Atacul din Noua Zeelandă, un masacru cu toate ingredientele epocii internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul terorist comis vineri în Noua Zeelandă are toate ingredientele epocii internetului, iar presa se află în faţa unei mari provocări în abordarea unor astfel de tragedii pe viitor.

Cu câteva zile şi chiar ore înainte de a trece la acţiune, atacatorul din Christchurch a dat semne clare asupra intenţiei sale de a ucide oameni de altă confesiune. Toate aceste semne au fost lăsate cu bună-ştiinţă în mediul online şi aduse în ochii publicului prin actul în sine, filmat şi distribuit instantaneu la nivel global cu ajutorul reţelelor de socializare. A fost un atac terorist pus la cale şi realizat cu toate ingredientele epocii internetului, comentează Foreign Policy.

Chiar şi locul atacului - Noua Zeelandă - a fost ales cel mai probabil în vederea transmiterii unui mesaj puternic, şi anume că niciun loc de pe Terra nu mai este în siguranţă, potrivit adepţilor supremaţiei albilor, care au parte de o viaţă nouă pe internet. Iar presa nu le face decât jocul şi se află în faţa unei mari provocări.

„Presa este destul de bună în privinţa unor organizaţii de tipul al-Qaeda“, spune Robert Evans, un jurnalist şi cercetător preocupat de grupurile extremiste din mediul online.

Însă comunităţile extremiste din mediul online reprezintă o provocare mult mai dificilă, notează Foreign Policy.

Aşa cum marşul de la Charlottesville (2017), marcat de violenţe, a scos în stradă extremişti ascunşi în cele mai lăuntrice zone ale internetului, atacul de la Christchurch a dus cea mai nocivă formă de rasism de pe un canal virtual într-o moschee dintr-o zonă liniştită.

Inspirat de violenţe din jocurile virtuale şi de idei promovate pe canale obscure ale extremei drepte, atacatorul a căutat expunere şi a primit-o din plin. A transmis masacrul în direct şi l-a legat de manifestul său de 74 de pagini.

Primind o multitudine de informaţii şi prinsă în vâltoarea tragediei, presa internaţională a relatat pe larg, inclusiv cu trimiteri la ideile rasiste ale ucigaşului din Christchurch.

Atunci când mărginaşi ai extremei drepte părăsesc internetul şi se angajează într-un act de violenţă în masă, este imposibil ca mass-media să nu acopere acest eveniment. Uciderea a 49 de persoane este, în limbajul presei, o veste. Pe viitor, provocarea constă în a relata acest eveniment în aşa fel încât să nu expui un număr foarte mare de neiniţiaţi la comunităţile rasiste violente din mediul online, conchide Foreign Policy.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite