FOTO VIDEO Atentatul de la mall-ul de lux din Nairobi, în a doua zi de lupte: după uciderea a 59 de persoane, militanţii Al Shebab au luat şi ostatici

Atentat sângeros la Nairobi: zeci de morţi şi sute de răniţi, într-un centru comercial

Forţele de ordine din Nairobi încearcă să preia controlul asupra centrului comercial din capitala Kenyei unde islamiştii somalezi Al Shebab au comis, sâmbătă, un atentat terorist soldat cu moartea a 59 de oameni. O parte din centru se află, încă, sub comanda militanţilor Al Shebab, care au luat şi ostatici din rândul angajaţilor şi al vizitatorilor care se aflau în mall.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 17.30 Preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta a anunţat, duminică după-amiază, că nepotul său şi logodnica acestuia figurează printre cele 59 de persoane ucise în timpul atacului, încă în desfăşurare, de la un centru comercial din Nairobi, relatează AFP.

„Vom pedepsi rapid şi foarte dureros organizatorii" acestui atac, revendicat de islamiştii somalezi Shebab, a declarat Kenyatta, emoţionat, în cadrul unui discurs.

„Vor trebui să plătească pentru actele lor nedemne şi barbare", a adăugat el.


UPDATE 17.00 Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anunţat duminică după-amiază că are confirmarea morţii a trei britanici în atacul de la un centru comercial din Nairobi.

„Trei cetăţeni britanici au murit în atacul din Nairobi, iar acest număr riscă să crească", a declarat el într-un comunicat.

Şeful diplomaţiei britanice a prezidat, duminică, o reuniune de criză pe tema acestui atac încă în desfăşurare, soldat până în prezent cu 59 de morţi, potrivit Guvernului kenyan.


UPDATE 15.00  Forţe speciale israeliene au pătruns în centrul comercial din Nairobi luat cu asalt de un comando islamist, pentru a salva ostaticii şi răniţii, a afirmat duminică o sursă din cadrul serviciilor de securitate pentru AFP.

„Israelienii tocmai au intrat şi salvează ostaticii şi răniţii", a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului. Atacul asupra centrului comercial Westgate s-a soldat cu cel puţin 59 de morţi şi aproximativ 175 de răniţi, potrivit reprezentanţilor Guvernului de la Nairobi. Un număr necunoscut de persoane sunt luate ostatice.

Printre persoanele ucise se numără doi francezi şi doi canadieni, precum şi poetul şi omul de stat ghanez Kofi Awoonor.

Conform autorităţilor kenyene, numărul teroriştilor ar fi cuprins între zece şi 15.


Atentatul comis la centrul comercial de lux „Westgate Mall” din capitala Kenyei, Nairobi, revendicat de islamiştii somalezi Al Shebab, s-a soldat cu 59 de morţi şi peste 175 de răniţi.

Potrivit BBC News, militanţii islamişti Al Shebab au luat mai mulţi ostatici, însă numărul acestora rămâne încă necunoscut autorităţilor.
 
Mall-ul Westgate a fost înconjurat de forţe ale Armatei kenyene. Autorităţile bănuiesc că atacatorii înarmaţi s-au refugiat într-un supermarket din centrul comercial, unde au sechestrat mai mulţi ostatici.
 
Islamiştii somalezi Al Shebab au revendicat, sâmbătă seara, pe contul lor de Twitter atacul împotriva centrului comercial de lux din Nairobi.
 
„Mujahedinii au pătruns astăzi (sâmbătă, n.r.) în jurul prânzului în Westgate”, se arăta în mesajul postat pe contul lor la scurt timp după ora 18.00 GMT (21.00 ora României).
 

Harta capitalei Nairobi şi locul unde a fost comus atentatul terorist FOTO BBC News
 
„Ei au ucis peste 100 de necredincioşi kenyeni şi bătălia continuă”, au mai afirmat islamiştii, cifra deceselor nefiind, deocamdată, confirmată de autorităţile de la Nairobi.
 
Printre răniţi se numără şi mai mulţi cetăţeni americani, potrivit unui anunţ al Departamentului american de Stat, care a condamnat „actul de o violenţă fără sens”. Ambasada americană din Kenya, care a fost mobilizată pentru a le veni în ajutor, este „în contact cu autorităţile locale şi a oferit asistenţă”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.
 

 

Centrul comercial de lux Westgate din Nairobi (Kenya) a fost ținta atacului islamiștilor somalezi Al Shebab, sâmbătă, pe 21 septembrie 2013 FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Centrul comercial de lux Westgate din Nairobi (Kenya) a fost ținta atacului islamiștilor somalezi Al Shebab, sâmbătă, pe 21 septembrie 2013 FOTO Reuters
 • Cadavrele a cinci oameni descoperite în bucătăria unui restaurant din mall-ul kenyan, unde trei atacatori au deschis focul FOTO Reuters
 • O femeie rănită este transportată în ambulanţă de câţiva bărbaţi FOTO Reuters
 • Cadavrul unui băieţel este transportat cu un cărucior de cumpărături FOTO Reuters
 • Forţele de poliţie pătrund în sediul centrului comercial, pentru a evacua restul victimelor FOTO Reuters
 • O femeie părăsește speriată de moarte centrul comercial FOTO Reuters
 • Potrivit bilanțului transmis la o zi de autoritățile kenyene, 39 de persoane au murit și câteva sute au fost rănite în urma atacului armat din mallul din Nairobi FOTO Reuters
 • Victimă a atacului armat din centrul comercial de lux Westgate din Nairobi FOTO Reuters
 • Forțele armate încercând să evacueze persoanele aflate în centrul comercial FOTO Reuters
 • La o zi după atacul armat, o parte din centrul Westgate se afla în continuare sub controlul militanților islamiști Al Shebab, care au luat și mai mulți ostatici FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările