Atac „chirurgical“: obuze în spital. Fâşia Gaza, în atenţia liderilor mondiali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacul asupra spitalului a fost justificat prin faptul că Hamasul îşi ascunde rachetele acolo
Atacul asupra spitalului a fost justificat prin faptul că Hamasul îşi ascunde rachetele acolo

Ultimul atac israelian din Gaza a produs indignarea comunităţii internaţionale, care cere încetarea ostilităţilor, soldate 610 de morţi.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat dur atacul asupra spitalului al-Aqsa din Gaza, soldat cu cinci morţi, dintre care trei medici şi doi pacienţi aflaţi la reanimare, precum şi 70 de răniţi. Amnesty International a declarat că „bombardamentul intensiv asupra populaţiei civile din Gaza s-ar putea încadra pe lista crimelor de război“. 

Organizaţia cere o investigaţie internaţională independentă. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a justificat atacul asupra spitalui- al treilea de la începutul operaţiunii - ca parte a ofensivei împotriva grupării Hamas, care „ascunde rachete în spitale“. 

Guvernul israelian nu îşi asumă responsabilitatea pentru morţii din rândul civililor, insistând că aceştia sunt victimele cauzate de „acţiunile brutale ale Hamasului“. 583 de palestinieni, în majoritate civili, şi 27  de soldaţi israelieni au murit de la începutul operaţiunii Tăişul Protector, la 8 iulie. De la începutul ofensivei terestre, joia trecută, 27 de soldaţi israelieni au fost ucişi, cel mai dur bilanţ pentru armata israeliană după războiul din 2006 împotriva Hezbollahului libanez.

Zece organizaţii israeliene non-guvernamentale i-au înaintat o petiţie Avocatului Poporului, în care îşi manifestă îngrijorarea faţă de „gravele violări ale dreptului internaţional în conflict“, punând sub semnul întrebării operaţiunile de duminică şi luni din Gaza City, când bombardamentele au lăsat în urmă peste 230 de morţi, iar Crucii Roşii nu i s-a permis accesul în zonă pentru susţinerea personalului medical palestinian.

Jurnaliştii internaţionali relatează că armata israeliană a tras în repetate rânduri asupra ambulanţelor care interveneau pentru salvarea celor prinşi sub dărâmături. O înregistrare făcută de un corepondent britanic surprinde cum lunetişti israelieni trag asupra unui tânăr rănit, prins între dărâmături. Echipele de voluntari se apropiaseră la câţiva metri de bărbat, pentru a-l recupera, însă mai multe focuri de armă îl ucid în faţa lor.  

Activiştii israelieni de la B'Tselem au denunţat faptul că armata încalcă regulile umanitare dintr-un conflict, şi nu „distinge între civili şi combatanţi“. B'Tselem a raportat că 25 de membri ai aceleiaşi familii au fost ucişi într-un atac al Forţelor Israeliene de Apărare asupra casei lor, fără niciun avertisment. 18 copii şi cinci femei, dintre care trei însărcinate, au murit în urma atacului, comis în timp ce familia se afla la masă.

Capitalele lumii condamnă războiului

Presiunea internaţională asupra guvernului israelian s-a intensificat după escaladarea violenţelor în Fâşia Gaza. Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, aflat la Ierusalim, i-a cerut premierului Netanyahu şi ministrului Apărării, Moshe Ya’alon, încetarea imediată a focului, iniţierea unor discuţii şi avansarea unor proiecte de pace. 

„Apreciez şi înţeleg dreptul vostru de a vă apăra, dar operaţiunea voastră cauzează pierderi masive de vieţi printre civili şi trebuie să înceteze imediat. Sper că înţelegeţi“. 

Atacul cu obuze asupra spitalului al-Aqsa s-a soldat cu 5 morţi şi 70 de răniţi, printre care şi copii FOTO Reuters

Medici palestinieni tratează un băiat care a fost rănit într-un bombardament israelian la un spital în Rafah sudul Fâşiei Gaza FOTO Reuters

Mesajul meu către israelieni şi palestinieni este acelaşi: „Încetaţi să luptaţi, începeţi să vorbiţi. Atacaţi la rădăcină cauzele conflictului, pentru ca să nu ne aflăm în aceeaşi situaţie peste şase luni sau un an", a declarat Ban Ki-moon într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian.

Dar „trebuie să abordăm problemele de fond, mai ales recunoaşterea reciprocă, ocupaţia, disperarea şi negarea demnităţii (palestinienilor), pentru ca oamenii să nu mai simtă nevoia să recurgă la violenţă pentru a-şi exprima suferinţele", a subliniat Ban Ki-moon.

„Acţiunea militară nu va asigura stabilitatea şi securitatea Israelului pe termen lung", a insistat secretarul general al ONU, îndemnând autorităţile israeliene să dea dovadă de o "reţinere maximă" în vederea limitării numărului victimelor civile în Fâşia Gaza.

Şeful guvernului israelian i-a răspuns oficialului ONU că „încetarea focului nu este o opţiune în acest moment“.

La rândul lui, Netanyahu a repetat poziţia oficială a Guvernului şi a îndemnat lumea să facă la fel, şi anume să considere mişcarea islamistă Hamas ca vinovată de sutele de civili omorâţi de către militari israelieni în cele două săptămâni ale operaţiunii israeliene în Fâşia Gaza.

Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, a pledat pentru un armistiţiu între Israel şi Hamas, afirmând că „nimic nu poate justifica o continuare a atacurilor şi masacrelor''. Parlamentul European a cerut de asemenea, încetarea focului şi protejarea civililor.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a promis un ajutor în valoare de 47 de milioane de dolari pentru civilii din Fâşia Gaza. Kerry se află de luni la Cairo, în încercarea de a favoriza încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza.

După întâlnirea cu preşedintele egiptean, Abdel Fatah al-Sissi, şeful diplomaţiei americane s-a declarat în favoarea revenirii la acordul de încetare a focului din anul 2012, realizat cu ajutorul medierii Egiptului, ca un prim pas în direcţia unui 'compromis serios' la care părţile implicate în conflict trebuie să ajungă în urma unui „dialog global care să abordeze toate cauzele conflictului“.

Egiptul a propus săptămâna trecută o încetare a focului, acceptată deja de Israel, dar condiţionată de mişcarea Hamas, care cere eliberarea prizonierilor şi ridicarea blocadei israeliene asupra Fâşiei Gaza.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/fa-ia-gaza" target="_blank">View the story "Fâşia Gaza " on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite