Atacul din Algeria a fost efectuat de 40 de jihadişti din diferite ţări, susţine „creierul operaţiunii“

Atacul din Algeria a fost efectuat de 40 de jihadişti din diferite ţări, susţine „creierul operaţiunii“

Mokhtar Belmokhtar, liderul grupări islamiste „Semnatari cu  sânge“FOTO Reuters

Atacul împotriva complexului de exploatarea gazelor din Algeria a fost efectuat de 40 de jihadişti din ţări musulmane şi "chiar" europene, a declarat Mokhtar Belmokhtar, liderul grupării islamiste care a planificat operaţiunea, într-un clip video postat duminică de un site mauritan, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În această înregistrare video - postată pe site-ul mauritan Sahara Media - realizată joi, la o zi după lansarea atacului asupra complexului de exploatarea gazelor de la In Amenas, Belmokhtar, liderul grupării "Semnatari cu sânge" apare purtând o uniformă militară, neînarmat, cu capul descoperit.

El oferă asigurări că vorbeşte în numele Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), în cadrul căreia a fost lider, înainte să fie exclus, recent.

Mokhtar Belmokhtar afirmă în această înregistrare că atacul de la In Amenas a fost efectuat de către 40 de jihadişti "din diferite ţări musulmane, din ţări europene chiar", toţi membri ai grupării sale armate. El nu precizează care sunt ţările de origine ale acestor bărbaţi.

Belmokhtar se declară pregătit să "negocieze" cu ţările occidentale, cu condiţia "să fie oprite agresiunea şi bombardamentele împotriva poporului din Mali", referindu-se la o intervenţie franceză în această ţară, în această înregistrare video filmată înainte de deznodământul sângeros al crizei ostaticilor.

Douăzeci şi cinci de cadavre au fost găsite duminică în complexul algerian de exploatarea gazelor, unde s-a încheiat, sâmbătă, luarea ca ostatice a câtorva sute de persoane, în cadrul unui atac efectuat de către "Semnatari cu sânge", soldat cu câteva zeci de victime în urma asaltului final lansat de forţe speciale din cadrul armatei algeriene.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările