Australia se alătură boicotului diplomatic al Jocurilor Olimpice din China. Decizia a fost luată din cauza încălcărilor drepturilor omului

Australia se alătură boicotului diplomatic al Jocurilor Olimpice din China. Decizia a fost luată din cauza încălcărilor drepturilor omului

Foto: EPA-EFE / Premierul australian Scott Morrison

Australia se va alătura boicotului diplomatic anunţat de SUA asupra Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 şi niciun oficial nu va participa la evenimentele legate de jocuri. Acest lucru a fost anunţat miercuri de prim-ministrul australian Scott Morrison.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Oficialii australieni nu vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing”, a declarat prim-ministrul la o conferinţă de presă la Sydney, menţionând însă că echipa olimpică a ţării va participa la Jocuri aşa cum a fost planificat anterior. „Australia este o mare putere sportivă şi împărtăşim problemele sportive şi politice”, a subliniat el.

Morrison a spus că decizia de a se abţine de la reprezentarea oficială la Jocurile Olimpice de la Beijing a fost luată din cauza încălcărilor drepturilor omului atribuite Chinei în Regiunea Autonomă Xinjiang Uygură şi „unui număr de alte probleme legate de interferenţa Chinei în afacerile australiene”. „Am fi foarte bucuroşi să discutăm aceste probleme cu guvernul chinez şi <...> am încercat în mod repetat să facem acest lucru, dar autorităţile chineze au ignorat în mod constant orice oportunităţi în acest sens”, a spus şeful guvernului.

Pe 6 decembrie, Statele Unite au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice din 2022 de la Beijing, ceea ce implică refuzul oficialilor de a călători la Jocurile Olimpice. Ulterior, Washington şi-a anunţat aliaţii şi partenerii din străinătate despre acest lucru, lăsându-le dreptul de a lua în mod independent decizii privind participarea sau neparticiparea la evenimentele din China cu ocazia Jocurilor Olimpice. Apelurile la boicotarea Jocurilor de Iarnă, care au fost făcute anterior de politicieni din Canada, Norvegia, Statele Unite ale Americii, precum şi de reprezentanţi ai aproape 200 de organizaţii pentru drepturile omului din diferite ţări, urmare a represiunilor masive atribuite Republicii Populare Chineze (RPC) în Xinjiang. Regiunea Autonomă Uygură.

China a răspuns numind decizia SUA, o manipulare politică, contrară Cartei Olimpice, şi a promis că va lua contramăsuri.

A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă va avea loc la Beijing în perioada 4-20 februarie 2022. Capitala RPC a fost aleasă ca loc de desfăşurare la sesiunea Comitetului Olimpic Internaţional de la Kuala Lumpur, care s-a desfăşurat pe 31 iulie 2015.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările