Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi: Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a depus o plângere în Germania împotriva prinţului moştenitor saudit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammed bin Salman
Mohammed bin Salman

ONG-ul Reporteri Fără Frontiere (RSF) a depus, luni, în Germania, o plângere împotriva prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman în care denunţă „responsabilitatea” acestuia în asasinarea lui Jamal Khashoggi şi în întemniţarea a peste 30 de jurnalişti.

Depusă la procurorul general al Curţii Federale de Justiţie de la Karlsruhe ţinând cont de competenţa sa „cu privire la principalele infracţiuni internaţionale”, plângerea „se referă la persecuţia generalizată şi sistematică a jurnaliştilor în Arabia Saudită” şi mai vizează, pe lângă prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, alţi patru demnitari saudiţi de rang înalt, anunţă RSF într-un comunicat preluat de AFP.

În afară de Mohammed bin Salman, „suspectat de comandarea în mod direct a asasinării” lui Jamal Khashoggi, RSF îi mai menţionează pe fostul său „consilier apropiat” Saud al-Qahtani, pe fostul director adjunct pentru Informaţii Ahmed al-Assiri, pe fostul consul general al Arabiei Saudite la Istanbul Mohammed Al-Otaibi şi pe Maher Mutreb, „ofiţer de informaţii” aflat la conducerea „echipei care l-a torturat şi ucis” pe jurnalistul care lucra pentru cotidianul american The Washington Post.

Plângerea detaliază totodată relele tratamente la care au fost supuşi 33 de jurnalişti aflaţi în prezent în închisori din Arabia Saudită.

Această acţiune, prin care RSF speră să ducă la deschiderea unei anchete, ceea ce ar fi o „premieră mondială”, survine la câteva zile după publicarea unui raport al SUA care arată că prinţul moştenitor saudit a „validat” operaţiunea anti-Khashoggi, vizând „capturarea sau uciderea” jurnalistului. Riadul susţine că asasinatul a fost comis de agenţi saudiţi care au acţionat singuri. La capătul unui proces lipsit de transparenţă în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi alţii trei la închisoare în cazul Khashoggi, pedepsele capitale fiind ulterior comutate în detenţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite