Australia admite că a ucis „ilegal” 39 de civili afgani. „Au fost încălcate reguli”

Australia admite că a ucis „ilegal” 39 de civili afgani. „Au fost încălcate reguli”

Înmormântarea unui civil în Afganistan FOTO EPA-EFE

39 de civili afgani, necombatanţi, ar fi fost ucişi de trupele australiene. Anunţul a fost făcut chiar de comandantul forţelor armate din Australia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Generalul Angus Campbell, comandantul forţelor militare australiene, a recunoscut joi că există dovezi credibile că forţele sale speciale au ''ucis în mod ilegal'' cel puţin 39 de civili afgani şi necombatanţi, afirmaţii care vin după publicarea unei anchete care a avut loc ani de zile, relatează AFP, citaţi de DIGI 24.

În ultimii 19 ani, peste 26.000 de soldaţi australieni au fost trimişi în Afganistan pentru a lupta alături de forţele SUA şi aliate împotriva talibanilor, a Al-Qaida şi a altor grupări islamiste.

''Poporului afgan, în numele forţei de apărare australiene, îmi cer sincer şi fără rezerve scuze pentru orice acţiune greşită a soldaţilor australieni'', a declarat generalul Angus Campbell.

"Unele patrule au încălcat legea, reguli au fost încălcate, întâmplări inventate, au fost spuse minciuni şi deţinuţi ucişi", a adăugat comandantul armatei australiene.

Cei 25 de membri ai forţelor speciale acuzaţi de erori în 23 de incidente au lăsat o ''pată'' asupra regimentului lor, asupra forţelor armate şi a Australiei, a adăugat generalul, recomandând urmărirea penală pentru crime de război.

Citeşte şi:

Germania, „deosebit de îngrijorată” de reducerea trupelor americane în Afganistan

Trump retrage trupele din Afganistan şi Irak şi îl concediază pe şeful Agenţiei pentru securitate informatică

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările