FOTO VIDEO Atentat sângeros la Nairobi: 39 de morţi şi sute de răniţi, într-un centru comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat ucis pe treptele mall-ului din Nairobi FOTO Reuters
Un bărbat ucis pe treptele mall-ului din Nairobi FOTO Reuters

Un sângeros atac soldat cu 39 morţi şi sute de răniţi s-a produs astăzi în capitala Kenyei, Narobi, după ce trei bărbaţi înarmaţi cu mitraliere au deschis focul asupra oamenilor aflaţi la într-un centru comercial, dintr-o zona selectă a oraşului, relatează agenţiile de presă internaţionale.

UPDATE 00:30 Contul de Twitter al rebelilor somalezi Shebab, care au legătură cu gruparea al-Qaeda, a fost suspendat, asta după ce şi-au însuşit responsabilitatea pentru atacul din Nairobi. 

Este pentru a treia oară în acest an când grupul a fost expulzat de pe reţeaua de socializare. 


UPDATE 23:00 Numărul morţilor se ridică la 39, în tim ce alte 150 de persoane sunt rănite, informează preşedintele Kenyei Uhur Kenyatta, citat de CNN. 

„Ştiu cum vă simţiţi pentru că şi eu am pierdut membri foarte apropiaţi de familie în acest atac”, a declarant el. 

Kenyatta a promis că o să afle cine sunt făptaşii, afirmând că ţara a „trecut peste atacuri teroriste şi înainte (..) şi le vom învinge din nou”. 


UPDATE 22:30 Potrivit autorităţilor, cel puţin 31 de persoane au murit în urma incidentului. La câteva ore după atac, Al-Shabaab, un militant al-Quaeda, şi-a asumat responsabilitatea pentru vărsarea de sânge de la Westgate Mall.

UPDATE 21.50 Islamiştii somalezi Shebab, care au legături cu Al-Qaida, au revendicat, sâmbătă seara, pe contul lor de Twitter atacul împotriva unui centru comercial din Nairobi, soldat cu cel puţin 30 de morţi şi 60 de răniţi, relatează AFP.


UPDATE 21.30 Mai mulţi cetăţeni americani au fost răniţi în atacul de sâmbătă dintr-un centru comercial din Nairobi, a anunţat Departamentul american de Stat, care a condamnat un „act de o violenţă fără sens", relatează AFP.

Ambasada americană din Kenya, care a fost mobilizată pentru a le veni în ajutor, este „în contact cu autorităţile locale şi a oferit asistenţă", precizează Departamentul de Stat într-un comunicat.


UPDATE 18.00 Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi alte aproximativ 50 au fost rănite, anunţă Crucea Roşie Kenya.

Situat în apropierea sediului local al Naţiunilor Unite, acest centru comercial este citat periodic de companiile de securitate ca posibilă ţintă a grupărilor ce au legături cu Al-Qaida, precum insurgenţii somalezi shebab, care au ameninţat deseori că vor desfăşura atacuri pe teritoriul kenian din cauza susţinerii militare acordate de Nairobi Guvernului somalez.


Autorităţile kenyene au pătruns în clădirea cu patru etaje, pentru a evacua persoanele rămase în mall. Surse neoficiale anunţă că mai există şapte ostatici, iar atacatorii nu au fost identificaţi până în acest moment.

Potrivit unor martori citaţi de Associated Press, atacatorii, înarmaţi cu mitraliere AK-47 şi grenade, le-au cerut musulmanilor din centrul comercial să plece şi au oprit numai cetăţenii de alte religii.

Împuscăturile au început la Westgate Shopping Mall din Nairobi în jurul prânzului, iar atacatorii au aruncat şi câteva grenade în clădire.Mall-ul se află într-o zonă selectă a oraşului şi este frecventat de mulţi străini. 

Secretarul General al organizaţiei Crucea Roşie din Kenya, Abbas Guled, a declarat pentru Reuters că au fost identificate 15 cadavre, însă numărul morţilor este aşteptat să crească, deoarece autorităţile încă cercetează magazinele din clădirea în care s-a produs atentatul.

Câţiva martori străini, aflaţi în mall în acel moment, au declarat că exclud ipoteza unui jaf armat, deoarece atacatorii insistau ca musulmanii aflaţi în clădire să plece.

Jafurile armate nu sunt un fenomen rar întâlnit în capitala Kenyei, însă în ultimii ani ţara a devenit o ţintă a teroriştilor islamici veniţi din Somalia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite