Atac cibernetic. Un grup de hackeri a piratat datele personale a 50 de milioane de cetăţeni turci, între care ale lui Erdogan şi Davutoglu

Atac cibernetic. Un grup de hackeri a piratat datele personale a 50 de milioane de cetăţeni turci, între care ale lui Erdogan şi Davutoglu

FOTO Arhivă

Un grup de hackeri susţine că a avut acces la datele personale a aproximativ 50 de milioane de cetăţeni turci şi că le-a postat în mediul online, profitând de o amplă breşă în sistemul de securitate, fapt ce ar putea pune într-o situaţie delicată Guvernul de la Ankara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă informaţiile se vor confirma, aceasta ar fi una dintre cele mai mari scurgeri de date personale - susţin experţii -, care ar expune efectiv două treimi din populaţia Turciei riscului de fraudă şi furt de identitate, transmite Agerpres.

Agenţia de presă americană Associated Press, preluată de The Telegraph, a relatat că verificările pe care le-a efectuat au confirmat parţial informaţia.

Datele personale respective, printre care numărul de identitate naţional, data naşterii, adresa şi numele părinţilor, au fost postate online pe un fişier descărcabil cu o capacitate de 6.6 GB.

Printre respectivele date figurează cele ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care se pare că a fost una dintre ţintele acestei scurgeri de informaţii.

Sub titlul „Lecţii pentru Turcia“, hackerii au scris: „Faceţi ceva cu Erdogan. El vă face praf ţara“.

De asemenea, sunt dezvăluite datele personale ale premierului turc Ahmet Davutoglu şi ale lui Abdullah Gul, predecesorul lui Erdogan în postul de preşedinte al Turciei.

Un mesaj special este adresat lui Donald Trump, candidat republican în cursa pentru preşedinţia SUA, în termeni care sugerează că hackerii sunt cetăţeni americani.

„Nu trebuie să îl alegem pe Trump, tipul ăla pare că ştie chiar mai puţine decât Erdogan despre cum se conduce o ţară“, se arată în partea finală a postării, sub titlul „Lecţii pentru SUA“.

Site-ul pare să fi fost găzduit de un grup islandez specializat în divulgarea de informaţii scurse, folosind servere din România, potrivit Associated Press, citată de The Telegraph.

Contactat de publicaţia israeliană Haaretz, Ministerul de Externe al Turciei nu a prezentat până acum o reacţie oficială, notează Agerpres.

citeste totul despre: