Armata turcă atacă poziţii kurde din Siria şi Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele aeriene turce au atacat deja o poziţie a Forţelor Democratice Siriene (FDS), coaliţia arabo-kurdă lăsată de Donald Trump în faţa Turciei, transmite presa locală.

Avioane ale armatei turce au lovit o bază a FDS din provincia Al-Hasakah, situată în nordul Siriei, informează postul libanez de televiziune Al-Mayadeen.

Potrivit postului sirian Al-Ikhbariya, atacul a avut loc într-un sat din apropiera oraşului Al-Malikiyah, situat lângă graniţa cu Turcia. Nu există informaţii despre posibile victime.

Atacul poate fi urmat de o operaţiune militară de amploare a armatei turce împotriva coaliţiei arabo-kurde din nordul Siriei, principala ţintă fiind componenta sa kurdă YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului).

Preşedintele american Donald Trump şi-a retras deja trupele din zonă şi i-a dat cale liberă omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să-şi trimită armata împotriva YPG. Totuşi, liderul de la Casa Albă a susţinut că nu va ezita „să distrugă“ economia turcă dacă Ankara va depăşi limitele.

Erdogan a declarat că poate lansa operaţiunea oricând, în scopul eliberării zonei de „terorişti“, un calificativ atribuit luptătorilor kurzi din teritoriul turc, precum şi din ţările vecine.

Pe de altă parte, aviaţia turcă a efectuat o serie de atacuri aeriene, luni şi marţi, contra unor rebeli din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului.

Potrivit unui anunţ al Ministerului turc al Apărării, preluat de AFP, atacurile contra PKK s-au soldat cu 12 morţi.

PKK duce din 1984 o luptă de gherilă împotriva Turciei, iar Ankara efectuează cu regularitate raiduri împotriva bazelor sale, situate în zone muntoase.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite