Armata israeliană revine la controversatul „Protocol Hannibal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce locotenentul israelian Hadar Goldin a fost răpit, Ţahal a pus în practică din nou controversatul „Protocol Hannibal“, care prevede ca soldatul israelian, decât să fie capturat de adversar, mai bine să moară.

Pe 1 august, mişcarea radicală Hamas anunţa că a capturat în oraşul Rafah din sudul fâşiei Gaza un soldat israelian pe nume Hadar Goldin. Imediat Ţsahal, armata israeliană, a  lansat o impresionantă ofensivă în zonă : raiduri aeriene, bombardamente de artilerie, incursiuni cu tancuri. Localitatea palestiniană e ţinta unui atac rar întâlnit. Rezultatul, potrivit surselor palestiniene, este pe măsură: cel puţin 130 de morţi la Rafah. Printre decedaţi se numără şi soldatul Goldin. Cert, nu se ştie dacă acesta a murit sub bombele israeliene sau ucis de palestinieni.

„Mai bine mort, decât captiv“

Ancheta privind circumstanţele în care şi-a pierdut viaţa locotenentul Hadar Goldin  concluzionează că acesta a fost ucis înainte de a fi capturat. Hamas spune că Israelul minte.

După răpirea locotenentului Hadar Goldin în sudul Fâşiei Gaza, protocolul Hannibal a fost pus în aplicare de  armata israeliană. Acest protocol prevede utilizarea masivă a forţei pentru eliberarea soldatului captiv, cu riscul de a-l ucide. Elaborat de responsabilii armatei israeliene în 1986 după răpirea a doi soldaţi de către miliţiile libaneze Hezbolah, “protocolul Hannibal” a fost ţinut secret până în 2003 când un medic l-a dezvăluit jurnaliştilor de la cotidianul Haaretz.

Potrivit colegilor de la Washington Post, “protocolul Hannibal” suspendă procedura armatei israeliene de a nu trage în direcţia propriilor ei soldaţi. Cu alte cuvinte, mesajul subînţeles al protocului este următorul : din punctul de vedere al armatei israeliene, un soldat e mai bine să fie ucis decât să fie făcut prizonier de inamic întrucât acesta îl poate apoi tortura şi obliga statul evreu să elibereze mii de prizonieri în schimbul lui. Aşa s-a întâmplat dealtfel în 1985 când 1.150 de prizonieri palestinieni au fost eliberaţi contra trei soldaţi israelieni. În 2011, caporalul franco-israelian Gilad Shalit fusese eliberat contra 1072 de prizonieri palestinieni.

Criticat chiar de corpul armatei israeliene

Încă de când a fost elaborat, „protocolul Hannibal“ a fost criticat chiar în sânul armatei israeliene. „Un comandant de batalion a refuzat să transmită ordinele soldaţilor săi ; o serie de militari au spus că refuză să tragă contra colegilor lor, alţii i-au rugat pe jurnalişti şi deputaţi să facă totul pentru a abroga acest ordin“, scrie „Haaretz“. Publicaţia precizează că ordinul a fost ulterior schimbat ca să nu se mai rişte viaţa soldaţilor. Anumiţi militari citaţi de publicaţia israeliană spun însă că ar fi primit recent consemne care corespund ordinului iniţial.

Cum a murit locotenetul Hadar Goldin

Ancheta internă a Ţahal arată că la 75 de minute de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu umanitar, în dimineaţa zilei de ..., o patrulă a brigăzilor Givati a ajuns sub foc intens în timp ce se îndrepta spre o casă care ascundea intrarea unui tunel în Rafah.

În timpul atacului, comandantul de companie, maiorul Benaya Sarel şi ofiţerul care se ocupa de comunicaţii, sergentul Liel Gidoni au fost ucişi. Armata israeliană a ajuns la concluzia că în acel atac a murit şi locotenentul Goldin, relatează  „Haaretz“.

În plus, ancheta militară a descoperit că teroristul care i-a ucis pe soldaţi nu purta centură explozivă, ci era deghizat în soldat israelian. S-a apropiat de  patrulă  şi a reuşit să ucidă doi militari israelieni,  înainte de a fi reperat şi eliminat.

Alţi soldaţi israelieni care au fost alertaţi au ajuns la locul incidentului câteva minute mai târziu şi au găsit corpurile însufleţite a doi camarazi de-ai lor şi a unui terorist Dându-şi seama repede că locotenentul Goldin lipsea, comandantul adjunct al companiei a decis să intre în tunelul pe care patrula venise să-l  distrugă, în căutarea ofiţerului lipsă.

Locotenentul Eitan şi unii dintre oamenii lui au intrat în tunelul, încălcând instrucţiunile  furnizate de către armată pentru astfel de cazuri. După ce au înaintat câteva sute de metri în tunel, au găsit efectele personale ale lui Goldin, ceea ce a ajutat mai târziu armata israeliană să stabilească faptul că el a fost ucis.

Forţele militare israeliene au deschis focul pentru a izola tunelul unde Goldin a fost răpit, blocând toate ieşirile pentru terorişti. Acest lucru este în concordanţă cu Protocolul  Hannibal.

Inspirat de gestul generalului cartaginez Hannibal

Înainte de recentele evenimente din întâi august de la Rafah, „protocolul Hannibal“ a mai fost utilizat în 2000 nu departe de frontiera libaneză unde fuseseră făcuţi prizonieri trei militari israelieni, apoi în 2006 în aceaşi zonă cu doi soldaţi răpiţi de Hezbolah şi în timpul războiului din Gaza din 2008-2009 când un militar fusese capturat. De fiecare dată respectivii militari au fost declaraţi morţi, oficial din cauza unui tir inamic.

Numele de Hannibal ar fi fost dat la întâmplare de calculatoarele armatei israeliene. Unii responsabili spun însă că dimpotrivă el a fost ales în amintirea generalului cartaginez care în secolul 2 înainte de era noastră a preferat să se sinucidă prin otrăvire decât să fie capturat de romani.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite