Atac armat asupra a două moschei din Noua Zeelandă. Într-una dintre ele se aflau peste 200 de persoane. Cel puţin 49 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un trăgător a deschis focul asupra a peste 200 de oameni în moscheea Al Noor din oraşul Christchurch, Noua Zeelandă. Poliţia şi martorii care au reuşit să fugă spun că există multiple victime, relatează CNN. De asemenea, poliţia avertizează asupra mai multor trăgători, existând suspiciunea că mai multe moschei sunt vizate.

Ce se ştie până acum:

  • La ora locală 13.40, bărbaţi înarmaţi au atacat două moschei în Christchurch, omorând zeci de oameni. Un atac a avut loc la moscheea Masjid Al Noor din centrul oraşului, iar celălalt atac s-a produs la o moschee din suburbia Linwood.
  • Poliţiştii au blocat intrările şi ieşirile din oraş şi au închis şcolile şi clădirile guvernamentale. Patru suspecţi au fost reţinuţi: 3 bărbaţi şi o femeie, iar trei au legături cu atacul.
  • Înainte de atentat, unul dintre atacatori a postat pe reţelele sociale un manifest de 87 de pagini, antimigraţie şi antimusulmani
  • Premierul ţării a declarat că au fost găsite bombe ataşate de maşinile atacatorilor. Acestea au fost dezarmate
  • Unul dintre atacatori a transmit momentul atacului live pe Facebook. Imaginile au fost şterse de reţeaua socială, iar poliţia face apel ca filmuleţul să nu fie distribuit
  • Despre identitatea atacatorilor se ştie doar că unul dintre ei era australian
  • 49 de oameni au fost ucişi în atacurile de la cele două moschei
  • Spitalul din Christchurch are în îngrijire 48 de persoane rănite de gloanţe, inclusiv copii

Un senator australian a revoltat opinia publică după ce a spus că imigraţia musulmanilor este de vină pentru atacul din Noua Zeelandă

UPDATE Ministere de Externe din mai multe ţări încearcă să determine dacă printre cei morţi sau răniţi se numără şi cetăţeni din statele pe care le reprezintă. Până acum, Pakistanul, Turcia, Indonezia, Bangladesh şi Malaezia au confirmat că au cetăţeni care au fost ucişi sau răniţi în atac.

UPDATE Manifestul atacatorului îl menţionează şi pe Donald Trump, ca „simbol al identităţii reînnoite şi scopurilor comune ale albilor”.

Preşedintele american a condamnat „oribilul masacru” în ceea ce Casa Albă a numit „un act crud de ură”. „SUA susţin Noua Zeelandă cu tot ceea ce putem face,” a scris Trump pe Twitter.

   

UPDATE Youtube, Facebook şi Twitter încearcă să împiedice răspândirea filmuleţului live cu atacul, dar noi versiuni sunt încărcate pe canalele de social media la fel de repede pe cât sunt eliminate. Multe site-uri de presă precum MailOnline, The Sun, şi The Mirror au publicat imagini video editate ale aceleiaşi filmări.

Facebook, unde un bărbat care a pretins că este atacatorul a transmis în direct carnagiul, a şters video-ul aproximativ o oră mai târziu, însă până la acel moment copii ale filmării au început să circule pe alte site-uri de social media. 

VIDEO Mărturii cutremurătoare de la atacul din Noua Zeelandă: „Erau cadavre peste mine“.  „Mă rugam să rămână fără gloanţe“

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat vineri că atacul din Noua Zeelandă este semnul unei ”creşteri a islamofobiei”, îndemnând ţările occidentale să ia măsuri ”urgente” pentru a evita alte ”catastrofe”.

Într-un comunicat publicat pe Twitter, şeful statului turc ”condamnă ferm” acest dublu atac, apreciind că este ”un nou exemplu al creşterii rasismului şi islamofobiei”.

Acest atac a provocat o emoţie puternică în Turcia, o ţară cu populaţie majoritar musulmană.

Mai multe publicaţii turce scriu că atacatorul a proferat ameninţări la adresa Turciei într-un ”manifest” publicat pe reţele de socializare şi că acest a înscris date ale unor înfrângeri militare ale Imperiului Otoman pe încărcătoarele armelor sale.

UPDATE Regina Marii Britanii a declarat: „Sunt profund întristată de evenimentele îngrozitoare din Christchurch de astăzi. Prinţul Philip şi cu mine transmitem condoleanţe familiilor şi prietenilor celor care şi-au pierdut viaţa. Îmi exprim aprecierea pentru serviciile de urgenţă şi voluntarii care le oferă sprijin celor care au fost răniţi. În aceste momente tragice, gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către neozeelandezi.” 

   

UPDATE 12:13 Poliţia evacuează vecinii unei proprietăţi care ar avea legături cu atacatorii.

Numele domnitorilor Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino, înscrise pe armele folosite în atacul terorist din Noua Zeelandă 

De ce boală psihică suferă autorul atacului din Noua Zeelandă: explicaţiile unui psiholog criminalist despre obsesia teroristului pentru eroii creştinătăţii

UPDATE 11:30 Bărbatul care s-a filmat live atacând moscheea din Christchurch s-a prezentat online, înainte de măcel, potrivit The Guardian. Pe un cont de Twitter care a fost şters între timp, Brenton Tarrant a postat mai multe poze cu ceea ce par a fi reviste care ilustrează arme automate şi un link spre ceea ce a fost descris a fi un manifest al faptelor sale. 

Documentul de 74 de pagini începe cu versurile unei poezii şi continuă prin a vorbi despre genocidul împotriva albilor.Tarrant subliniază motivaţiile sale: inclusiv „crearea unei atmosfere de frică” şi „incitarea la violenţă” împotriva musulmanilor, oferind şi detalii autobiografice.

Tarrant, un cetăţean australian despre care se crede că ar proveni din oraşul Grafton, îşi intitulează lucrarea „Marea Înlocuire.”

Masacrul din Noua Zeelandă. Unul dintre atacatori şi-a explicat motivele din spatele crimelor pe o reţea de socializare

   

UPDATE 10:24 Şeful poliţiei din Noua Zeelandă, Mike Bush, a transmis că numărul persoanelor decedate a ajuns la 49, după ce mai mulţi dintre cei răniţi au murit la spital. El a mai precizat că un bărbat aflat în custodie a fost pus sub acuzare pentru crimă.

UPDATE 08.30 Numărul morţilor a crescut la 40

Un bilanţ provizoriu confirmat de premierul Jacinda Ardern arată că 40 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul armat de la cele două moschei. În spitale, 48 de persoane, printre care şi copii, primesc îngrijiri.

„Nu poate fi descris altfel decât ca un atac terorist”, a declarat Ardern. Premierul a precizat că cei patru suspecţi aflaţi în custodia poliţiei nu se aflau pe nicio listă de supraveghere. 

„Noua Zeelandă a fost aleasă ca ţintă pentru că reprezintă diversitatea, compasiunea, bunătatea, un cămin pentru cei care împărtăşesc valorile noastre şi refugiu pentru cei care au nevoie, iar aceste valori, vă asigur, nu pot fi zguduite de acest atac“, a completat premierul. 

Imagine indisponibilă

UPDATE 07.20 Nouă persoane decedate

Presa locală susţine că cel puţin 9 persoane au murit în urma atacului în cele două moschei, deşi surse neconfirmate de poliţie spun că numărul deceselor se apropie de 30. 

UPDATE 07.05 Atacatorul s-a filmat în drum spre moschee

Unul dintre autorii atacului armat de la Christchurch, un australian în vârstă de 28 de ani, s-a filmat în timp ce se deplasa către moscheea Al Noor, din centrul oraşului. Atacatorul s-a identificat ca fiind "Brenton Tarrant" - un bărbat alb, de 28 de ani, de origine australiană, conform presei locale, iar Twitter a închis un cont de utilizator pe acest nume.

În duba sa s-ar fi aflat arme, muniţie şi canistre cu benzină. El a luat arma şi a intrat în moschee, iar prima victimă  fost împuşcată chiar la uşă, conform New Zealand Herald. Bărbatul avea asupra sa cel puţin o armă automată şi mi multe rezerve de munţie. Înaintea atacului, Tarrant postase online un documentul de 73 de pagini antimigraţie şi rasist, în care este acuzat “genocidul împotriva europenilor” reprezentat de migraţie.

UPDATE  Patru suspecţi reţinuţi

Comisarul poliţiei din Noua Zeelandă a declarat că au fost descoperit mai multe dispozitive explozive ataşate de maşini. Acestea au fost dezamorsate.

Comisarul Mike Bush a anunţat că poliţia a arestat 4 suspecţi: 3 bărbaţi şi o femeie.

Primarul oraşului a anunţat pe Facebook că se confruntă cu o situaţie în desfăşurare. Acesta a transmis că oraşul este închis, nimeni nu poate intra şi nimeni nu poate ieşi.

El a dat asigurări părinţilor copiilor rămaşi în şcoli că aceştia se află în siguranţă. 

UPDATE Poliţia a anunţat că ar putea fi mai mulţi trăgători.

   

UPDATE Martor: Trăgătorul a tras timp de 15 minute

Comisarul de poliţie din Noua Zeelandă a spus într-un video pe Facebook că există „multiple victime, din câte ştim în două moschei.” El a mai spus că o persoană a fost reţinută, dar că nu ştie dacă sunt şi alţii implicaţi.

Din apropierea moscheii Al Noor din Christchurch, Noua Zeelandă s-au auzit focuri de armă, au fost primele informaţii apărute în media locală.. Poliţia descrie că are loc „incident critic”, informează BBC.

Martorii au declarat presei că există victime în interiorul clădirii. 

Un martor a declarat pentru CNN că cel puţin 200 de oameni se aflau în moschee, trăgătorul a venit din spate şi a tras timp de cel puţin 15 minute. Un alt martor a declarat că trăgătorul a fugit la sosirea echipajelor de salvare şi că sunt foarte multe victime. 

Atac Noua Zeelanda FOTO AFP

FOTO AFP 

Spitalul şi şcolile din oraş au fost încuiate.

Martorii au relatat că au fugit din calea unui trăgător şi că nu pot lua legătura cu prietenii lor, unii dintre ei aflându-se încă în clădire. 

Ei au spus că au văzut cadavre.

Circulă informaţii că o a doua moschee aflată în suburbia Linwood a fost evacuată. Purtătorul de cuvânt al Canterbury District Health Board (CDHB) a anunţat activarea  planului pentru victime multiple a informat un site de ştiri din Noua Zeelandă.

Poliţia a evacuat zona Cathedral Square, unde mii de copii participau la un miting privind schimbările climatice.

Comisarul de poliţie a declarat că o situaţie gravă care implică un trăgător se află în desfăşurare în Christchurch. 

El a recomandat rezidenţilor să rămână în case până la alte informaţii, anunţând că şcolile vor fi încuiate.

Un reporter a anunţat pe Twitter că echipa de cricket din Bangladesh, aflată în Noua Zeelandă a scăpat dintr-o moschee din apropierea Hagley Park unde acţionau trăgători. Un membru al echipei a anunţat tot pe Twitter că întreaga echipă a scăpat teafără.

Musulmanii reprezintă puţin peste 1 procent din populaţia Noii Zeelande, potrivit unui recensământ din 2013, potrivit Reuters.

Premierul Jacinda Ardern a declarat că este una dintre cele mai negre zile ale ţării care se află în faţa unui „act de violenţă fără precedent.” Aceasta a mai precizat că o mare parte din victime ar putea fi emigranţi şi că printre victime s-ar putea afla şi refugiaţi.

„Persoanele vinovate de această violenţă împotriva noastră nu au loc în Noua Zeelandă”, a declarat premierul

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite