Atac armat la un hotel de lux din Kabul. Intervenţia forţelor de securitate afgane s-a încheiat. Cel puţin 18 persoane au murit UPDATE

Atac armat la un hotel de lux din Kabul. Intervenţia forţelor de securitate afgane s-a încheiat. Cel puţin 18 persoane au murit UPDATE

O parta a hotelului a fost incendiată FOTO Twitter

Intervenţia forţelor de securitate afgane la hotelul de lux Intercontinental din Kabul s-a încheiat, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Najib Danish. Cel puţin 18 persoane au murit.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 17.03 Ministerul de Interne din Afganistan a anunţat că atacul de la hotelul de lux Intercontinental din Kabul s-a soldat cu moartea a 14 străini şi patru afgani, relatează AP.

 

Najib Danish, purtător de cuvânt al ministerului, a precizat că 11 dintre străinii care au murit erau angajaţi ai KamAir, o companie aeriană afgană.

UPDATE 12.16 Talibanii au revendicat, duminică, atacul de la hotelul de lux Intercontinental din Kabul, soldat cu decesul a şase persoane, relatează AFP, preluat[ de News.ro.

"Ieri seară la hotelul Intercontinental a fost atacat. Atacul a fost desfăşurat de cinci dintre mujahedinii noştri", a declarat purtătorul de cuvânt Zabiullah Mujahid, într-un comunicat.

UPDATE 8.15 Danish a precizat că peste 150 de persoane au fost salvate, 41 fiind de origine străină. El a menţionat că şase persoane au fost rănite. Danish a adăugat că o operaţiune de curăţare are loc la etajul al şaselea, pentru găsirea muniţiei rămase.


Forţele speciale de intervenţie au ucis doi dintre atacatori şi încearcă să-i prindă pe restul, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Atacatorii au luat cu asalt hotelul sâmbătă seară, deschizând focul asupra oaspeţilor din interior şi detonând mai multe grenăzi. Cel puţin cinci persoane au fost rănie iar în prezent nu se ştie exact numărul morţilor, precizează oficialii.
 
Atacul a avut loc la 21.00 ora locală, presa din Kabul spunând că bărbaţii au deschis focul asupra forţelor de ordine imediat ce au intrat în clădire. Aceştia au vizat în mod special personalul şi oaspeţii hotelului.
 
Forţele de securitate au reuşit să preia controlul parterului hotelului, dar o parte dintre atacatori încă se află la etajele superioare, relatează purtătorul de cuvânt Nasrat Rahimi, citat de BBC.
 
Presa locală scrie că hotelul găzduia şi o conferinţă IT la care au participat oficiali din provincie la momentul respectiv. Potrivit unui martor citat de Reuters, atacatorii au luat ostatici.
 
Atacul vine la doar câteva zile după ce ambasada SUA din Kabul a emis un avertisment în privinţa hotelurilor din oraş.
 
„Suntem conştienţi de relatările potrivit cărora grupurile extremiste ar putea planifica un atac împotriva hotelurilor din Kabul” sublinia joi ambasada SUA într-o alertă de securitate, deşi se referea la un alt hotel aflat în apropierea aeroportului internaţional ca posibilă ţintă.
 
Un martor aflat în hotel citat de AFP spune că oamenii se ascund în camerele lor. „Nu ştiu dacă atacatorii sunt în interiorul hotelului, dar pot auzi focuri de artificii. Implor forţele de securitate să ne salveze cât mai curânt posibil, înainte să ajungă să ne omoare”, a declarat acesta. 
 
Hotelul Intercontinental este deţinut de către stat şi găzduieşte adesea nunţi, conferinţe sau întâlniri politice. Acesta a mai fost atacat de talibani în 2011, când 21 de persoane şi-au pierdut viaţa. Nouă erau atacatori.
 
Securitatea a fost înăsprită în Kabul încă din luna mai, atunci când un camion capcană a explodat şi a ucis peste 150 de persoane. Cu toate acestea, în ultimele luni au avut loc mai multe atacuri, printre care şi un atac cu bombă la un centru cultural din Shia, care a ucis cel puţin 40 de persoane. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: