Statul Islamic a revendicat atacul terorist din Tunisia, soldat cu cel puţin 39 de morţi. Oamenii au fost împuşcaţi pe şezlonguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sousse este o destinaţie preferată de turiştii britanici. FOTO via „Daily Express”
Sousse este o destinaţie preferată de turiştii britanici. FOTO via „Daily Express”

Un hotel din oraşul tunisian Sousse a fost atacat vineri dimineaţă, transmite „The Guardian”. Locul este cunoscut drept destinaţie preferată de turiştii britanici. Cel puţin 39persoane au fost ucise de atacatorii înarmaţi cu mitraliere Kalaşnikov.

Cel puţin 39 de persoane, inclusiv numeroşi turişti occidentali, au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în atacurile teroriste comise vineri la două hoteluri de pe litoralul tunisian, anunţă Ministerul de Interne din Tunis. Printre turiştii ucişi se numără cetăţeni britanici, germani şi belgien. Bărbaţi deghizaţi în turişti au deschis focul la două hoteluri din Tunisia cu mitraliere Kalaşnikov ascunse în umbrele. Turiştii au fugit şocaţi după atacuri armate comise la două hoteluri situate în staţiunea El Kantaoui şi după o explozie produsă în oraşul Sousse, port la Marea Mediterană.

Pe lângă acest atac terorist, tot vineri au avut loc alte două atentate: unul la o uzină chimică din Franţa, soldat cu un mort prin decapitare şi mai mulţi răniţi, şi un altul la o moschee şiită din Kuweit, soldat cu 13 morţi, atac revendicat deja de Statul Islamic.

VEZI O GALERIE FOTO CU IMAGINI DE DUPĂ ATENTAT

UPDATE Organizaţia extremistă sunnită Stat Islamic a revendicat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă atacurile teroriste comise vineri la două hoteluri de pe litoralul tunisian şi soldate cu 39 de morţi, relatează Reuters, în pagina electronică, citat de Mediafax. Organizaţia extremistă Stat Islamic a anunţat că autorul, Abou Yihya Al-Kairouni, „şi-a atins ţinta, Hotelul Imperial, în pofida măsurilor de securitate“. Conform SI, atacurile au vizat un "bordel" şi au provocat moartea a "aproximativ 40 de necredincioşi".

UPDATE Turişti britanici, germani şi belgieni figurează printre cei 39 de oameni omorâţi în atacurile teroriste care au avut loc vineri pe litoralul tunisian, anunţă autorităţile tunisiene, precizând că agresorii aveau mitralierele ascunse în umbrele, informează Reuters. Potrivit unor surse, teroriştii au venit cu bărci, pe mare, au coborât pe plajă şi au deschis focul spre turişti.

UPDATE: Atacul nu a avut loc la un hotel, aşa cum s-a afirmat iniţial, ci pe plajă, în apropiere de două hoteluri preferate de turiştii şi touroperatorii britanici. 

UPDATE Unul dintre cele două hoteluri este Riu Imperial Marhaba, potrivit agenţiei de ştiri TAP. Operaţiunea antitero este încă în desfăşurare. Nu toţi atacatorii au fost prinşi. Ministrul tunisian de Interne a declarat că doi bărbaţi înarmaţi au deschis focul pe o plajă dintr-o staţiune din Sousse. În schimbul de focuri cu poliţiştii chemaţi la faţa locului a fost ucis şi unul dintre atacatori. 

UPDATE Turiştii sunt blocaţi în camere. Au apărut primele mărturii: „Era în jur de ora 12.00 şi am văzut pe la 500 de metri de mine cum se prăbuşeşte un balon cu aer cald, apoi dintr-o dată a început să se tragă, după care am văzut doi oameni care urmau să se plimbe cu balonul dar, în schimb, au început să alerge spre mine. Am crezut iniţial că sunt artificii. Am fugit, mi-am luat copiii din mare, ne-am luat lucrurile şi am fugit la hotel. În timp ce alergam, chelnerii şi stafful au început să strige să fugim. Ne-am baricadat în cameră, acolo stăm şi acum”, a declarat o femeie irlandeză pentru RTE. 

atac terorist tunisia foro via the mirror

UPDATE Martorii se contrazic cu privire la numărul atacatorilor. În timp ce unii dintre ei spun că au fost doi bărbaţi - informaţie transmisă şi de autorităţi, alţii spun că a fost vorba despre un singur atacator, care a fost deja ucis în schimbul de focuri cu poliţiştii. 

„Un atacator a deschis focul cu un Kalaşnikov asupra turiştilor şi tunisienilor pe plaja hotelului. A fost doar un atacator. Era un tip tânăr, îmbrăcat în pantaloni scurţi, de parcă ar fi fost la rândul lui doar un turist”, spune un angajat al hotelului, citat de Reuters. 

Autorităţile, în schimb, spun că încă desfăşoară operaţiuni de căutare în zonă pentru a-l găsi pe cel de-al doilea atacator, încă în viaţă. 

Un post de radio local a aunţat că majoritatea celor ucişi în atac era germani şi britanici. 

Gary Pine, un martor la atacul terorist a povestit că era pe plajă când a auzit ceea ce iniţial a crezut că sunt pocnitori, pentru ca apoi să urmeze o explozie la hotelul de alături. El spune că turiştii cazaţi în acelaşi hotel cu el au fost sfătuiţi să se încuie în camere 

Un alt turist britanic a declarat pentru Sky News că se afla la piscina hotelului când a auzit „o explozie uriaşă“, iar oamenii au început să fugă de pe plajă spre hotel. „I-am auzit pe oameni spunând că pe plajă sunt oameni înarmaţi care trag în turişti“. 

TUNISIA

Turiştii s-au baricadat în camere, blocând uşile cu dulapuri

***

Cel puţin unul dintre atacatori a fost ucis în schimbul de focuri cu poliţia, scrie Reuters. 

Autorităţile tunisiene au ridicat gradul de alertă teroristă la nivelul maxim începând din martie, atunci când militanţi islamişti au ucis 22 de oameni, în special turişti străini, într-un atac asupra unui muzeu din capitala Tunis. 

atac terorist tunisia foro via the mirror

Ministrul tunisian al Internelor a declarat pentru BBC că „un atac terorist este în desfăşurare” şi că există victime, însă nu a dat detalii. 

atac terorist tunisia foro via the mirror

Tabloidul britanic „Daily Express” scrie că autorităţile iau în calcul 19 morţi. Aceiaşi jurnalişti scriu că turiştii au fost ucişi în timp ce se aflau pe şezlonguri, lângă piscina hotelului. 

Atacatorii au folosit mitraliere Kalaşnikov.  

Sousse este o destinaţie preferată de turiştii britanici. FOTO via Wikipedia

sousse tunisia foto wikipedia

Atac terorist în Tunisia: cel puţin 27 morţi 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite