Atac cu maşină capcană în Afganistan: Cel puţin 26 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi

Atac cu maşină capcană în Afganistan: Cel puţin 26 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi

Cel puţin 26 de membri ai forţelor afgane de securitate au fost omorâţi într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană care a avut loc duminică dimineaţă la baza lor din provincia Ghazni din estul ţării, potrivit unor oficiali.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Am primit până acum 25 de morţi şi 17 răniţi. Toţi sunt membri ai forţelor de securitate", a declarat pentru AFP Baz Mohammad Hemat, directorul spitalului din Ghazni.
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, Tareq Arian, atacatorul, un kamikaze, "a folosit o maşină umplută cu explozibili", în districtul Deh Yak, la ora locală 07.30.
 
Nasir Ahmad Faqiri, membru al consiliului provincial din Ghazni, a spus că este vorba de 26 de morţi şi 16 răniţi, precizând că ţinta a fost o bază a armatei afgane.
 
Atentatul nu a fost revendicat pentru moment, dar provincia Ghazni este scena unor confruntări permanente între forţele afgane şi talibani.
 
Deşi au încetat să mai ia ca ţintă forţele americane în urma acordului dintre SUA şi talibani semnat în februarie la Doha, insurgenţii şi-au intensificat în schimb de atunci violenţele împotriva forţelor de securitate afgane.

NATO va decide dacă îşi va continua misiunea de instruire în Afganistanul devastat de război la viitoarea reuniune a miniştrilor apărării Alianţei nord-atlantice preconizată pentru luna februarie, a declarat luni secretarul său general, Jens Stoltenberg, citat de dpa.

"Vom avea de făcut o alegere dificilă", a spus fostul prim-ministru norvegian la un eveniment NATO, potrivit unei transcrieri a discursului său.

"Fie rămânem şi plătim în continuare preţul unui angajament militar. Fie plecăm, riscând să pierdem câştigurile pe care le-am obţinut, în timp ce procesul de pace ar putea eşua", a considerat el.

Săptămâna trecută, SUA au anunţat o nouă reducere a numărului lor de militari din Afganistan la 2.500, faţă de 4.500 câţi sunt în prezent, conform mass-media americane.

În pofida acestui anunţ "misiunea NATO va rămâne", a spus Stoltenberg. "Şi vom continua să oferim sprijin forţelor de securitate afgane", a subliniat el.

Stoltenberg a avertizat în mod repetat asupra retragerii prea devreme a trupelor occidentale din ţara sfâşiată de război, spunând că ea ar putea deveni din nou o platformă pentru teroriştii internaţionali care vizează ţările occidentale.

SUA şi-au început angajamentul militar în Afganistan din 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie în acelaşi an. NATO a preluat conducerea misiunii în 2003, după care a transmis ştafeta forţelor de securitate afgane în 2014.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările