Atacurile aeriene atribuite Israelului ar putea fi un mesaj către Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele militare ale Israelului au intensificat nivelul de alertă al ţării
Forţele militare ale Israelului au intensificat nivelul de alertă al ţării

Cele două atacuri aeriene atribuite Israelului, care au avut loc vineri în Damasc, par a fi mai degrabă legate de lupta Ierusalimului cu gruparea teroristă Hezbollah, forţă militară şiită din Liban, aliată cu Iranul, decât de războiul civil din Siria, potrivit „The New York Times”.

În ciuda îngrijorărilor tot mai mari referitoare la viitorul Siriei, liderii politici şi militari din Israel continuă să susţină cu fermitate că nu au niciun interes să se amestece în conflictul civil din ţara vecină. Cu toate acestea, atacurile aeriene asupra depozitelor militare şi a altor unităţi ale armatei arată hotărârea Israelului de a împiedica prin orice mijloace ca armele avansate să cadă în mâna militanţilor Hezbollah.

Atacurile tot mai frecvente şi mai puternice sugerează dorinţa Israelului de a profita de pe urma haosului care domină în regiune, consideră experţii în securitate. Siria, Hezbollahul şi Iranul ar fi prea ocupate şi prea slăbite în urma conflictului violent pentru a riposta cu putere în cazul unei escaladări a tensiunilor.

Totuşi, mai mulţi specialişti avertizează că s-ar putea ca Israelul să fi exagerat, având în vedere retorica agresivă folosită de Teheran, Damasc şi Hezbollah. Cei trei aliaţi au reacţionat mult mai puternic decât anterior, când nu au comentat atacurile israeliene.

„Riscurile de a acţiona, în percepţia Israelului, sunt mai reduse decât în trecut. Cu toţii se testează între ei şi măsoară ceea ce ar putea câştiga fiecare”, a declarat Nathan Thrall, analist din Ierusalim pentru organizaţia International Crisis Group.

Analiştii sunt de părere că atacurile aeriene nu ar trebui văzute drept o declaraţie de război sau drept o încercare a ajuta rebelii sirieni. Aceştia le văd mai degrabă asemenea unei consecinţe a războiului din umbră împotriva Iranului şi Hezbollahului, o serie de atacuri teroriste şi asasinări care au persistat de zeci de ani şi care s-au răspândit în întreaga lume. „Aceasta este o escaladare a unui conflict despre care ştiam – conflictul dintre Israel şi Iran”, a declarat Jonathan Spyer, cercetător în cadrul Centrului Interdisciplinar din oraşul israelian Herzylia.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a părăsit ţara duminică, pentru a onora o misiune de şase zile în China, vizită interpretată de mulţi drept un semnal că Israelul nu intenţionează să ia măsuri mai agresive în zilele următoare.

Cu toate acestea, înainte de a pleca, premierul s-a întâlnit cu membrii consiliului de securitate, în timp ce armata a amplasat două baterii de rachete de apărare în zona oraşelor din nordul ţării, unde a fost restricţionat şi traficul aerian.

De asemenea, mass-media din ţară a raportat informaţii potrivit cărora nivelul de securitate în cazul misiunilor diplomatice a fost mărit, iar cererea de măşti de gaze este de patru ori mai mare de la începutul grevelor, potrivit editorialului „The New York Times”. „Israelul îşi protejează interesele şi va continua să facă asta”, a declarat duminică Danny Danon, ministrul adjunct al Apărării din Israel. „Vom face orice, oriunde este necesar pentru a ne proteja interesele.”

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite