupra sa. 

image

Numărul exact al ostaticilor nu este cunoscut, poliţia precizând doar că „este mai puţin de 30”. Cinci persoane au reuşit să scape şi sunt acum interogate. Bărbatul, cel mai probabil un simpatizant al grupării teroriste Statul Islamic, a obligat două ostatice să ţină în vitrină un steag negru, pe care era scris crezul islamiştilor „Nu există un alt dumnezeu în afară de Allah, iar Mohammed este profetul său”. Din primele informaţii, bărbatul ar acţiona pe cont propriu. 

Autorităţile au luat deja legătura cu atacatorul şi negociază eliberarea ostaticilor. Premierul Tony Abbott a reunit deja Consiliul Naţional de Securitate al ţării, iar sute de ofiţeri de poliţie şi membri ai trupelor speciale sunt mobilizaţi în zonă. Atacatorul susţine că a plasat patru bombe în oraş.

UPDATE 17.21 Din cafenea s-au auzit focuri de armă şi bubuituri putenice. Mai mulţi ostatici au reuşit să fugă chiar după zgomote, indicând că, de fapt, a avut loc o intervenţie a trupelor speciale în cafenea. Corespondenţii locali transmit că „mai mulţi ostatici au reuşit să fugă”, însă nu se ştie dacă au reuşit să scape toţi sau dacă au existat victime în schimbul de focuri. 
 

UPDATE 16.30 Autorul luării de ostatici din Sydney a fost identificat ca Man Haron Monis, un iranian în vârstă de 50 de ani cunoscut autorităţilor australiene pentru trimiterea de scrisori otrăvite familiilor unor militari decedaţi, relatează cotidianul The Age, în ediţia electronică. 

Bărbatul a intrat în atenţia autorităţilor după ce a trimis scrisori otrăvite familiilor unor militari australieni decedaţi, în perioada 2007-2009. Monis a pretins că scrisorile au fost varianta sa pentru un "coş cu flori" sau o "scrisoare de condoleanţe". 

Alte peste 50 de acuzaţii de indecenţă şi agresiune sexuală au fost formulate recent împotriva sa, legate de perioada în care se autointitula "vindecător spiritual", în urmă cu un deceniu. 
 

El s-a comparat recent pe pagina sa de Internet cu fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, afirmând că cele mai recente acuzaţii împotriva lui au "motive politice". 

Incidentul de luni ar urma unei încercări nereuşite, vineri, de a obţine exonerarea la către Înalta Curte de Justiţie. Bărbatul fusese condamnat la 300 de ore de muncă în folosul comunităţii pentru trimiterea acestor scrisori. Soţia sa, Amirah Droudis, în vârstă de 34 de ani, a pledat, de asemenea, vinovat pentru participare la redactarea acestor scrisori. 

Monis, care este cunoscut şi sub numele de Mohammad Hassan Manteghi, a fost acuzat în acest an de complicitate la uciderea fostei sale soţii, Noleen Hayson Pal, în vârstă de 30 de ani. Ea a fost înjunghiată de mai multe ori şi incendiată în apartamentul său în aprilie. Femeia l-ar fi întâlnit pe Monis după ce a răspuns unui anunţ publicat în ziar în care acesta pretindea că este un vindecător spiritual. 

UPDATE 16.02 Conform ministrului indian pentru relaţia cu parlamentul, Venkaiah Naidu, printre ostatici s-ar afla şi un cetăţean indian, specialist în IT.

UPDATE 12.52 Poliţia australiană l-a contactat pe Zaky Mallah, un cetăţean australian condamnat pentru terorism în trecut, dar care a fost achitat între timp, pentru a-i cere un steag al Statului Islamic. Bărbatul care ţine ostaticii în centrul oraşului Sydney le-a cerut negociatorilor un astfel de steag. 

UPDATE 12.40 Cotidianul britanic „The Guardian” publică în versiunea online o hartă a centrului oraşului Sydney, din care reies şi măsurile întreprinse de forţele de ordine pentru a securiza zona. 

image

UPDATE 12.22 Sute de ofiţeri de poliţie şi membri ai trupelor speciale rămân mobilizaţi în apropierea cafenelei. Reprezentanţii poliţiei au anunţat că singurul obiectiv pentru noaptea aceasta (la Sydney este deja 21.22) este eliberarea ostaticilor. 

UPDATE 12.18 Agresorul le-a spus poliţiştilor cu care discută că în Sydney au fost plasate patru bombe, fără a specifica dacă le-a pus el sau complici. În urmă cu câteva ore, forţe speciale australiene au descins la faimoasa Operă din Sydney, în ceea ce părut a fi o verificare specifică unei ameninţări cu bombă. Deocamdată, autorităţile nu au confirmat dacă există vreo legătură între cele două incidente. 

Ostaticii rămân sub controlul atacatorului într-o cafenea Lindt din centrul oraşului Sydney, de mai bine de 10 ore. 

UPDATE 12.11 Pe Twitter s-a format o mişcare de susţinere a musulmanilor din Australia, după ce mai mulţi adepţi ai Islamului au scris că se tem să iasă mâine în public din cauza luării de ostatici. Hastagul „I will ride with you” (Merg eu cu tine) îi reuneşte pe australienii care s-au oferit ca mâine să-i însoţească în public pe musulmanii din Australia care se tem că vor fi atacaţi şi acuzaţi din cauza extremistului musulman care ţine în jur de 30 de ostatici într-o cafenea din centrul oraşului Sydney. 

UPDATE 12.05 Poliţia continuă să înconjoare cafeneua din Sydney, unde „mai puţin de 30 de persoane” rămân ostatice. Atacatorul încă nu a fost identificat, singurele coordonate cunoscute despre el fiind că este un bărbat înalt, îmbrăcat în negru. 

Autorităţile au confirmat că au luat legătura cu atacatorul, care le-a cerut un steag al grupării teroriste Statul Islamic. Anterior, bărbatul a forţat două chelneriţe ostatice să ţină în geam un steag negru, cu un mesaj scris în arabă, dar acesta nu este un însemn recunoscut al Statului Islamic. 

UPDATE 9:15 Până la această oră, cinci persoane au ieşit în fugă din cafeneaua din Sydney, au anunţat poliţia şi un jurnalist AFP.

"Primul lucru pe care-l vom face este să verificăm dacă sunt bine", a declarat Catherine Burn, adjuncta şefului poliţiei din New South Wales. potrivit Mediafax.

"Vom coopera cu aceste persoane pentru a obţine mai multe informaţii. Nu avem nicio informaţie care să sugereze că cinvea a fost rănit în acest stadiu", a adăugat ea.

Poliţia nu ştie exact câte persoane sunt ţinute ostatce, dar numărul lor este mai mic de 30.

UPDATE 8:50: O femeie şi un bărbat au reuşit să fugă din cafeneaua în care un bărbat înarmat ţine ostatice zeci de persoane, potrivit BBC.

Echipaje antitero şi mai multe vehicule blindate ale poliţiei au ajuns luni dimineaţă în Martin Place, o piaţă dintr-un cartier financiar din Sydney, după ce mai multe persoane au fost reţinute cu forţa în magazinul Lindt Chocolate Cafe.

Imaginile transmise de posturile de televiziune australiene arată cum câţiva oameni din magazin ţin mâinile ridicate pe geamul interior al unei vitrine. De asemenea, la faţa locului a fost arborat şi un steag negru cu însemne islamice, mai precizează sursa citată.

Presa din Australia scrie că cel puţin un bărbat înarmat se află în cafenea, acesta luând ostatice circa 40 de persoane. Câţiva martori au declarat jurnaliştilor australieni că au auzit focuri de armă. 


Deşi iniţial s-a vehiculat informaţia potrivit căreia în cafenea s-ar fi aflat circa 20 de persoane, directorul localului a declarat pentru presa australiană că înauntru se regăsesc cel puţin 10 membri ai personalului şi aproximativ 30 de clienţi.

image

O angajată a cafenelei a reuşit să fugă  FOTO: AFP

"Vă pot confirma că avem un autor înarmat în clădire, care a reţinut un număr necunoscut de ostatici", a declarat Andrew Scipione, şeful poliţiei statului New South Wales.

Situaţia tensionată durează deja de cel puţin cinci ore, poliţiştii australieni nereuşind până în momentul de faţă să ia contactul cu persoana care a luat ostatici. Pentru a preveni alte incidente, poliţia australiană a izolat o arie importantă din cartierul de afaceri şi a avertizat totodată populaţia să evite zona.

Potrivit presei, însemnele arabe de pe steag fac trimitere la Shahada, crezul islamic: "Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este profetul său".

image

Forţele Antitero australiene au înconjurat zona   FOTO: AFP

Tot luni, oamenii legii au anunţat că opera din Sydney a fost evacuată, după ce a fost descoperit în clădire un pachet suspect. Poliţiştii nu au oferit însă detalii dacă această operaţiune are legătură cu luarea de ostatici din Martin Place.

Cu toate acestea, premierul australian Tony Abbott a decis să convoace de urgenţă Comitetul Naţional de Securitate. "Este un incident care ne îngrijorează profund, dar îi rog pe toţi australienii să stea liniştiţi, deoarece echipele noastre de intervenţie au capacitatea necesară de a răspunde complet şi profesionist", a informat biroul prim-ministrului australian.

Australia a decis în septembrie să se alăture coaliţiei internaţionale, condusă de Statele Unite, în lupta împotriva grupării teroriste "Statul Islamic". În ultimele luni, guvernul australian a crescut nivelul de alertă în legătură cu posibilele ameninţări teroriste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite