Au început consultările privind desemnarea premierului israelian. Benjamin Netanyahu este marele favorit

Au început consultările privind desemnarea premierului israelian. Benjamin Netanyahu este marele favorit

Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a lansat luni, în direct, în faţa camerelor de luat vederi, consultări în vederea desemnării viitorului premier, pe care preconizează să-l nominalizeze miercuri, la opt zile după alegerile legislative, relatează AFP.

El ar urma să-l desemneze pe Beinjamin Netanyahu.
 
La şase zile de la alegerile legislative de la 9 aprilie, Reuven Rivlin a început să-i primească pe reprezentanţii formaţiunilor reprezentate în viitorul Knesset (Parlament).
 
El a primit mai întâi, la sedul preşedinţiei, a Ierusalim, Partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu, care s-a clasat primul după alegeri, cu 36 din cele 120 de mandate în Parlament.
 
În cadrul consultărilor de luni şi marţi, delegaţii partidelor îi spun preşedintelui pe cine recomandă.
 
Benjamin Netanyahu este marele favorit. Cu cele 36 de mandate ale Likud şi cele ale celor pe care acesta îi numeşte ”partenerii (săi) naturali”, el este teoretic în măsură să formeze o majoritate absolută de 65 de mandate.
 
Principalul său adversar, generalul Benny Gantz, liderul listei Albadrru-Alb (centru-dreapta) este departe de acest scor.
 
Reuven Rivlin are în mod teoretic termen până la 24 aprilie să se pronunţe.
 
Deputatul pe care-l va desemna are un termen de 28 de zile să formeze un Guvern. Această perioadă poate fi prelungită cu 14 zile. În cazul unui eşec, este desemnată altă persoană.
 
”Noi vrem, bineînţeles, să-l recomandăm pe benjamin Netanyahu, şeful Likud şi premier (în exerciţiu), persoana care a obţinut încrederea şi susţinerea publică cele mai largi, să formeze viitorul Guvern”, a declarat ministrul în exerciţiu al Turismului Yariv Levin, membru Lukud.
 
”Procesul trebuie să reflecte voinţa poporului”, a declarat Rivlin, ”nu preşedintele îl alegere pe premier mai mult decât populaţia. Suveranul este cel care alege, iar poporul este suveran”.
 
Comisia electorală urmează să publice rezultatele oficiale ale alegerilor miercuri.
 
Reuven Rivlin a anunţat că va convoca, în aceeaşi zi, persoana pe care o va desemna.
 
Scenariul cel mai probabil este ca Netanyahu să preia conducerea unei coaliţii de partide de dreapta - mai mult sau mai puţin radicală şi religioasă - şi a unor partide ultraortodoxe care-i reprezintă pe cei aproximartiv 10% dintre israelienii care practică în mod foarte riguros regulile iudaismului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: