AUDIO Cine este „Diavolul“, rusul pe care serviciile secrete din Ucraina îl acuză pentru tragedia zborului MH17

AUDIO Cine este „Diavolul“, rusul pe care serviciile secrete din Ucraina îl acuză pentru tragedia zborului MH17

Tragedia aviatică a avut loc în 17 iulie. În urma doborârii avionului şi-au pierdut viaţa aproape 300 de oameni. FOTO Reuters

Serviciile secrete ucrainene au dat publicităţii înregistrarea unei conversaţii telefonice dintre doi separatişti, cu două minute înainte ca avionul Boeing 777 care aparţinea companiei Malaysia Airlines să fie doborât.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înregistrarea arată că teroriştii din grupul lui Igor Bezler, poreclit „Diavolul“, locotenent-colonel din cadrul GRU (Glavnoye Razvedyvatelnoye Upravlenie – serviciile secrete ruseşti), cunoştea poziţia aeronavei. După ce subordonatul său îi dă raportul, el transmite informaţia mai departe. Două minute mai târziu, avionul este doborât.

Serviciile secrete din Ucraina: Avem dovada că ruşii au doborât avionul Malaysia Airlines

Din înregistrarea dată publicităţii de ucraineni  reiese că militantul Naimanets îi dă raportul „Diavolului“ şi îi transmite că a detectat prezenţa unei aeronave.

Redăm integral conversaţia:

  • Nikolaevici...
  • Da, Naimanets...
  • O „pasăre“ zboară spre tine...
  • O „pasăre“ a zburat spre noi?
  • Da, singură...
  • Avion de supraveghere sau unul mare?
  • Nu pot să văd în spatele norilor... e prea sus...
  • Înţeleg... raportează şefilor...

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, avionul Boeing777 a fost doborât la două minute după ce Igor Bezler a transmis informaţia către superiorii săi.


 

 Cine este Igor Bezler, supranumit „Diavolul“

„Igor Bezler este un lider separatist din Ucraina care conduce o armată întreagă de dezertori din poliţie şi adolescenţi, când nu se luptă cu ceilalţi lideri“, îl descrie jurnalista Julia Loffe, într-un material publicat pe site-ul „New Republic“. Vocea lui apare şi în alte înregistrări date publicităţii, în care susţine că a doborât un avion, înregistrări asociate, de asemenea, cu doborârea avionului care aparţinea companiei Malaysia Airlines.

Igor Bezler s-a născut în Crimeea şi a urmat cursurile unei academiii militare, se arată în material. Are cetăţenie rusă şi a făcut parte din forţele armate ale Federaţiei Ruse, în timp ce alte surse susţin că a făcut parte din serviciile secrete ruseşti. Totodată, surse diferite precizează că a luptat în Afganistan şi Cecenia. În interviul acordat lui Loffe, el nu a vrut să confirme datele.

După ce a părăsit armata, Bezler s-a întors în Crimeea, apoi s-a mutat în Gorlovka. Viaţa lui s-a schimbat după evenimentele care au marcat anexarea Peninsulei Crimeea şi rusul a devenit unul dintre liderii separatişti.

În iunie, a dat publicităţii un videoclip în care este înfăţişat în timp ce execută doi bărbaţi legaţi la ochi. Ulterior, s-a mutat din Gorlovka în regiunea Doneţk, a atacat sediile de poliţie de acolo şi a provocat un conflict care  a degenerat rapid într-o ploaie de gloanţe.  Întrebat, într-un interviu pentru RIA, la 16 iulie, câte avioane a doborât, a răspuns: „Patru. Nu le putem depista pe toate, pentru că au căzut pe teritoriul controlat de Ucraina“.

 

 

citeste totul despre: